„Vă supun atenției o problemă extrem de îngrijorătoare apărută în ultimii ani în spațiul public românesc, respectiv violența desenelor animate și a altor emisiuni pentru copii, situație care-i preocupă în mod special pe părinți. În calitatea dumneavoastră de părinte, ar trebui să cunoașteți faptul că desenele animate nu mai sunt cele de pe vremuri, frumoase, antrenante și amunzante, cu Tom și Jerry, Mickey Mouse sau Pluto, ci s-au transformat radical, dar din rău în tot mai rău”, i-a transmis deputatul PPDD premierului Victor Ponta, interimar la Ministerul Culturii, printr-o interpelare adresată în această lună.
Ea a arătat că „animația fermăcătoare de odinioară” a devenit în prezent „dezastruoasă”, „desenele inocente și nevinovate lăsând locul unor fapte și întâmplări extrem de violente”.
Deputatul PPDD a apreciat că desene animate precum Lolek și Bolek, Ciocănitoarea Woody, Mihaela sau Bălănel și Miaunel au fost înlocuite cu persoanje precum monștri, vampiri, roboți, astfel încât, în loc să dezvolte creativitatea, îi determină pe copii să se comporte violent.
„Specialiștii susțin că desenele animate nu sunt deloc nevinovate, deoarece au un caracter hipnotic. (…) Desenele animate din prezent au, pe lângă violența imagistică și una de limbaj, intolerabilă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Consider că situația prezentată este de-a dreptul alarmantă, iar statul român, prin Guvernul și ministerul pe care le conduceți, trebuie să ia de urgență măsurile care se impun pentru remedierea acestei probleme grave”, a menționat Liliana Ciobanu.
Deputatul PPDD și-a încheiat interpelarea adresându-i premierului Victor Ponta două întrebări: „Se dorește ca generațiile viitoare de adulți, respectiv copiii noștri de astăzi, să se transforme într-o generație de oameni violenți?” și „Ce măsuri aveți în vedere pentru interzicerea acestor așa-zise desene animate, care sunt în fapt doar instigări la toate formele de violență fizică, verbală și morală?”.
Liliana Ciobanu a solicitat răspuns scris la întrebările ei adresate premierului, răspuns pe care încă nu l-a primit.