UPDATE | FT: Viktor Orbán se întâlnește cu Volodimir Zelenski, la Kiev / Orbán pune pe masa lui Zelenski situația comunității maghiare

Publicat: 02 07. 2024, 10:05
Actualizat: 02 07. 2024, 15:29

This browser does not support the video element.

Renumitul critic al ajutorului militar pentru Kiev va vizita la o zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE, scrie Financial Times, care anunță călătoria lui Viktor Orbán în Ucraina. 

UPDATE

Orbán: Să analizăm împreună situația comunității maghiare din Ucraina

Volodimir Zelenski a vorbit despre o „pace dreaptă și durabilă” cu premierul ungar, iar Viktor Orbán i-a pus pe masă președintelui ucrainean situația comunității maghiarilor din Ucraina.

Vom vorbi despre cum să aducem mai aproape o pace dreaptă și de durată. Mulțumim Ungariei pentru participarea la Summit-ul pentru Pace și pentru susținerea declarației – această colaborare în formatul Summit-ului pentru Pace ajută cu adevărat la oprirea războiului, a scris Zelensli pe Telegram.

La rândul său, premierul Ungariei, țară care a preluat președinția Consiliului UE la 1 iulie și-a arătat deschiderea pentru a ajuta Ucraina, în cele șase luni, cât deține președinția.

Scopul meu este să fiu aici pentru a înțelege cum am putea fi de ajutor Ucrainei în următoarele șase luni. Și, bineînțeles, aș dori să folosesc această întâlnire pentru a analiza împreună situația comunității maghiare care trăiește în Ucraina, cum am putea să le fim de folos și lor, i-a spus Orbán lui Zelenski.

De asemenea, premierul ungar i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că o încetare a focului în războiul din Ucraina ar putea duce la accelerarea negocierilor de pace cu Moscova.

Orbán a mai spus că Ungaria ar dori să aibă relații bilaterale mult mai bune cu Ucraina, iar țara sa este pregătită să participe la modernizarea economiei Ucrainei.

La conferința de presă comună, după întrevedere, Zelenski a anunțat că se întrevede un „document bilateral”, care va reglementa relațiile între cele două state.

Conținutul dialogului nostru cu privire la toate problemele de astăzi poate deveni baza unui nou document bilateral între statele noastre – un document care va reglementa toate relațiile noastre reciproce, care se va baza pe o abordare în oglindă a relațiilor bilaterale dintre Ucraina și Ungaria și care va permite popoarelor noastre să se bucure de toate beneficiile unității în Europa, a spus Zelenski.

Știrea inițială.

Este prima vizită a premierul ungar în Ucraina de la debutul războiului şi are loc la o zi după ce Budapesta a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene, pe 1 iulie.

Două surse de la Budapesta au declarat că Orbán se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, informează Financial Times.

Orbán va discuta Zelenski și cu alți înalți oficiali, la câteva zile după ce aceştia au avut o conversaţie privată la summitul informal de la Bruxelles, de la sfârșitul lunii iunie.

Una dintre sursele de la Budapesta a declarat că planurile de călătorie au apărut după negocieri îndelungate pe tema drepturilor minorităţii ucrainene vorbitoare de limbă maghiară, care trăieşte în vestul îndepărtat al Ucrainei, aproape de graniţa dintre cele două ţări, transmite sursa citată.

Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie, iar mandatul va dura șase luni, până la finalul anului 2024.

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI: