Prima pagină » Știri politice » UPDATE Guvernul adoptă măsura cash, cu modificări/ Marcel Boloș a întârziat avizele/ Marcel Ciolacu: Economia nu e pregătită pentru mai puțin numerar

UPDATE Guvernul adoptă măsura cash, cu modificări/ Marcel Boloș a întârziat avizele/ Marcel Ciolacu: Economia nu e pregătită pentru mai puțin numerar

Executivul condus de Marcel Ciolacu discută, în ședința de guvern de joi, proiectul de ordonanță de urgență (OUG) privind modificarea plafoanelor plăților în numerar. Premierul Marcel Ciolacu și partenerul de coaliție, Nicolae Ciucă, au anunțat că vor fi două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

UPDATE 14.30

Ședința de guvern a început cu două ore întârziere. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că economia noastră „nu este încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar”.

Prin noua variantă a proiectului care modifică plafoanele privind plățile și încasările în numerar, plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi.

Chiar dacă principiile enunțate erau corecte, în viața reală se produceau situații greu de rezolvat. Am vorbit cu reprezentanții sistemului bancar, cât și cu micii comercianți din piețe, cu mari antreprenori, dar și cu familii care au o microîntreprindere. Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar. În special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult cash, a declarat premierul la începutul ședinței de guvern.

UPDATE 13.30

Surse guvernamentale au precizat pentru Gândul că ministrul Marcel Boloș ar urma sa dea un aviz favorabil pe Legea pensiilor, dar cu unele observații. Ședința Consiliului Economic și Social, programată inițial pentru ora 12:30 a fost amânată pentru ora 14:00. Miniștrii cabinetului Ciolacu sunt in sala de ședință, deși aceasta trebuia să înceapă la ora 13:00.

UPDATE 11:30

Continuă discuțiile legate de avizele necesare. Marcel Boloș face un pas înapoi, iar conform surselor Gândul ar fi dispus să își dea avizul pe Legea pensiilor publice.

Ședința de guvern se amână pentru ora 13:00, precizează sursele citate.

UPDATE 10:30

Conform surselor Gândul, au existat discuții în contradictoriu la Guvern pe subiectul legii pensiilor, dar și pe proiectul de OUG privind plafoanele pentru plățile cash. Marcel Boloș ar fi refuzat inițial să avizeze cele 2 proiecte, însă în urma presiunilor avizul Ministerul Finanțelor a fost dat pe proiectul de OUG privind plățile cash, aflat în analiză pe ordinea de zi a ședinței de joi.

Potrivit acelorași surse, Marcel Boloș nu a dat încă un aviz favorabil și pentru Legea pensiilor publice. Avizele Ministerului Finanțelor și Ministerul Justiției sunt obligatorii. Ședința de guvern este programată la ora 12:00.

Știrea inițială:

Coaliția a decis, marți, ca toate plafoanele actuale de cash să fie menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Astfel, executivul a venit cu un nou proiect care prevede revenirea la plafoanele anterioare.

Guvernul motivează această nouă decizie prin faptul că, „având în vedere situația de fapt, potrivit căreia societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului, prin prezentul proiect de act normativ se propune revenirea la plafoanele prevăzute în Legea nr. 70/2015 anterior modificării acesteia prin Legea nr.296/2023”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat marți că va propune revizuirea prevederilor inițiale ale proiectului privind limitarea plăților numerar după „mai multe discuții atât cu oameni simpli, cât și cu antreprenori”, care i-au spus „anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash.” (detalii AICI)

Care vor fi limitele plăților în numerar, potrivit noului proiect de lege modificat

Noua Ordonanță de Urgență prevede următoarele:

  • limitele plăților cash vor fi 50.000 lei numerar în casa de marcat,
  • 10.000 lei avansuri pentru decontare,
  • 10.000 lei cash de la persoană fizică la persoană juridică (modificat de la 5.000 lei),
  • 5.000 lei plăți între persoane juridice (modificat de la 10.000 lei)
  • 10.000 lei plăți cash&carry.

Noua variantă a proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost publicată pe pagina web a Ministerului Finanțelor.

1. La articolul 3, alineatul (1), literele a)-d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
”a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană;
c) plăţi către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
d) plăţi către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei; ”
2. La articolul 3, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
”(2) Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
(3) Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile
cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.”
3. La articolul 4, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
”(1) Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.
4. Articolul 9 se modifică și va avea următorul cuprins:
”(1) În cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1), pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 5.000 lei, respectiv 10.000 lei în numerar, sumele care depăşesc aceste plafoane putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.
(2) În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depăşesc acest plafon putând fi restituite numai prin
instrumente de plată fără numerar. Prin excepţie, în cazul în care, la data restituirii, persoanele fizice declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar, restituirea se poate face integral în numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituită.”
5. Articolul 10 se modifică și va avea următorul cuprins:
”Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii
Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.”

Proiectul de OUG pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, poate fi consultat – AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO UPDATE | S-au întors din Gaza! Premierul Ciolacu i-a readus acasă din iad!

VIDEO | Luminița Odobescu: Toți cei 260 de cetățeni care au cerut evacuarea se află pe liste, cu aprobările necesare

Citește și