Biroul Politic Național al PNL a votat, în unanimitate, începerea discuțiilor în Coaliție pentru comasarea alegerilor, spun surse liberale.
UPDATE
La finalul reuniunii, șeful PNL a spus că a existat o analiză „la nivelul fiecărui intervenient” și că s-a ajuns la concluzia că este benefică o comasare a localelor cu europarlamentarele.
A existat o analiză la nivelul fiecărui intervenient și în final fiecare dintre dumnealor și-au prezentat punctul de vedere, susținând ca o variantă, posibilă și benefică, comasarea alegerilor europarlamentare cu locale. Dar există și celelalte variante în analiză. Noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluție pentru consolidarea democrației pentru cetățenii României, pentru facilitarea procesului electoral în România. A fost mai mult decât această decizie politică, a spus Nicolae Ciucă.
Președintele PNL a mai spus că, în urma consultării cu juriștii partidului, a ajuns la concluzia că nu este nevoie de nicio modificare legislativă, cu toate că trebuie umblat la Codul Administrativ, după decalarea alegerilor locale din 2020.
Singura lege care trebuie modificată este legea Codului Administrativ, care oricum trebuie modificată pentru că acolo s-au produs niște decalaje, în urma decalării alegerilor în perioada de pandemie și validarea primarilor, a consilierilor locali s-a produs cu anumită întârziere.
Ca atare, că se comasează, că nu se comasează, legea Codului Administrativ va fi modificată, a încheiat Ciucă.
Știrea inițială
Ședința BPN a început la ora 11.00, după un scandal al lui George Simion la ușă, care cerea renunțarea la ideea comasării.
La începutul reuniunii, secretarul general al partidului, Lucian Bode, a afirmat că subiectul va fi discutat „serios”. Declarații au venit după ce Nicolae Ciucă afirmase, cu o zi înainte, că cea mai recentă variantă de comasare, discutată și în coaliție, nu a fost a liberalilor.
În tabăra cealaltă, la PSD, nu s-a luat nicio decizie, liderul partidului afirmând că și-a instruit parlamentarii să nu inițieze nicio modificare legislativă, în acest moment, în ceea ce privește comasarea alegerilor sau decalarea vreunui rând de alegeri, a mai spus Ciolacu.
Singura discuție care a fost în partid a fost că dacă se comasează vreo alegere, vrem să știm întreg calendarul convenit cu cei care pot să creeze o majoritate în Parlament, ca să treacă modificările legislative.
Și Ciolacu a spus că nu este „nedemocratică” organizarea alegerilor europarlamentare împreună cu localele, dând exemplul Belgiei și al Irlandei.
Marți, liderul PSD Giurgiu Marian Mina a spus că „argumentul economic al liberalilor” nu se susține.
Și Sorin Grindeanu ar prefera un calendar normal de alegeri. Însă, normalitatea scrutinului local a fost, până în 2020, luna iunie.
CITEȘTE ȘI: