Unii fermieri și transportatori continuă marți protestul, în condițiile în care luni, mai multe asociații ale fermierilor au avut discuții cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și au anunțat că recomandă „încetarea protestelor”, după ce le-au fost acceptate mai multe cereri. Marți, negocierile continuă la sediul MADR, începând cu ora 11:00.
La sediul Ministeriului Agriculturii continuă consultările. Marți, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programați fermierii din sectorul zootehnic – vaca de lapte și cea de carne, iar de la 14:00 vor intra la discuții cei care reprezintă sectorul de porc și pasăre.
De asemenea, de la ora 16:00 sunt așteptați procesatorii din industria alimentară. Guvernanții le-a promis protestatarilor și o nouă rundă de întâlnire cu reprezentanții ASF, care cel mai probabil va avea loc în perioada imediat următoare, având în vedere că majoritatea protestatarilor se plâng de prețurile mari la RCA.
Negocierile cu organizațiile reprezentative continuă marți și la sediul ministerului Transporturilor, după modelul celor de ieri de la Agricultură.
Luni-seară, după consultării cu producătorii și procesatorii, Florin Barbu a sfătuit fermierii „să meargă acasă”, deoarece din punctul său de vedere protestul a fost încheiat și și-a exprimat disponibilitatea de a rezolva doleanțele fermierilor.
După 3 ore de negocieri, ministrul Florin Barbu a anunțat 13 propuneri la care au ajuns, de comun acord, cu fermierii. Astfel, fermierii și ministrul au semnat la final un document cu mai multe propuneri, după cum urmează:
Propunere 1: Acordarea în regim de urgență a plăților APIA, pentru schemele care nu țin și de alte termene.
Propunere 2: Derogare GAEC 7 si GAEC 8. Clarificarea condițiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 și diminuarea procentului de sancțiuni la nivel minim, în baza forţei majore.
Propunere 3: Compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate și monitorizare importuri prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanța.
Propunere 4: Acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiții în ferme. cu marja dobânzii de maxim 2% +ROBOR.
Propunere 5: Utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către fermierii pentru plata în regim de urgență a sprijinului de 100 euro/ha pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022. În cazul în care, după rectificarea bugetara se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023.
Propunerea 6: Actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorină achiziționată şi utilizată în agricultură.
Propunerea 7: Modificarea în regim de urgenţă a Ordonanței 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Echivalarea permisului categoria B cu TR şi a celei B1 cu TRI precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispoziților în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României.
Propunerea 8: Asumarea revizuirii și adoptării legislației necesare, în actualul exercițiu parlamentar privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor.
Propunerea 9:Apa gratuită pentru infrastructura principală de irigații în anul 2024.
Propunerea 10: Subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri.
Propunerea 11: Modificări legislative 2004: Modificarea Legii 34/2013 și Legii 170/2023 și a Legii 138/2004 asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca și a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigații doar cu acordul OUAI -urilor; Implementarea și operaţionalizarea Sistemului Național de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.
Propunerea 12: Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei Termen: proxima şedinţă de guvern
Propunerea 13: Realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.
Ministrul a oferit reprezentanților celui mai puternic for din agricultură soluții concrete la problemele cu care fermierii se confruntă: schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului” și creditul agricol pentru capital de lucru și investiții în ferme, dar și amânarea la plată pentru creditele neperformante.
Fermierii au declarat că rezultatele obținute în urma dezbaterilor le dau încredere că pot găsi în ministrul agriculturii un partener de dialog, ce propune soluții pentru sustenabilitatea fermierilor, precizează MADR. Cei prezenți au subliniat că vor urmări îndeaproape realizarea obiectivelor asumate prin procesul verbal semnat la finalul întâlnirii, precizează sursa citată.
Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat că probabil va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. (detalii AICI)
O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen, a explicat Marius Micu, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Agriculturii.
Invitat la emisiunea Sinteza Zilei, premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că 99% din revendicările protestatarilor au fost închise la Ministerul Agriculturii.
Aproape 99% din solicitări de la Ministerul Agriculturii s-au închis. Mi-e ciudă că 90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs. Niciun ministru nu avea timp în 3-4 zile să le promoveze, a spus Ciolacu la Antena 3. (detalii AICI)
Tot ieri, Marcel Ciolacu i-a convocat într-o ședință dis de dimineață pe miniștrii-cheie implicați în negocierile cu fermierii și transportatorii. Aici, Marcel Ciolacu a urgentat pregătirea actelor normative menite să rezolve o parte din problemele protestatarilor, dar a trasat și liniile roșii ale Guvernului: nu renunță la măsurile de combatere a evaziunii fiscale.
„Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți.
Probleme cu circulația sunt în continuare în zona Afumați, aici unde mai mulți fermieri și transportatori spun că nu vor renunța la protest.
Astfel, centrul Infotrafic al Poliției Române precizează că, în contextul protestelor transportatorilor și ale fermierilor, pe DN 2, în localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari, județul Ilfov, traficul rutier se desfășoară normal pe sensul de mers către Urziceni, iar pe sensul de mers către Capitală este în continuare restricționată banda nr. 1, din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor.
Pentru reducerea riscului rutier, Poliția Rutieră recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum, să ia în considerare că distanța de frânare crește pe un carosabil umed sau alunecos, să-și asigure o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă și geamuri laterale și să folosească luminile de ceață dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen.
Știre în curs de actualizare
CITIȚI ȘI: