Prima pagină » Știri politice » Urarea premierului Marcel Ciolacu pentru cei ce poartă numele Sf. Ștefan: „La mulți ani cu multă sănătate și bucurii”

Urarea premierului Marcel Ciolacu pentru cei ce poartă numele Sf. Ștefan: „La mulți ani cu multă sănătate și bucurii”

Urarea premierului Marcel Ciolacu pentru cei ce poartă numele Sf. Ștefan: „La mulți ani cu multă sănătate și bucurii”

Premierul Marcel Ciolacu le-a urat „la mulți ani” românilor care poartă numele Sfântului Ștefan. În limba greacă, Ștefan înseamnă „coroană” și se referă atât la puterea de care acesta a dat dovadă în a face cunoscută lucrarea lui Iisus Hristos, cât și la faptul că Sfântul Ștefan este primul dintr-un nesfârșit șir de martiri din lumea creștină.

Marcel Ciolacu și-a luat un răgaz pentru a posta un mesaj cu ocazia sărbătorii Sf. Ștefan, celebrată în fiecare an pe data de 27 decembrie.

La mulți ani cu multă sănătate și bucurii tuturor celor care poartă numele Sfântului Ștefan, primul martir al Bisericii, a transmis primul-ministru.

Obiceiurile și tradițiile acestei sărbători

O veche tradiție spune că de ziua Sfântului Ștefan este bine să se aducă în casă icoana care îl înfățișează pe acest martir, sfântul ajutându-i pe creștinii care au probleme de sănătate, dar și pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane.

Tradiția mai spune că, pentru sporul casei și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, este bine ca, pe 27 decembrie, să se dăruiască o icoană a Sfântului Ștefan sau o candelă nouă, aprinsă.

În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ștefan, care au formă rotundă și sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan. După ce se sfințesc la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.

Se mai zice din bătrâni că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.

Și în Bucovina datina de Sf. Ștefan este respectată. Aici este ziua în care finii merg în vizită la nași cu daruri și mâncăruri.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Cum s-ar fi declanșat incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Ce s-a întâmplat la mansarda unde erau cazate victimele

VIDEO | Ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, pentru prima dată din 1917 / Mișcarea este menită să reducă influența culturii ruse

Citește și