Senatorul independent afiliat PDL Iulian Urban a declarat, joi, că legea de modificare Legii referendumului, adoptată de Senat, va fi contestată la Curtea Constituțională și că deja s-au stâns semnături în acest sens.
„Referitor la Legea referendumului, deja s-au strâns semnăturile, o să se meargă la Curtea Constituțională. Urmează să vedem dacă Curtea Constituțională va considera dacă se încadrează în limitele de constituționalitate”, a spus Urban.
Potrivit proiectului, demiterea președintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul țării, ale cetățenilor care au participat la referendum.
„În viață și în politică trebuie să ai grijă groapa cui o sapi, că este posibil să cazi tu în ea, astfel încât, din punctul meu de vedere, atât timp cât data trecută această lege privind referendumul a trecut și au fost foarte mulți și de la ei care au votat, trebuie să se gândească foarte bine, mai ales că iată ce se întâmplă, până la urmă roata politică, a vieții și a justiției se învârte”, a atenționat Urban.
El a menționat că rămâne de văzut dacă și cum va înțelege actuala putere să folosească această armă în tactica de suspendare a președintelui Traian Băsescu.
„S-ar putea, la un moment dat, peste doi-trei ani de zile, să fie folosită într-un sens invers, împotriva unui președinte pe care îl va da probabil țării USL, rămâne de văzut”, a mai spus Urban.
Plenul Senatului a adoptat, joi, modificarea la legea referendumului, prin care președintele României va putea fi demis cu votul a jumătate plus unul din cei care se prezintă la referendum, față de prevederea actuală, privind suspendarea cu votul a jumătate plus unul din cetățenii cu drept de vot.
Propunerea de modificare a Legii referendumului a fost adoptată de plenul Senatului cu 75 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” și 3 abțineri.
Adoptarea propunerii a fost primită cu aplauze de plen.
Legea a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, decizia finală în acest caz urmând să fie luată în Camera Deputaților.
Propunerea legislativă semnată de senatorul PSD Georgică Severin și senatorul PNL Cornel Pieptea modifică în Legea referendumului condiția care trebuie îndeplinită pentru ca șeful statului să poată fi demis prin referendum.
Astfel, președintele ar putea fi demis dacă în favoarea acestei propuneri s-ar înregistra jumătate plus unul din voturile valabil exprimate, spre deosebire de condiția aflată în prezent în vigoare, anume aceea ca în favoarea demiterii să se exprime jumătate plus unul din cetățenii cu drept de vot.
Raportul la acest act normativ a fost aprobat luni în Comisia juridică.
Președintele Senatului, Vasile Blaga, a suspendat, luni, ședința de plen pentru a acorda o pauză de consultare între liderii de grupuri, după ce liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a solicitat introducerea pe ordinea de zi a Legii referendumului, stabilindu-se ca legea să intre în plenul de joi.