„Urgențele” legislative pentru care Dragnea i-a chemat pe parlamentari din vacanță

Publicat: 10 01. 2017, 08:53

„Am hotărât ca, în această sesiune, pe langă proiectele de lege care sunt pe agenda comisiilor de specialitate, să mai fie dezbateri în comisii și aduse eventual, în plen trei OUG, cele două prin care se reglementează procedura de achiziție a Cumințeniei Pământului și cea prin care s-au mărit nejustificat de mult salariile demnitarilor, OUG pe care să o susțin să fie respinsă, adică salariile demnitarilor să revină la nivelul de dinaintea acestei OUG”, a declarat Liviu Dragnea, luni, la Parlament. 

Referindu-se la cele două OUG privind procedura de achiziție a Cumințeniei Pământului, Dragnea a spus că se va urmări dacă s-au respectat prevederile legale.

„Vor avea rapoarte în comisie și vor ajunge în plen”, a adăugat Dragnea.

În replică, președintele USR, Nicușor Dan, a declarat că sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților reprezintă doar un pretext pentru ca Guvernul să poată emite OUG, astfel încât să se ”treacă” peste legea de abilitare, contestată de opoziție la Curtea Constituțională.

”Nu ne e frică de o sesiune extraordinară, însă faptul că convoci o Cameră a Parlamentului pentru că tu n-ai fost în stare să scrii o lege de abilitare bună, în opinia mea este rușinos și abuziv. Adică această sesiune extraordinară nu este decât un pretext pentru ca Guvernul să poată da ordonanțe de urgență și astfel să se treacă peste acea propunere de lege pe care noi am contestat-o la Curtea Constituțională”, a declarat Nicușor Dan.

La rândul său, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, luni, că deputații PNL vor participa la sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților, convocată pe durata lunii ianuarie.

”Biroul permanent al Camerei Deputaților a convocat sesiune extroardinară până la finalul lunii. Parlamentarii PNL vor participa la această sesiune, ea este justificată de intenția Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Așadar, noi vom răspunde solicitărilor de a participa la ședințele de plen”, a afirmat Turcan.

Contestația semnată de PNL, USR și PMP este pe ordinea de zi a ședinței CCR de joi.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunța, duminică seara, că luni va fi convocată sesiune extraordinară pentru a da Executivului posibilitatea de a emite ordonanțe, în condițiile în care legea de abilitare a Guvernului pe perioada vacanței parlamentare a fost atacată la CCR, criticând, în acest context, demersul opoziției.

”Guvernul va trimite proiecte de legi, noi le vom adopta și dl. președinte Iohannis le va promulga. (…) Dacă o să ajungem la concluzia, în următoarele zile, că asta se intenționează (amânarea promulgării unor legi – n.r.), poate Guvernul va da ordonanțe de urgență, pentru că România nu poate rămâne blocată din cauza unor orgolii sau a unor supărări. România are nevoie de legi. Dacă se intenționează, iar eu încep să văd că se intenționează să se blocheze aplicarea legilor sau promulgarea lor, atunci Guvernul poate să adopte ordonanțe, pentru că oamenii au nevoie de măsurile pe care noi le-am promis”, spunea Liviu Dragnea la România TV.