USL modifică legea referendumului. Cum va putea fi demis președintele. Ponta: „Boicotul nu este o formă de exprimare”

Publicat: 16 04. 2013, 23:02
Actualizat: 29 07. 2014, 18:34

USL dorește reducerea pragului de prezență pentru validarea unui referendum de la 50% la 30%, depunând în acest sens un proiect legislativ la Senat. Dacă inițiativa va fi adoptată, noua lege se va aplica tuturor tipurilor de referendum, inclusiv cel pentru demiterea președintelui României. Anul trecut, demersul de demitere a președintelui Traian Băsescu nu a fost validat, deoarece la referendum nu s-au prezentat 50% plus unu din cei prezenți pe listele electorale permanente. Cei din USL susțin că modificarea legii referendumului era necesară pentru validarea referendumului pentru revizuirea Constituției.

Anunțul privind depunerea acestei inițiative legislative a fost făcut de deputatul Florin Iordache, care a spus că  USL a depus la Senat un proiect legislativ privind scăderea pragului de prezență pentru validarea unui referendum de la 50% la 30%.

„Am depus un proiect pentru modificarea legii referendumului care conține două noutăți. Prima dintre ele cvorumul de participare să fie scăzut de la 50% la 30% și cea de-a doua condiție, nu mai puțin de 25% din populația cu drept de vot să se pronunțe da sau nu în funcție de specificul referendumului. Sunt două condiții cumulative”, a spus Iordache.

Astfel, articolul 5, alineatul 2 din legea referendumului va avea următorul cuprins: „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

USL propune introducerea unui nou alineat, care să aibă următorul cuprins” rezultatul referendumului este validat, dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”.

Cei din USL vor să modifice și articolele 7, alineatul 2, respectiv 12 alineatul 2, din legea referendumului, din ambele dispărând formularea „ voturilor exprimate în întreaga țară”. În noua formă ele vor prevede următoarele.

Articolul 7, alineatul 2: „Rezultatul referendumului se stabilește în funcție de majoritatea voturilor exprimate”.

Articolul 12, alineatul 2: „Cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate”.

Florin Iordache a precizat că scăderea pragului de prezență se aplică la orice tip de referendum, inclusiv la cel pentru demiterea președintelui României.

Aviz pozitiv de la Guvern

Premierul Victor Ponta a declarat la începutul ședinței de guvern că modificarea legislativă este făcută în baza deciziei Curții Constituționale și pentru a evita situațiile de boicot, așa cum s-a întâmplat anul trecut la referendumul de demitere a președintelui.

„Este făcut exact în baza deciziei CCR. Toate referendumurile au un singur prag, se respectă în continuare votul politic și se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul pentru că boicotul nu este o formă de exprimare. 30% participare, minim 25% dintre cei cu drept de vot să decidă. Vom da punctul de vedere pozitiv al Guvernului”. a spus Ponta.

Cezar Preda: PDL nici nu a avut timp să se gândească la o asemenea năzbâtie

Deputatul PDL, Cezar Preda, a declarat că nu susține reducerea pragului de prezență la referendum și că PDL nici nu a avut timp să se gândească la o asemenea năzbâtie.

„Nu susținem o reducere la 30% este una dintre erorile care atentează la democrația noastră. Este incredibil că acest Guvern cu o majoritate extraordinară nu se ocupă de temele zilei. Această inițiativă satisface amorul propriu al unor politicieni, să intre naiba pe agenda cetățeanului și să facă cât trebuie”, a spus democrat-liberalul.

 

 

 

VOM REVENI CU AMĂNUNTE