USL nu renunță la comisia de anchetare a președintelui. Ponta: „De la anul, Băsescu s-ar putea să fie vreun inculpat”
Liderii USL nu renunță la ideea de a verifica, într-o comisie specială de anchetă a Parlamentului, „cum se folosește președintele Traian Băsescu de funcție în interese personale”. Inițiativa a fost reluată de premierul Victor Ponta în această seară, într-un interviu tv, după ce liderul PNL, Crin Antonescu, bătuse în retragere cu o seară înainte, după explicațiile oferite de președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților legat de corespondența cu procurorul Lucian Papici.
„N-o să fie nimic Băsescu de la anul. S-ar putea să fie vreun inculpat, dar asta e treaba Justiției nu a mea. Îi încetează imunitatea care l-a salvat de Casa din Mihăileanu, de Flota și pe care ar invoca-o și în cazul terenurilor din Călărași. Nu știu”, a contraatacat prim-ministrul, după acuzațiile președintelui care îl etichetase drept „plagiator mincinos” care complotează împotriva sa.
După ce a confirmat că a cerut Corpului de Control să verifice la Oficiul de Cadastru Călărași situația terenurilor transferate de la Institutul Agricol Fundulea mai multor comune între care și Nana, acolo unde Ioana Băsescu a cumpărat recent aproape 300 de hectare, Ponta a explicat că a avut astăzi o discuție cu Antonescu, liderului PNL arătându-se „categoric” favorabil unei comisii parlamentare.
„L-am întrebat azi pe Crin Antonescu. A spus „Categoric, susținem ideea de a avea o comisiei care să vadă în ce măsură, persoane publice, plătite din bani publici…” Parlamentul are acest drept constituțional de a vedea în ce măsură se respectă legea. Ce va face comisia nu știu. Nu o să fac eu parte din comisie”, a spus Ponta, justificându-se cu argumentul că, „în momentul în care un procuror pentru care președintele bate cu pumnul în masă, „pune-l în funcții mari”, este de datoria Parlamentului să vadă în ce măsură președintele, folosindu-se de un consilier, un procuror, un șef de bancă de stat își folosește funcția pentru interese private”.
În replică față de reproșul președintelui, că îi amestecă fiica într-o dispută politică, premierul a susținut că „nu e vorba de fiică, e vorba de președinte”. Mai concret, suspiciunile pe care Ponta le-a descris în numele „colegilor deputați din Comisia Juridică” sunt legate de ancheta derulată de procurorul Papici în Călărași, de faptul că Adrian Rădulescu, consilier prezidențial, s-a ocupat de prospecțiuni înainte de tranzacția Ioanei Băsescu și de acordarea creditului pentru teren de CEC Bank în contextul în care, în octombrie, președintele l-a sunat pe Daniel Chițoiu cerându-i să nu-l schimbe pe criterii politice pe șeful băncii, Radu Grațian Ghețea.
„Nu cunosc, nu am nicio problemă și nu mă interesează familia domnului Băsescu. E subuman să te iei de familia adversarului politic, cum a făcut domnul Băsescu astă-vară când se lua de bona și de copii mei. Ceea ce trebuie să știe românii e cum se folosește de funcție în interese personale. Asta-i treaba unui consilier, să facă prospecțiuni pentru președinte? Dă telefon „nu-l schimba pe domnul de la CEC că am de luat un credit de acolo”. Atunci mi-a zis Chițoiu, i s-a părut ceva ciudat. Apoi a venit chestia cu creditul. Poate e o coincidență (…) ? Președintele își folosește funcția numai pentru interese personale. E împotriva ideii de atribuții prezidențiale”, a justificat Ponta, revenind apoi, acuzator: „E una din marile porcării pe care le-a făcut în cei 10 ani de mandat”.
În opinia liderului PSD, în darea de seamă publică, de la Cotroceni de miercuri seara, Băsescu „avea fața lui tipică de mincinos”, președintele „mințind de îngheață apele” în legătură cu fapul că a avut în aceeași după amiază prima conversație cu procurorul Papici. „Dacă președintele nu are nimic de ascuns, nu înțeleg nervozitatea, furia. De faptul că a devenit domnul președinte moșier, eu am aflat din presă. De atunci tot iese să ne explice că rața împunge. (…) Nu l-a văzut pe Papici? Cred că l-a văzut de nu-știu-câte ori. L-a văzut sau l-a chemat la el la birou cum îi cheamă pe mulți alți procurori. Eu n-am sunat niciodată pe Procurorul General. E o practică din asta de statrap. S-a întâmplat de multe ori. Știu de la foști colegi ai mei procurori. E o lume mică”, a mai spus Ponta.