Prima pagină » Știri politice » USL S-A RUPT. PNL a votat ieșirea de la guvernare. Antonescu: Mi s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie și să avem curajul să constatăm că USL nu există”. ULTIMA ORĂ

USL S-A RUPT. PNL a votat ieșirea de la guvernare. Antonescu: Mi s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie și să avem curajul să constatăm că USL nu există”. ULTIMA ORĂ

USL S-A RUPT. PNL a votat ieșirea de la guvernare. Antonescu: Mi s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie și să avem curajul să constatăm că USL nu există
PNL decide ruperea USL

PNL a decis în această seară ruperea USL. Liberalii au votat o rezoluție în acest sens, cu doar șase voturi împotrivă. Unul dintre acestea a fost a fostului șef PNL, Călin Popescu Tăriceanu, care le-a reproșat colegilor săi că s-au pripit. Împotriva ruperii USL s-au pronunțat și Daniel Chițoiu, Andrei Gerea și Radu Stroe, toți miniștri demisionari din guvernul Ponta.

Planul PNL de urmat prevede ca miniștrii și secretarii de stat să-și dea demisia, să se ceară demisia lui Victor Ponta, iar în teritoriu s-a dat liber la alianțe.

„Este o decizie care nu s-a luat ușor, pe care nu mi-am dorit-o și pe care am încercat să o evităm. Toată alianța pe care noi am dus-o 3 ani și 20 de zile a avut un sens atâtat timp cât am putut spera că obiectivele sunt urmărite. Nu mai avem niciuna din aceste speranțe, Mi s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie, ci să avem curajul să constatăm că USL nu există”, a spus Crin Antonescu, acuzându-l pe Victor Ponta că a creat artificial criza din USL.

Șeful PNL a spus că miniștrii se vor retrage din Cabinet, iar secretarii de stat și șefii de agenții își vor da demisia. Totodată, Crin Antonescu a spus că PNL cere demisia lui Victor Ponta care în acest moment nu mai are legitimitate. „Probabil Victor Ponta nu o va face. PNL va rămâne în opoziție. Noi nu am dezertat”, a adăugat el.

Șeful liberalilor a anunțat totodată că organizațiile PNL au libertatea de a încheia orice alianță. „Constatăm încetarea de fapt a USl. Această rezoluție a fost adoptată cu 187 de voturi pentru, 6 împotrivă și 2 abțineri”, a mai spus el.

„Alegătorilor le cer iertare că nu s-a putut, nu am putut să ducem la capăt un proect politic în care am crezut foarte mult. Nu regret că un guvern se rupe, că PNL se vede acum din nou în opoziție. Nu pentru acest lucru e păcat, ci pentru că, dacă această construcție si-ar fi păstrat cursul, Victor Ponta și-ar fi ținut cuvântul, România ar fi avu șansa unei construcții stabile. PSD și Victor Ponta nu mai au nicio ezitare de a transforma USL în PSD-ul anilor 2000-2004”, a arătat Antonescu.

Șeful PNL a insistat că responsabilitatea ruperii USL aparține PSD și lui Victor Ponta, care în ultimele zile a avut o „tentativă de mituire politică” a liberalilor. „Această atitudine a domnului Ponta, pe care eu am numit-o un soi de tentativă de mituire politică, haideți, veniți că știu că mă iubiți, doar Antonescu nu vrea”, a spus el.

Înaintea ședinței, apelul de ultimă oră a lui Victor Ponta a fost primit de liberali ca o „intervenție de efect teatral”, Crin Antonescu precizând înaintea întâlnirii liberalilor că a vorbit la telefon cu premierul care i-a confirmat că nu este dispus să accepte formula propusă cu Klaus Iohannis vicepremier și ministru de Interne.

„Am apreciat foarte mult prestația mediatică. E un pas înainte din colecția în care oamenii politici încață să plângă. L-am sunat pe domnul prim-ministru, l-am întrebat dacă avem miște date noi, dacă sunt dispuși să mergem pe formula pe care am propus-o. Mi-a zis că nu. Intervenția a fost de efect teatral. Această situație nu mai poate fi prelungită și îi vom pune punct în această seară„, a spus Antonescu.

Mai temperat, Călin Popescu Tăriceanu a făcut apel la colegi săi să nu se grăbească cu o decizie radicală de rupere a USL. „Cred că la momentul acesta cel mai important lucru este să ne concentrăm pe soarta USL și sigur că avem o mare responsabilitate toți cei care suntem astă seară cu drept de vot în Delegația Permanentă să luăm o decizie care să fie și spre interesul partidului, dar sper să nu uităm de interesul național”, a spus Tăriceanu.

Conducerea liberală are pe masă o rezoluție în patru puncte asupra căreia să se pronunțe. Cei patru pași de urmat sunt ruperea USL, demisia miniștrilor și secretarilor de stat ai  PNL, cererea demisiei lui Victor Ponta și libertatea dată organizațiilor de a face alianțe în teritoriu.

Negocierile din interiorul USL pentru remanierea Guvernului au eșuat, așa cum a anunțat și prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, după aproape trei săptămâni de discuții. PNL i-a nominalizat pe Klaus Iohannis pentru postul de ministru de Interne, cumulat cu funcția de vicepremier, pe Teodor Atanasiu pentru a prelua Ministerul Economiei, Eugen Nicolăescu la Finanțe și Cristian Bușoi la Sănătate.

Deși nominal, premierul Victor Ponta s-a declarat de acord cu fiecare dintre aceste propuneri, a refuzat ca Iohannis să preia funcția de vicepremier din poziția de ministru de Interne, propunând în schimb ca acesta să preia Finanțele. O altă contra-ofertă a lui Victor Ponta a fost ca propunerile PNL să fie acceptate cu condiția ca și președintele PC, Daniel Constantin, să primească un post de vicepremier, ofertă refuzată vehement de liberali. Cu o oră și jumătate înainte de ședința PNL, premierul a anunțat că liderul PC renunță la funcția oferită în guvern. Cererea liberalior Iohannis-vicepremier și ministru de Interne nu a primit însă răspuns, premierul vorbind despre o structură a guvernului așa cum ea a fost votată în Parlament, cu funcția de vicepremier cuplată cu cea de ministru de Finanțe.

O altă nemulțumire a peneliștilor, la care au renunțat ulterior, a fost înființarea USD, alianța electorală dintre PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, alianță despre care liberalii au susținut că încalcă protocolul USL.

Săptămâna trecută, liberalii au adoptat, în cadrul Biroului Politic Național, o rezoluție potrivit căreia PNL solicită partenerilor de guvernare acceptarea numelor propuse pentru Guvern. Cum premierul Ponta a refuzat să dea un răspuns pozitiv, menținându-și pozițiile anterioare, Delegația Permanentă va constata că negocierile au eșuat, ceea ce poate duce la ruperea USL și denunțarea Protocolului la tribunal.

Apelul lui Ponta la împăcare cu PNL vine însă în contextul în care șeful guvernului nu mai dă nicio șansă USL, el angajând deja negocieri cu minoritățile și UDMR pentru susținerea unei noi formule guvernamentale. Șeful executivului a avut o discuție cu Kelemen Hunor în care i-a făcut o ofertă concretă pentru a intra în echipa de la Palatul Victoria. Pornind de la înțelegerea cu UDMR făcută în 2012 și denunțată de Crin Antonescu, imediat după alegerile parlamentare, Ponta a propus UDMR trei posturi într-un guvern alături de USD: O funcție de vicepremier cumulată cu cea de ministru al Culturii pentru Kelemen Hunor, plus ministerul Comunicațiilor, refuzat însă de liderii Uniunii. În discuție au rămas fie Sănătatea, fie Mediul, posturi care ar putea reveni lui Cseke Attila, respectiv Attila Korodi.

Varianta revenirii în guvern a lui Laszlo Borbely a fost refuzată de premierul Ponta.

 

 

Citește și