USL vrea ca reprezentanții Comisiei Europene să răspundă în Parlamentul European pentru „erorile” din raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Eurodeputații USL vor depune o cererere pentru organizarea unei dezbateri în PE pe această temă, a declarat, pentru gândul, purtătorul de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan. Potrivit acestuia, Comisia ar trebui să vină să răspundă pentru erorile din raport.
„Poziția oficială este că vom solicita o dezbatere în Parlamentul European pe actualul raport MCV. Nu vom solicita un nou raport, nici nu cred că este posibil. Vrem să dezbatem actualul raport și să chemăm Comisia Europeană să răspundă la numeroasele întrebări ridicate de acest raport care este foarte-foarte slab, superficial și politizat. Vom chema Comisia Europeană în Parlamentul European să răspundă întrebărilor noastre. Este poziția oficială a PSD”, a declarat Ivan, pentru gândul.
Ivan a precizat că demersul europarlamentarilor nu are legătură cu discuțiile pe care premierul Victor Ponta le are astăzi, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
„Nu are legătură ce facem noi în PE cu ce face premierul. E dreptul nostru de a pune întrebări”, a mai spus el.
Crin Antonescu: Europarlamentarii au dreptul de a-i cere explicații lui Barroso
„Sunt sceptic în privința schimbării sau modificării Raportului MCV. Cred că europarlamentarii au dreptul de a discuta despre toate aceste lucruri, de a cere explicații chiar președintelui Comisiei Europene, comisarului pentru Justiție acolo unde au niște nelămuriri, privitor la anumite interpretări, la anumite omisiuni. Fără îndoială parlamentarii europeni sunt primii care pot face acest lucru pentru că, deși nu există un raport de subordonare, să nu uităm că parlamentarii europeni sunt cei aleși la Bruxelles și nu cei din Comisie”, a declarat președintele PNL, Crin Antonescu.
El a adăugat că nu este „uzual” să existe o dezbatere în Parlamentul European despre raportul MCV. Liderul PNL l-a criticat pe președintele Traian Băsescu, susținând că acesta a reluat teoria „loviturii de stat”.
„Văd din nou că Traian Băsescu și acoliții săi reiau teza loviturii de stat, suspendării statului de drept în vară, nu s-a schimbat nimic în pozițiile politice pe care le-am avut în vară și le am acum. În vară, în România, s-a întâmplat un lucru prevăzut din Constituție după toate canoanele prevăzute în Constituție și legi, un demers susținut masiv de cetățeni. Restul e propagandă, probabil singurul lucru care i-a rămas lui Traian Băsescu”, a spus Antonescu.
Norica Nicolai, europarlamentar PNL: Vom organiza o conferință cu presa europeană pentru a clarifica relația justiție – presă
Europarlamentarul PNL, Norica Nicolai, a declarat pentru gândul că europarlamentarii PNL vor adresa o serie de interpelări membrilor Comisiei Europene.
„Noi am hotărât să solicităm Comisiei Europene să facă publice sursele care au inspirat acest raport MCV, am hotărât o a doua întrebare să precizeze Comisia Europeană care mai este temeiul juridic al existenței acestui Raport pentru că el a pornit în 2006 pe patru benchmark-uri acceptate și acestea sunt epuizate, deci ca atare nu mai există niciun suport pentru ca să continue monitorizarea, raportul devenind din ce în ce mai politic. A treia întrebare este ce înțelege Comisia prin Cooperare cu guvernul României și cum a înțeles să coopereze cu autoritățile române pentru redactarea acestui raport. Vom organiza o conferință cu presa europeană pentru a clarifica foarte clar relația dintre justiție și presă. La aceste interpelări pot răspunde și în scris cei din Comisia Europeană”, a spus Nicolai.
Blaga: Să se facă dezbatere în Parlamentul de la București
Președintele Traian Băsescu a ironizat ieri demersul USL, îndemnându-i pe europarlamentari să citească raportul MCV care, în opinia sa, a fost unul corect.
Și PDL califică demersul USL drept unul neserios. Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că cel mai potrivit ar fi ca în Parlamentul României să fie o dezbatere pe tema raportului MCV în care partidele de la București să convină asupra măsurilor ce trebuie luate pentru remedierea deficiențelor semnalate de Comisia Europeană. „Să se anhgajeze că respectă deciziile instanțelor, că nu se votează împotriva lor ca în cazul Diaconu, și că nu se vor face presiuni și intimidări la adresa instituțiilor statului de drept”, a spus Blaga.