USL, SFÂRȘITUL LUMII de MIERE. Negocieri dure Antonescu-Ponta. „Sunt asperități, a fost nevoie de niște clarificări”

USL, SFÂRȘITUL LUMII de MIERE. Negocieri dure Antonescu-Ponta. Sunt asperități, a fost nevoie de niște clarificări
Publicat: 21/12/2012, 14:38
Actualizat: 30/07/2014, 06:45

PNL și PSD au pus guvernul Ponta II în așteptare, audierile miniștrilor fiind blocate după neînțelegerile apărute după schimbarea de ultim moment a listei noului Cabinet. După o ședință tensionată ieri seară, în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu și o reluare în această dimineață a discuțiilor, liderul PNL a anunțat că drumul prin parlament al noului Guvern se reia, miniștrii vor fi audiați, iar seara se va depune jurământul. Cât privește tensiunile din USL, Antonescu a susținut că „a fost nevoie de niște clarificări”.

„Avem foarte multe proceduri. A fost nevoie de niște clarificări, nu e scandal. Sunt asperități. Nu e o bătălie pe fonduri”, a spus Antonescu.

Problemele acute din interiorul USL au plecat de la modul în care se vor împărți resursele financiare în viitoarea guvernare, susțin surse din Uniune. În timp ce premierul Victor Ponta încearca să treacă în administrarea sa directă cât mai multe surse de colectare a resursei financiare, liberalii au reacționat vehement tentativelor celor de la PSD. Reuniți într-o ședință ad-hoc, aceștia i-au transmis președintelui PNL că trebuie să reacționeze la pretențiile exagerate ale partenerilor de guvernare.

De altfel, în programul de guvernare este prevăzută restructurarea ANAF, a Gărzii Financiare și a Vămii prin înființarea unui Consiliu de Supraveghere și de Audit pentru a le verifica activatatea, un viitor „minister” al Controlului, prezent și în guvernarea Năstase.

Următorul pas a fost convocarea unei ședințe a USL, în biroul președintelui PNL Crin Antonescu. Liberalii și social-democrații nu au ajuns la un acord în privința modului în care va fi împărțit fiecare minister și nici asupra modului în care agențiile subordonate acestora se vor repartiza la ministerele deținute acum de cei de la PNL și PSD. Problema centrală o reprezintă faptul că anumite instituții aflate în subordinea ministerelor în prezent vor trebui reorganizate după prezentarea noii structuri a Guvernului Ponta II. Astfel, CNADNR, aflată în subordinea ministerului Transporturilor, va fi împărțită între ministerul lui Relu Fenechiu (PNL) și cel al lui Daniel Șova (PSD). Totodată, premierul Victor Ponta a cerut să aibă ultimul cuvânt în numirea prefecților și nu ministrul de Interne, Radu Stroe (PNL). O altă problemă o reprezintă Ministerul Sănătății, ministrul liberal Eugen Nicolăescu pierzând direcțiile publice județene de sănătate, care vor trece în urma procesului de descentralizare în subordinea Consiliilor Județene. Centrele de comandă ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență sunt și ele vizate de Liviu Dragnea (PSD), ministrul pentru Administrație și Dezvoltare Regională. Liberalii au cerut ca premierul să spună clar care vor fi atribuțiile miniștrilor delegați în viitorul Guvern, cerând de asemenea asigurări că acestea nu vor fi reduse prin dispoziții ale premierului.

Liberalii și social-democrații nu știau la finalul întâlnirii dacă mâine Guvernul Ponta II va primi votul de învestitură în Parlament, din cauza neînțelegerilor apărute între cele două părți.

UPDATE 10.30 Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că după ședința de plen a Camerei în cazul Stan, se vor reuni Birourile Permanente și vor stabili audierile miniștrilor, iar după audieri, în jurul orelor 15-16, va avea loc plenul Parlamentului în care el va cere învestirea noului Guvern. Întrebat dacă va avea loc vineri votul de învestitură, Ponta a răspuns: „Categoric da”.

El a mai spus că vineri seară, „târziu”, noul Guvern va depune jurământul la Palatul Cotroceni.

UPDATE 10.00 Audierea miniștrilor este în continuare amânată, deși trebuia să înceapă la ora 09.00. Între timp, în biroul președintelui Senatului are loc o întâlnire de taină între Crin Antonescu și Victor Ponta.

UPDATE 20.32 Întrebat dacă sunt probleme în USL, președintele liberal, Crin Antonescu, a declarat că întotdeauna sunt probleme, dar acestea nu trebuie făcute publice în acest moment, precizând, pe de altă parte, că nu crede că PSD a început negocieri cu UDMR sau PPDD.

UPDATE 20.30 – Crin Antonescu a mai spus că USL face bine, că PNL nu a cerut ministere în plus și că audierile miniștrilor propuși vor începe vineri, menționând că nu au fost întrunite toate condițiile, inclusiv politice, pentru ca acest lucru să se întâmple joi.

„Nu am cerut niciun alt minister, nu există și nu a existat niciun diferend între noi și PSD”, a spus Antonescu, adăugând că nu a existat „nicio bătălie pe autostrăzi”.

UPDATE 20.24 Crin Antonescu a comentat discuțiile despre formarea Guvernului, spunând că „nu există niciun fel de problemă, niciun diferend” în interiorul coaliției. „Premierul a explicat intenția de a duce Autostrăzile la Marile Proiecte, am susținut-o întotdeauna. Cred că este bine ca autostrăzile să fie despărțite de drumurile naționale, pentru că sunt proiecte de mare anvergură. Nu am cerut niciodată garanții PSD-ului, coaliția se bazează pe încredere, nu avem nevoie de garanții, nu a fost vorba nici de un protocol politic”, a declarat Antonescu.

Întrebat de ce s-au blocat în această seară audierile în comisiile parlamentare, Antonescu a răspuns: „Poate erau obosiți. N-am reușit azi, poate reușim mâine”.

UPDATE 19.45 Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, joi seară, la ieșirea de la discuțiile cu liderii PNL, că aceștia nu au obiecții față de atribuțiile acordate miniștrilor delegați, precizând că cei trei noi miniștri delegați provin atâta de la PSD, cât și de la PNL și PC. Ponta a fost întrebat dacă s-a decis vreo schimbare în modul de constituire a noului Guvern. „Care schimbare, ce s-a schimbat? Sunt trei miniștri delegați, unul de la PC, unul PSD și unul PNL”, a declarat premierul desemnat. El a precizat că atribuțiile miniștrilor delegați sunt clar reglementate, iar liberalii nu au obiecții. În plus, el a precizat că PNL nu ar fi solicitat garanții în scris privind atribuțiile miniștrilor delegați. Ponta a părăsit clădirea Palatului Parlamentului, precizând că se va întoarce mai târziu.

UPDATE 19.25 Din cauza neînțelegerilor între PSD și PNL, audierile miniștrilor au fost amânate pentru mâine dimineață. Liberalii și social-democrații continuă negocierile în biroul lui Crin Antonescu de la Senat. Parlamentarii au început să plece acasă după ce au fost anunțați că audierea miniștrilor nu va mai avea loc în această seară.

UPDATE 19.18 După aproape o oră de discuții, premierul Victor Ponta a părăsit ședința, susținând că nu există tensiuni și anunțând că ANAF-ul va rămâne la Finanțe, iar „autostrăzile vor trece la Marile Proiecte”. Cu toate acestea discuțiile continuă, la discuții rămânând liderii PNL și PSD, ca să negocieze în continuare.


Schimbarea pe nepusă masă a listei miniștrilor din guvernul Ponta II, anunțată în această dimineață de premier, i-a nemulțumit pe liberali, care și-au văzut o parte dintre miniștri cu atribuții slăbite, dar și unele dintre instituțiile aparținând ministerelor ce le reveneau trecute în subordinea instituțiilor controlate de PSD.

Înainte ca miniștrii să fie audiați în comisii, la Parlament, în biroul lui Crin Antonescu, s-au întâlnit într-o ședință ad-hoc mai mulți lideri ai USL, printre care Eduard Hellvig, Radu Stroe, Liviu Dragnea și Daniel Chițoiu, ca să lămurească toate problemele, într-o discuție cu Victor Ponta.

Astfel, liberalii s-au arătat nemulțumiți de faptul că mai mulți miniștri „retrogradați” ca delegați ar urma să intre în coordonarea pesediștilor sau a premierului Victor Ponta.

De asemenea, o altă reclamație a PNL a fost că, de exemplu, ANAF-ul ar urma să se desprindă de Finanțele conduse de Daniel Chițoiu, iar CNADNR-ul de la Transporturi, unde ministru este Relu Fenechiu, ar urma să treacă la Marile Proiecte, coordonate de pesedistul Dan Șova.

La ora transmiterii acestei știri, audierile în comisii ale miniștrilor sunt blocate, urmând ca acestea să înceapă după ce discuțiile conduse de Ponta și Antonescu se vor încheia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...