Prima pagină » Știri politice » USL TERITORIU NU DIVORȚEAZĂ. Filosofia pesedistă: liberalii, ca agheasma – nici nu ajută, nici nu strică

USL TERITORIU NU DIVORȚEAZĂ. Filosofia pesedistă: liberalii, ca agheasma – nici nu ajută, nici nu strică

USL TERITORIU NU DIVORȚEAZĂ. Filosofia pesedistă: liberalii, ca agheasma - nici nu ajută, nici nu strică
USL s-a rupt la centru, dar rămâne în picioare în teritoriu.

Retragerea de la guvernare cu amendamentul că în teritoriu este liber  la alianțe nu-i face pe liberali din să rupă și ei înțelegerile cu pesediștii. Cu semnalul dat de Victor Ponta că cei din PNL, care nu vor să plece, nu vor fi dați afară, nici social-democrații insistă pentru o răfuială. Socotelile de pe plan local nu se potrivesc cu cele de la centru, unde USL pare, cel puțin deocamdată, să supraviețuiască după ruptura de la centru.

În Gorj, chiar în județul care l-a dat deputat pe Ponta, apele sunt calme. „Decizia partidului se aplică, lăsăm filialele să decidă majoritățile. Ca atare, unde va funcționa, va funcționa alianța PSD-PNL, nu USL. În acest moment funcționăm în formula asta. Atât timp cât PSD nu-și va exercita puterea în teritoriu asupra unor membri PNL, oameni angajați în anumite funcții din partea PNL, putem colabora în continuare la nivel local. Până acum, PNL Gorj a colaborat doar cu PSD până acum, nu cu PDL sau PPDD”, a declarat președintele PNL Gorj, Dian Popescu, pentru gândul.

Nici la Cluj situația nu se va schimba. Președintele Consiliului Județean Cluj,liberalul  Horea Uioreanu, a explicat, pentru gândul, că majoritatea va funcționa în formula actuală, PSD și PN. „Nu am avut o discuție pe tema asta, de a face noi majorități în teritoriu pentru că până la urmă avem un program pe care l-am propus electoratului în 2012 și eu aș merge mai departe pe el. Sigur că dacă apele se tulbură, voi gândi și o repoziționare. Pentru moment nu am gând acest lucru, nu am gândit o modificare a majorității acolo. Momentan, la Cluj , USL rămâne pe varianta asta, nu am avut probleme”, a spus Uioreanu.”

În Vrancea, nimic nu se schimbă, spune președintele CJ, pesedistul Marian Oprișan. Asta nu pentru că prefer să rămână uniți, ci pentru că PSD oricum are majoritate și fără liberali în cadrul Consiliului Județean.

„Nu se întâmplă nimic în Vrancea, situația rămâne la fel. PSD face majoritate absolută singuri de la alegeri, cu liberalii aveam o hipermajoritate, acum vom avea doar majoritate absolută”, a precizat Oprișan, contactat de gândul.

Boșcodeală(PSD): Nu cred că se va schimba nimic la Buzău. Alianțele nu trebuie rupte doar de dragul rupturii de la centru

La Buzău, liderul PSD Constantin Boșcodeală face apel la primarii social-democrați să nu rupă alianțele locale făcute cu liberalii „doar de dragul rupturii de la centru”. „Noi am încheiat niște alianțe la nivel local pe baza unor înțelegeri și le-am transmis tuturor primarilor să nu rupă alianțele de dragul rupturii de la centru. În ceea ce privește Consiliul Județean și cel Local Municipal, odată ce ne-am dat mâna pentru propășirea județului, vom merge în continuare sau cel puțin acesta este punctul meu de vedere. Totul este foarte în scurt și nu am avut timp să discut cu partenerii liberali. Cred însă că nu se va schimba nimic”, a declarat Boșcodeală, pentru Mediafax.

Când vine vorba însă despre directorii de deconcentrate numiți de PNL, președintele PSD Buzău își ridică mâinile de pe problemă, spunând doar că nu este „de apanajul său” și că subprefectul Vasile Alecu va fi înlocuit, „cel mai probabil”, de Guvern.

Pesediștii nu sunt pregătiți de război politic nici la Suceava. Președintele organizației locale, Cătălin Nechifor, a anunțat că va propune continuarea alianței dintre PSD și PNL. „Nu e foarte înțelept să schimbăm lucrurile radical. Trebuie să găsim formule pentru stabilitate administrativă și politică. Vreau să păstrăm structura și în Consiliul Județean și în Consiliile locale”, a afirmat Nechifor.

Susținere există și de partea liberală în Suceava, președintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, precizând că liberalii nu-și doresc să modifice echilibrul existent în consiliile locale și în Consiliul Județean  și nu va interveni pentru modificarea majorităților în aceste structuri.

Ultimele negocieri din județul Brașov au dus la decizia ca protocolul USL să rămână în picioare și în fieful lui Aristotel Căncescu. Vicepreședintele PSD Brașov Mihai Popa a declarat, miercuri, că la Brașov s-a luat decizia să nu fie făcută nicio schimbare, deocamdată, nici la nivelul instituțiilor deconcentrate. „Conform ultimelor discuții pe care le-am avut în interiorul alianței, protocolul județean USL la Brașov rămâne în picioare. Nici la nivel politic și nici al deconcentratelor deocamdată nu se va schimba nimic”, a spus Mihai Popa, care este și vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov.

Președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei știri.

Cazan(PNL): Continuarea colaborării la Sibiu mi se pare cea mai bună soluție

În județul guvernat de Federația Democrată a Germanilor din România, Sibiu, PSD și PNL continua să se înțeleagă. Deși nu au existat încă discuții în acest sens, președintele CJ Sibiu, pesedistul Ioan Cindrea, a explicat că liberalii și social-democrații au colaborat foarte bine la Sibiu și că-și dorește ca situația să continue chiar și după ruperea USL de la centru.

„Eu cred că noi, la Sibiu, am colaborat nu bine, ci foarte bine. Din pre-campanie, campanie și mie îmi pare rău că s-a rupt la nivel național USL. În viitor, rămâne să vedem ce spun foștii noștri parteneri din USL, dacă doresc să colaboreze, dacă nu, o să caut o altă variantă. Cu siguranță, e nevoie de stabilitate. Voi căuta variante care să asigure stabilitatea. Eu mă bazez că această majoritate nu este una conjuncturală, ci rezultatul unui stil de management. Noi n-am stricat-o. Dacă cineva o strică, să-mi spună”, a declarat Cindrea.

Chiar și așa, Cindrea are și variante de rezervă. Președintele CJ Sibiu a afirmat faptul că va negocia cu toate formațiunile politice pentru a asigura o majoritate, în cazul în care liberalii își retrag sprijinul. Această variantă a fost exclusă, cel puțin în primă fază, de președintele PNL Sibiu, Mircea Cazan.

„În etapa actuală așa ar fi normal să încercăm o bună colaborare pe plan local. Vom încerca să găsim cele mai bune soluții pe plan local pentru că între noi colaborarea a funcționat bine. Cel puțin în această fază, continuarea colaborării mi se pare cea mai bună soluție”, a spus Mircea Cazan, potrivit Mediafax.

La Timiș nu se iau decizii „la fierbințeală”

„Dacă PSD va fi corect”, colaborarea va continua și în Timiș, spune primarul Timișoarei, președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, precizând că nu va lua nicio decizie „la fierbințeală”.

„Eu sunt un om rațional și cred că deciziile importante trebuie luate la rece. Nici eu nu exclud o viitoare colaborare cu PSD, însă vreau să fiu foarte limpede, nu se poate proceda așa cum am văzut că a început să procedeze PSD, inclusiv în plan local, urmând probabil directive de la București. Dacă PSD dorește să colaboreze, eu nu exclud această colaborare, însă ea trebuie să fie una corectă și nicidecum incorectă, așa cum a fost în ultima perioadă. Nu cred că PSD se poate plânge de vreo tendință de a acapara mai mult decât s-a cuvenit din partea PNL. Poate că la ei a fost o directivă, așa cum s-a întamplat la nivel național, să facă și în teritoriu, pentru a crea nemulțumirea noastră ca partener și a ne determina să spunem la un moment dat «la revedere»”, a spus Nicolae Robu.

„Dacă liberalii își doresc, putem continua colaborarea pe plan local”, i-a transmis și președintele CJ Timiș, pesedistul Titu Bojin.

Întrebat dacă se vor forma noi majorități la nivelul Consiliului Județean Timiș și Consiliului Local Timișoara, Titu Bojin a precizat că nu își dorește schimbări. „Cât timp PNL va fi corect, nu cred că e cazul să discutăm despre noi majorități. Luni avem ședință la București și acolo vom lua niște decizii legate de ceea ce se va întâmpla și în teritoriu”, a declarat Bojin.

La Vaslui, liberalii sunt ca „aghiasma, nici nu ajută, nici nu strică

Situații ceva mai tensionate există în Vaslui, unde președintele Consiliului Județean, pesedistul Dumitru Buzatu, care reușește să facă o majoritate la limită cu PC, îi invită pe liberali să elibereze posturile de conducerea deconcentratelor.

„Eu cred că normal ar fi ca cei numiți politic, reprezentanți ai unei majorități în funcție la acea dată, să elibereze posturile atunci când trec în opoziție. Nu cred eu, totuși, să fie oameni lipsiți de bun simț”, a adăugat Buzatu.

Chiar și așa, Buzatu spune că la nivel de Consiliu Județean colaborarea cu PNL poate continua, funcția de vicepreședinte CJ Vaslui deținută de penelistul Corneliu Bichineț nefiind amenințată.

„Noi nu avem nicio problemă legată de continuarea colaborării în județ, inclusiv în consiliile locale. Liberalii sunt cei care trebuie să ia decizii. Nu avem nimic împotrivă să-l menținem și pe domnul Bichineț pe postul de vicepreședinte la CJ. Nu ne deranjează pentru că el este ca aghiasma – nici nu ajută, nici nu strică”, a spus Buzatu, pentru Mediafax.

De partea cealaltă, liderul PNL Vaslui, Florin Ciurariu, spune că va urma o ședință în cadrul organizației pe care o conduce pentru a fi mandatat să negocieze cu PSD la nivel local o eventuală continuare a colaborării.

„Trebuie să avem o întâlnire a Biroului Permanent Județean prin care să fiu mandatat să negociez cu cei de la PSD. Noi avem un contract cu social-democrații vasluieni pe ceea ce a înseamnă alegerile locale, am avut liste comune și, în funcție de ce vom conveni pe mai departe, vom decide dacă vom mai colabora sau nu. Asta nu înseamnă că nu vom face opoziție”, a declarat Florin Ciurariu.

El nu vede, totuși, de ce ar trebui să plece din funcții directorii de deconcentrate sprijiniți de partid.

„Faptul că nu mai suntem la guvernare nu înseamnă că trebuie să ne ducem cu toții la săpat șanțuri. Unii directori nu mai sunt membri de partid, sunt funcționari publici, așa că nu văd de ce ar pleca din funcții”, spune Florin Ciurariu.

PNL Arad: „Să nu ne ascundem după deget, suntem adversari”

Un refuz categoric pentru continuarea colaborării vine din Arad, unde președintele liberal al organizației locale, Ioan Cristina, spune că „întotdeauna a văzut un viitor al confruntării” pentru PSD și PNL.

„Întotdeauna am văzut pentru PSD și PNL un viitor al confruntării, chiar și când eram aliați. În acest moment, nu are sens să ne ascundem după deget, suntem adversari. În județul Arad nu vom mai avea o colaborare la nivel politic, iar confruntările sunt de așteptat, mai ales în contextul apropierii alegerilor europarlamentare”, a declarat Cristina.

UDMR poate bloca relația PSD-PNL în Harghita

Nici în Harghita situația nu este tocmai favorabilă relației PNL-PSD. Deși spune că, în prezent, liberalii vor să păstreze alianța cu social-democrații, președintele PNL Harghita, Stelu Platon, consideră că  intrarea UDMR la guvernare ar pune probleme colaborării.

„La nivel de județ, noi dorim să ne păstrăm alianța cu PSD pe care am avut-o până acum. Alianțele locale vor avea de suferit numai dacă PSD va face o înțelegere cu UDMR. UDMR, dacă tot intră la guvernare, se va vinde scump de tot. Șantajul pe care îl va face UDMR asupra PSD va depăși toate recordurile de până acum, va deveni un subiect de lecție politică în istoria post-decembristă a formării alianțelor, demn de predat la școlile politice, ca un exemplu de ce înseamnă ca un partid abia intrat în Parlament să forțeze mâna altui partid, aflat la guvernare”, a declarat președintele PNL Harghita.

El afirmă, însă, că dacă UDMR va intra la guvernare va face presiuni pentru schimbarea subprefectului județului, liberalul Octavian Condrat. „La nivel de subprefect, chestiunea este la mâna Guvernului, noi nu mai avem niciun cuvânt de spus. Ar fi păcat ca subprefectul să fie schimbat, dar noi nu mai avem nicio competență. Dacă UDMR intră la guvernare, în mod cert va face presiuni să fie schimbat”, a spus Platon.

USL, sub semnul întrebării în Mureș și Călărași

Există însă și câteva județe în care colaborarea dintre PSD și PNL este în stand-by. La Călărași, unde PNL are și președinția Consiliului Județean, și primăria, nu s-a luat încă o decizie.

„Noi avem mâine o ședință, vom aborda și acest subiect, deci mâine seară sau poimâine vom lua o decizie în această privință”, a declarat președintele CJ Călărași, Răducu Filipescu, pentru gândul.

La fel și în județul Mureș, unde președintele de CJ, liberalul Ciprian Dobre, a spus că este încă prematur să se discute despre noi majorități.

„PNL este blocat să-și exercite influența în cadrul guvernării, iar la nivel teritorial este prematur să vorbim. Sunt relații foarte bune cu PSD în teritoriu”, a răspuns, scurt, Dobre, pentru gândul.
 

Citește și