Prima pagină » Știri politice » USR a depus la Senat un proiect pentru „reducerea costului corupției”. Ce obligații ar urma să aibă instituțiile statului

USR a depus la Senat un proiect pentru „reducerea costului corupției”. Ce obligații ar urma să aibă instituțiile statului

USR a depus la Senat un proiect pentru „reducerea costului corupției
Detalii pe gândul

USR propune modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în sensul reglementării unei obligații în sarcina autorității sau instituției publice de a publica toate contractele și actele adiționale încheiate cu furnizorii – „contractele de achiziție publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune lucrări și contractele de concesiune servicii în care autoritatea sau instituția publică este parte, precum și actele subsecvente acestor contracte”, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

Modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 ar urma să sporească transparența procesului de alocare a resurselor și să permită accesul la informații al unui „larg public cointeresat”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiecului de lege.

USR precizează că obiectivele acestei inițiative legislative sunt: reducerea costului corupției și alinierea modului de cheltuire a banilor publici cu interesele și prioritățile cetățenilor.

„Datele arată că România este pe primul loc în UE în ceea ce privește costul corupției în achizițiile publice, prețu mediu per contract fiind mai mare cu aproximativ 33% decât în restul țărilor europene”, susține deputatul USR Cosette Chichirău, în expunerea de motive.

Cosette Chichirău reamintește cazul primarului comunei arădene Archiș care a comandat de la o firmă nu mai puțin de 760 coșuri de plastic, cu accesoriile necesare, pentru care trebuie achitate facturi de 678.000 de lei, deși nu s-a organizat nicio licitație publică.

Potrivit calculelor, fiecare coș de gunoi cumpărat de primarul comunei Archiș a costat 800 de lei, deși „firmele vând pe internet produse similare cu 150-200 de lei”, precizează deputatul USR.

Senatul este prima Cameră sesizată.