Prima pagină » Știri politice » USR anunță o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei. „Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu”. George Simion spune că AUR va susţine demersul

USR anunță o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei. „Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu”. George Simion spune că AUR va susţine demersul

Grupul Uniunii Salvaţi România (USR) a depus, joi, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, chiar în ziua în care în Guvern se discută, pentru a fi aprobată, o nouă ordonanță de urgență cu privire la măsurile statului în cazul creșterii facturilor.

„În conformitate cu articolul 112 din Constituţia României şi cu 189 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă înaintez moţiunea: „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu”, a anunţat liderul grupului, Ionuţ Moşteanu, citat de TVR.

Copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), deputatul George Simion, a precizat că partidul pe care îl conduce susţine acest demers.

Vicepreşedintele Daniel Suciu, care a prezidat ședința, a precizat că la Biroul permanent nou constituit, după ce se va publica în Monitorul Oficial, va fi luată în discuţie moţiunea depusă de USR.

Ionuț Moșteanu a declarat că această moțiune este doar prima din mai multe care vor fi depuse în această sesiune.

Ce prevede regulamentul

Conform Regulamentului Camerei Deputaților, moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 50 de deputaţi şi exprimă poziţia acestora într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă care a făcut obiectul unei interpelări.

Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Camera Deputaților are 45 membri, în timp ce AUR are 27 de membri.

Regulamentului Camerei Deputaților prevede:

  • Art. 190

(1) Moţiunile simple trebuie să fie motivate şi se depun la preşedintele de şedinţă în cursul şedinţelor publice.

(2) După primirea moţiunii simple preşedintele Camerei o comunică de îndată Guvernului şi o aduce la cunoştinţă Camerei, după care dispune afişarea ei la sediul Camerei Deputaţilor.

  • Art. 191

(1) Preşedintele Camerei stabileşte data dezbaterii moţiunii simple, care nu poate depăşi 6 zile de la înregistrarea acesteia, înştiinţând Guvernul în acest sens.

(2) Moţiunile simple privind probleme de politică externă se supun dezbaterii numai însoţite de avizul Comisiei pentru politică externă şi cu consultarea Ministerului Afacerilor Externe.

O moțiune simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, iar după începerea discutării moţiunii simple deputaţii nu îşi pot retrage adeziunea la moţiune, dezbaterea urmând a se încheia prin supunerea la vot a moţiunii de către preşedintele Camerei.

La moţiunile simple prezentate nu pot fi propuse amendamente. În cazul în care o moţiune simplă este aprobată, hotărârea Camerei se va trimite Guvernului, care va ţine cont de poziţia exprimată în cuprinsul respectivei moţiuni.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele