USR atacă la CCR legea care modifică definiția conflictul de interese

Publicat: 08 05. 2017, 18:00

Întrebat câți senatori PNL au semnat sesizarea, liderul USR a răspuns: „Cred că șapte sau opt, nouă sau zece. Niște colegi s-au ocupat. Au fost majoritatea de la noi”.

El a arătat că în sesizarea depusă la CCR au fost invocate două potențiale elemente de necosntituționalitate, unul privind încălcarea principiului bicameralismului, al doilea privind încălcarea principiului care stipulează că tratatele internaționale la care România este parte prevalează în fața dreptului intern.

„Vorbind grosier, după legea asta, dacă cineva ajunge primar și dă un contract unui fost angajat al lui, nu este niciun conflict de interese – asta este schimbarea în termeni populari”, a precizat Nicușor Dan, referindu-se la criticile aduse legii respective.

Sesizarea USR se referă la Legea care modifică articolele 301 și 308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desființează noțiunea de conflict de interese pentru funcționarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Legea adoptată de deputați a fost trimisă luni la promulgare către președintele Klaus Iohannis.