Prima pagină » Știri politice » USR, după decizia CCR: PSD-ALDE să renunțe la proiectele Iordache de modificare a Codurilor penale

USR, după decizia CCR: PSD-ALDE să renunțe la proiectele Iordache de modificare a Codurilor penale

USR, după decizia CCR:  PSD-ALDE să renunțe la proiectele Iordache de modificare a Codurilor penale
USR solicită coaliției PSD-ALDE să renunțe la proiectele de modificare a Codurilor penale, după ce CCR a admis sesizările Opoziției și președintelui României cu privire la modificarea acestora. Deputatul Stelian Ion a afirmat că singurele modificări care trebuiau aduse vizează protecția victimei.

„USR cere coaliției PSD-ALDE să renunțe la proiectele Iordache de modificare a Codurilor penale. Al doilea verdict de neconstituționalitate dat de CCR pe modificările aduse Codurilor penale arată nu doar că USR a avut dreptate când a criticat proiectele creionate de Florin Iordache la comanda lui Liviu Dragnea și a celorlalți penali din PSD-ALDE, ci și că se impune renunțarea la actualele propuneri legislative. Necesitatea renunțării la modificările menite să îndulcească politica penală a statului român, inclusiv prin dezincriminarea totală sau parțială a unor infracțiuni și eliberarea înainte de termen a condamnaților, chiar și a celor care au comis violuri și crime, este cu atât mai evidentă astăzi, în contextul tragediei de la Caracal și a disfuncționalităților evidente înregistrate în funcționarea instituțiilor cu rol în apărarea cetățenilor. Uniunea Salvați România cere coaliției PSD-ALDE să renunțe la proiectele nocive creionate de Florin Iordache și să accepte demararea unei proceduri parlamentare corecte de amendare a Codurilor penale, cu larga consultare a reprezentanților magistraților și a societății civile.”, transmite USR, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Uniunea transmite că modificările aduse Codurilor penale ar trebui abrogate de urgență, în sesiune extraordinară a Parlamentului.

„Sunt niște modificări foarte periculoase. Din fericire, această decizie a CCR este una favorabilă statului de drept, în sensul în care obiecțiile noastre au fost admise. Ar trebui luate de la zero proiectele de modificare a Codurilor penale. Am spus în nenumărate rânduri că, în loc să aducă în acord aceste două legi importante cu deciziile CCR anterioare, PSD și ALDE au venit cu alte și alte modificări, care nu aveau nicio legătură cu deciziile CCR”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

El susține că singurele modificări care ar fi trebuit aduse Codurilor penale vizează protecția victimei, nu a infractorilor.

„Nu este normal să abrogi neglijența în serviciu deoarece există situații în care astfel de fapte pot produce consecințe foarte, foarte grave. În timpul dezbaterilor, am adus colegilor de la PSD și ALDE drept exemplu situația de la o centrală nucleară, ce se poate întâmpla când dintr-o neglijență se poate ajunge la o catastrofă. Iată că, din păcate, în România s-a întâmplat ceva foarte grav, care într-un fel ne-a dat dreptate. Se pare că în acest caz al crimelor oribile de la Caracal, există niște culpe în modul de începere a cercetărilor și de salvare a acelei vieți și, atunci, prin abrogarea neglijenței în serviciu, persoanele posibil a fi vinovate ar fi scăpat. Mai sunt și alte reglementări care ar putea avea legătură cu cele întâmplate zilele trecute. Sunt cele referitoare la prescrierea răspunderii penale, inclusiv pentru pedofilie, sechestrarea de persoane și violul. Este absolut inimaginabil cum acești colegi ai noști din Parlament din PSD, ALDE, UDMR au venit, fără să-i oblige vreo decizie a CCR anterioară, cu astfel de reglementări în folosul infractorilor. Singurele modificări care trebuie făcute sunt în sensul protecției victimei, nu a infractorilor”, a subliniat Stelian Ion.

Curtea Constituțională a admis, luni, sesizările de neconstituționalitate formulate de PNL – USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Potrivit unor surse judiciare, motivul invocat de judecători pentru decizia luată este că Parlamentul nu și-a exercitat obligația de a efectua toate corelările textelor din Codurile penale cu deciziile anterioare ale Curții.

Pe 25 aprilie, PNL și USR au depus la Curtea Constituțională sesizări în legătură cu proiectul care a modificat Codul penal și pe cel care a schimbat Codul de procedură penală, inițiative adoptate de Parlament.

 

Citește și