USR-PLUS a decis să boicoteze ședința de guvern în care Florin Cîțu vrea adoptarea programului „Anghel Saligny”, astfel că cei doi lideri, Dacian Cioloș și Dan Barna, au decis să nu participe la continuarea discuțiilor la Palatul Victoria din această seară. Decizia-fulger vine după schimbul de replici tăioase cu premierul, care nu vrea să renunțe la proiectul prin care primarii vor primi 10 miliarde de euro pentru proiecte locale.
Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că vor convoca o ședință a coaliției pentru joi, în care vor decide cum vor proceda în continuare.
„La ultima ședință a coaliției am discutat despre mai multe proiecte, proiectul PNDL 3 nu a fost avizat. Din punctul nostru de vedere, trebuie să ne întoarcem în coaliție și să decidem cum continuăm. Dacă premierul decide să ține ședința fără USR-PLUS, înseamnă că va fi cu 2 partide din coaliție. Nu cred că poate să o facă. Dacă o face, vom avea o ședință a Biroului național în care vom decide cu ce mandat mergem mâine la coaliție”, a spus Cioloș.
Dan Barna a confirmat că USR-PLUS nu va participa miercuri seară la şedinţa de Guvern de la ora 19.00.
„Mâine dimineață convocăm o ședință a coaliției pentru a decide cum vom proceda în continuare. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore şi vom avea o şedinţă a Biroului Naţional”, a spus Barna.
Întrebat dacă USR-PLUS va susţine moţiunea de cenzură a AUR, Barna a reiterat că toate opţiunile sunt pe masă. Copreședintele USR PLUS Dan Barna a transmis, anterior un mesaj partenerilor de la guvernare: “Nu vă jucați cu USR PLUS!”.
Vicepremierul a făcut referire la includerea proiectului PNDL “Anghel Saligny”, în valoare de 50 milioane de lei, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern de miercuri, fără ca USR PLUS să subscrie.
Dacian Cioloș a declarat în prima parte a zilei de miercuri că miniștrii formațiunii sale politice – USR PLUS – se vor retrage din Guvern (ceea ce ar duce, practic, la căderea guvernului) dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției Speciale și negocierea noului program de dezvoltare.
Ministrul Dezvoltării – Cseke Attila – a declarat, la Antena 3, că proiectul ”Anghel Saligny” a fost trimis la Ministerul Justiției, pentru a fi avizat, încă din data de 12 august 2021, numai că încă nu a fost primit vreun răspuns.
”Cine primeste în copie trebuie sa dea observații, să ceară eliminarea unor articole sau nu. De la Ministerul Justiției nu am primit nicio observație”, a spus ministrul Attila la Antena 3.
”Un document original este unul careconține toate avizele prealabile. Iar la Justiție sosește abia la final, pentru că MJ avizează la final. Orice alt document despre care se vorbește în spațiul public nu este document original. Faptul că se prezintă o adresă de înaintare nu dovedește faptul că ar fi vorba de un document original. Iar dacă avizul MFP s-ar fi dat abia ieri (deci documentul se afla la MFP) – n.red. – Ministerul Finațelor Publice –, înseamnă că documentul original nu se putea afla la MJ”, spun, însă, reprezentanții Ministerului Justiției.
Pe de altă parte, premierul Cîțu a declarat – după ce ședința, care a început la ora 11:00, a fost suspendată și amânată pentru ora 19:00 – că ”toate proiectele care sunt pe ordinea de zi a Guvernului respectă toate procedurile legale. Niciun proiect nu poate să fie aprobat sau publicat în Monitorul Oficial fără să aibă procedura legală parcursă”.
Reamintim că premierul Florin Cîțu a introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern programul „Anghel Saligny”, fapt care a genetat revolta USR-PLUS și a doua criză majoră din coaliție, după ce Florin Cîțu l-a demis pe ministrul USR-PLUS Vlad Voiculescu. Ședința Executivului, care a început la ora 11.00, a fost suspendată, Guvernul anunțând că ședința va fi reluată de la ora 19.00.