Prima pagină » Știri politice » USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. „A aruncat țara în criză politică”

USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. „A aruncat țara în criză politică”

USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. „A aruncat țara în criză politică”
Imagini de la evenimentul de semnare a Acordului de guvernare PNL, USR-PLUS, UDMR, din 21 decembrie 2020: Dan Barna, Florin Cîțu, Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Dacian Cioloș (de la stânga la dreapta) / Foto: Alexandra Pandrea

Conducerea USR PLUS a anunțat, după miezul nopții de miercuri spre joi, că va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. Anunțul vine după ce șeful Guvernului l-a demis pe ministtul Justiției, Stelian Ion, propunerea formațiunii, și după o lungă zi de tensiuni declanșate de introducerea pe ordinea de zi a ședinței Executivului a proiectului de act normativ de aprobare a Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – PNDL 3, cu un buget propus de 50 de miliarde de lei.

„USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare”, a transmis resprezentanții formațiunii, printr-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, USR PLUS cere Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicită declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern.

„În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu”, au transmis reprezentanții USR PLUS.

Aceștia fac referire la Stalian Ion, pe care premierul Florin Cîțu l-a demis miercuri seara, după ședința de Guvern, amânată de dimineață pentru ora 19:00, în care urma să se dezbată din nou proiectul de act normativ pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. „Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să șatajeze”, a spus premierul. La ședința de seară a Executivului nu au participat membrii URS PLUS.

„Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru  Ministerul Justiției și în viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu”, au conchis reprezentanții USR PLS.

Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie.

Traseul tensiunilor

Propunerea de introduere a proictului a stârnit tensiuni în Coaliția de guvernare – pe motiv că proiectul nu ar fi avut toate avizele necesare – care au ajuns inclusiv la avertismente din partea copreședintelui  USR PLUS Dacian Cioloș care a declarat că miniștrii formațiunii sale politice se vor retrage din Guvern  dacă nu sunt dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și negocierea noului program de dezvolatare. Și al doilea președinte al USR PLS, Dan Barna, spunea ieri  că a avut o discuție în partid și toate opțiunile sunt pe masă.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că susține că va face tot ce e posibil pentru menținerea Coaliției, dar și pentru adoptarea programului de investiții „Anghel Saligny”.

Kelemen Hunor, de asemenea semnatar al Acordului de guvernare PNL, USR-PLUS, UDMR, spunea ieri că procedurile legale de avizare sunt îndeplinite în cazul acestui proiect, introdus pe ordinea de zi a şedinţei de guvern. „Nu se poate accepta ca cineva să blocheze la nesfârşit activitatea Guvernului, fiind în acelaşi timp în Executiv şi de aceea am propus astăzi introducerea pe lista suplimentară a acestui proiect”, a spus liderul maghiar.

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny” a fost publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în 11 august.  Potrivit notei de fundamentare, refăcută la 31 august, „necesarul total la nivel național estimat pentru toate domeniile (infrastructură locală de transport, alimentare cu apă, canalizare, distribuție gaze naturale) depășește 160 miliarde lei, din care se propune soluționarea a circa 30% prin alocarea pe întregul program a unui buget total de 50 miliarde de lei”.

Printre avizatori menționați la finalul proiectului se numără vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Mediului, Barna Tanczos, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu și ministrul Justițiției, Stelian Ion.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și