USR propune un pachet de măsuri pentru rezolvarea problemelor în spitalele de psihiatrie din țară / Pacienții sunt „depozitați” în condiții insalubre
USR amintește de ultimul raport al Avocatului Poporului care arată dezastrul din spitalele de psihiatrie din țară: pacienții dorm pe bucăți de burete în loc de pernă, femeile și bărbații împart aceleași toalete, le lipsesc medicamente și personal medical este insuficient în comparație cu numărul pacienților, potrivit unui comunicat de presă al partidului, remis MEDIAFAX.
Formațiunea condusă de Dan Barna precizează că problemele din spitale sunt grave, însă există și o indiferență a celor care conduc Ministerul Sănătății față de pacienții români.
Sursa citată adaugă că nu este o problemă de bani, deoarece fonduri există, dar că nu sunt alocate unde trebuie.
România ocupă ultimele locuri în Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, când vine vorba despre banii alocați sănătății, media europeană este de 10% din PIB, țara noastră alocă puțin peste 5%, mai menționează USR.
„Deși sănătatea mintală reprezintă o prioritate la nivel european, decidenții din România nu au făcut mai nimic pentru soarta semenilor noștri vulnerabili. Aceștia sunt „depozitați” în condiții insalubre. Infrastructura de sănătate mintală este precară: supra-aglomerare, personal insuficient – situație compensată prin recurgerea la imobilizări excesive și necorespunzătoare, condiții precare de igienă, proceduri de supraveghere și de intervenție în criză inadecvat aplicate. Sistemele rezidențiale nespitalicești sunt rareori utilizate pentru ameliorarea sănătății mintale a pacienților. Nici vorbă de spații personalizate, de separare pe sexe, de standarde minimale măcar ale condițiilor hoteliere. Recentul raport al Avocatului Poporului radiografiază această realitate crudă din spatele zidurilor, de cele mai multe ori scorojite.
Bineînțeles că dincolo de investiții semnificative în infrastructura de sănătate mintală va trebui luat în discuție un proces amplu și susținut de dezinstituționalizare. Statul doar depozitează acești oameni, iată chiar în condiții insalubre și degradante”, a afirmat senatorul USR Adrian Wiener, membru în comisia de sănătate, conform sursei citate.
„Dacă ne uităm la cifrele efective, vedem că în anul 2018, ministerul Sănătății, condus de Sorina Pintea la acea vreme, nu a cheltuit nici măcar banii alocați, din cei aproape 9 miliarde de lei au fost cheltuiți puțin peste 5 miliarde. De ce? Din ignoranță față de sistemul de sănătate, pentru că nu le pasă de soarta celor vulnerabili. Că doar am văzut de-a lungul timpului cum politicienii se tratează în spitale private ori în afara țării”, mai arată USR.
Prin urmare, formațiunea politică propune:
– Depolitizarea, profesionalizarea și dinamizarea activității Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, autoritate autonomă, aflată sub control parlamentar.
– Construirea unor sisteme rezidențiale nespitalicești, de tip locuință protejată, finanțate din fonduri locale, care să faciliteze utilizarea serviciilor de psihoterapie de grup.
– Integrarea progresivă și asistată a pacienților în comunitate.
– Stimularea pe cât posibil a încadrării în muncă a pacienților cu obstacole psihice.
– Facilitarea autonomiei și independenței, atât cât o permite starea clinică; tranziția dinspre tutelă spre decizie asistată pentru ca acești oameni să se bucure de exercitarea drepturilor fundamentale.
Inspectorii Avocatului Poporului au găsit la spitalul de psihiatrie Palazu Mare din Constanța saloane supraaglomerate, murdărie, instalații sanitare nefuncționale. Pacienții nu au o sală de mese și mănâncă pe hol sau în camere.
Raportul scoate la iveală situația îngrijorătoare din secția de psihiatrie Palazu Mare, aflată în subordinea Spitalului Județean Constanța. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat controale în mai multe spitale de psihiatrie din țară în urma tragediei de la Săpoca, unde un bărbat cu boli psihice a atacat cu un stativ 13 pacienți, 6 dintre aceștia murind în urma incidentului.