Prima pagină » Știri politice » USR solicită modificarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. Care sunt cerințele

USR solicită modificarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. Care sunt cerințele

USR solicită modificarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. Care sunt cerințele
USR solicită Guvernului PNL să modifice proiectul de asumare privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Printre amendamentele USR se numără eliminarea articolului privind condiția de a avea viză de flotant de mai mult de 90 de zile pentru a putea vota.

„Uniunea Salvați România solicită Guvernului Orban să facă mai multe modificări la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect pentru care Executivul își angajează răspunderea. Amendamentele depuse de USR vizează, printre altele, eliminarea cerinței de a avea viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reședință și alegerea președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, nu după formula impusă de Guvernul Dăncilă”, transmite USR, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Liderul formațiunii, Dan Barna. susține că Guvernul PNL acționează „împotriva spiritului legii”.

„Românii trebuie lăsați să voteze, chiar încurajați, și pentru asta luptăm de când am intrat în Parlament. Democrația începe la firul ierbii și este esențial să nu îi punem piedici. Cerem de trei ani revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin ca un prim pas pentru readucerea României pe traiectoria unei democrații funcționale și pentru combaterea corupției la nivel local prin decuplarea baronilor locali de la banul public. E greu de înțeles de ce Guvernul simte nevoia să strecoare într-o lege care urmărește să extindă drepturile oamenilor o restricție care nu rezolvă nimic. Ba, din contră, acționează împotriva spiritului legii”, a subliniat Dan Barna.

Potrivit comunicatul remis Mediafax, parlamentarii USR urmează să depună mai multe amendamente la proiectul de modificare și completare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

„Un prim amendament USR prevede eliminarea condiției de a avea o viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reședință. O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul -turismului electoral- în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar principalul efect al măsurii va fi că un număr foarte mare de cetățeni – studenți, tineri în general – nu vor putea vota la alegerile locale”, transmite USR.

Membrii partidului precizează că articolul privind viza de flotant intră în contradicție cu alte prevederi ale legii.

„În plus, norma propusă reprezintă o restricție bazată pe o presupusă rea-credință a alegătorului, care golește de conținut dreptul fundamental de a alege. Cetățenii care intră sub incidența normei vor fi reprezentați într-o localitate în care nu mai locuiesc și pentru care alegerea aleșilor locali nu mai prezintă interes. Totodată, textul propus de Guvernul Orban intră în contradicție cu alte prevederi ale legii, potrivit cărora alegătorii cu reședința în respectiva localitate pot solicita primarului înscrierea în Registrul Electoral cu până la 45 de zile înaintea alegerilor”, se mai arată în comunicatul remis Mediafax.

Un alt amendament al USR prevede reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor la locale. Concret, în loc să fie minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși, așa cum prevede legea în vigoare, să fie minimum 0,5%.

USR solicită, de asemenea, reducerea la jumătate a numărului de semnături necesare și pentru candidații independenți pentru funcția de consilier, respectiv funcția de primar.

Un alt amendament prevede revenirea la alegerea președintelui de consiliu județean în două tururi de scrutin.

„Astfel, se creează un proces în urma căruia președinții de CJ aleși devin cu adevărat reprezentativi, deoarece ar avea susținerea a mai mult de jumătate dintre votanții activi ai respectivei comunități și, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce le permite să ia decizii în numele întregii comunități”, transmite USR.

 

Citește și