Prima pagină » Știri politice » USR va iniția moțiune simplă împotriva Ministrului Justiției

USR va iniția moțiune simplă împotriva Ministrului Justiției

USR va iniția moțiune simplă împotriva Ministrului Justiției
USR a anunțat joi că va iniția o moțiune simplă împotriva ministrului Florin Iordache, pentru ordonanțele ce privesc amnistia și grațierea.

„USR va iniția o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției Florin Iordache. De asemenea, USR va înainta un memoriu Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în care va arăta de ce proiectele celor două ordonanțe de urgență urmăresc interesele unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice și nu pe cele ale societății, care are nevoie de limitarea fenomenului corupției. USR consideră inacceptabilă promovarea de către Ministerul Justiției a celor două proiecte de ordonanțe de urgență care legiferează în domenii fundamentale pentru statul de drept și consideră că Ministerul Justiției a eșuat în încercarea de a justifica urgența reglementării cuprinse în cele două proiecte”, se precizează într-un comunicat USR remis MEDIAFAX.

Cei de la USR fac trimitere la Legea 546/2002, dar și la textul Constituției.

„Atât Constituția, cât și Legea 546/2002, stabilesc ca for competent pentru discutarea aspectelor legate de grațierea colectivă, Parlamentul. Este clar că până acum toate legislaturile au considerat acest demers de clemență ca fiind de competența Parlamentului, organ reprezentativ suprem al poporului român. Referitor la urgență, nu există iminența unui demers CEDO. Menționăm că PSD a avut majoritate și anterior, de când trenează situația dramatică din penitenciare – la a cărei ameliorare USR intenționează să contribuie – și nu a înțeles să o rezolve, declarând acum, cu ipocrizie, că ar fi imperativă rezolvarea de pe o zi pe alta”, spune USR.

Conform sursei citate, nu există nicio justificare pentru grațierea amenzilor penale stabilite de instanțele de judecată, pentru grațierea a jumatate din pedeapsa pentru persoanele care au împlinit vârsta de 60 de ani. De asemenea, partidul consideră că grațierea trebuie să fie condiționată, în toate cazurile, de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

„Socotim ca stabilirea unui termen pentru realizarea denunțului va avea efecte deosebit de grave în societate, în special în cazul infracțiunilor comise de „gulerele albe”, unde există un specific și o dificultate în administrarea probelor, și va conduce, în final, la instaurarea unui principiu al impunității. Una dintre cele mai grave modificari o considerăm ca fiind cea a eliminarii interdicției de a ocupa o funcție publică în cazul savârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. Este greu de acceptat că cel care a săvârșit o infracțiune de acest gen, în exercitarea funcției, cu intenție, să ocupe în continuare aceeasi poziție. Prin introducerea unui termen în care se poate face denunțul penal și, în unele cazuri, plângerea prealabilă, practic se urmărește reducerea de facto a termenului de prescripție pentru unele infracțiuni și se urmărește impunitatea pentru faptele săvârșite. USR nu poate să accepte un astfel de demers și îl consideră total împotriva principiilor care ar trebui să guverneze o societate matură”, se mai precizează în comunicat.

Autor