USR vine cu propriul candidat la șefia Camerei Deputaților, în contextul „înţelegerii toxice” dintre PSD şi PNL şi a „demersurilor grăbite de a acapara conducerile celor două Camere”
Cristina Prună este nominalizarea Uniunii Salvați România (USR) pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, funcție pentru care și-a anunțat candidatura și liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu.
Vicepreședintele Camerei Deputaților Cristina Prună este propusă de USR la conducerea Camerei inferioare a Parlamentului, post vizat și de liderul social democrat. Alegerea președintelui Camerei Deputaților, prin vot secret cu buletine de vot, este organizată marți, începând cu ora 11:00. Conducerea interimară a Camerei este asigurată de Sorin Grindeanu (PSD), după demisia lui Ludovic Orban (PNL, dezafiliat).
„În contextul înţelegerii toxice dintre PSD şi PNL şi a demersurilor grăbite de a acapara conducerile celor două Camere, Uniunea Salvaţi România (USR) anunţă că o susţine pe deputatul Cristina Prună pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”, a anunțat USR, printr-un comunicat de presă.
În acelaşi timp, USR a anunțat că va lupta pentru a împiedica „abuzul deosebit de grav” pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituţionale a preşedintelui Anca Dragu.
USR, despre „noul FSN”
„După ce au negociat cum să-şi împartă pârghiile de influenţă şi banii românilor, PSD, PNL şi UDMR trec astăzi, cu o grabă demnă de o cauză mai bună, la acapararea conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. O fac la fel cum au făcut politică în ultimul timp: în total dezinteres şi dispreţ faţă de cetăţenii care i-au votat şi faţă de binele ţării”, a transmis USR.
„La Camera Deputaţilor, PSD, PNL şi UDMR îşi dau astăzi mâna pentru a-i da funcţia pe tavă lui Marcel Ciolacu, după ce l-au instalat interimar la conducere pe sinecuristul Sorin Grindeanu. USR nu acceptă jocurile de culise ale noului FSN şi o susţine, în schimb, pe deputata Cristina Prună, în prezent vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor”, au precizat reprezentanții USR.
Potrivit formaținii, la Senat, PSD, PNL şi UDMR vor forţa, tot astăzi, revocarea din funcţia de preşedinte a Ancăi Dragu, demers pe care vor să-l întemeieze pe un Regulament al Senatului cu multe semne de întrebare în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea, fapt atestat de Curtea Constituţională încă din anul 2005.
„USR înţelege dorinţa noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituţiei doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflaţi vremelnic la butoanele puterii. USR va face toate demersurile pentru a împiedica abuzurile coaliţiei hoţiei, pentru a apăra valorile democratice şi europene”, au conchis reprezentanții USR.
La Camera Deputaților, PSD are 110 de reprezetanți – fără să fie luate în calcul mandatele partenerilor de negocieri pentru formarea noului Guvern, respectiv PNL – 79, UDMR – 20 și minorități naționale – 18 – în timă ce USR are 55 de mandate de deputat.