Va avea România 2 ZILE NAȚIONALE? Crin Antonescu: Propunerea ca și 10 Mai să devină zi națională trebuie luată în serios
Venită inițial din partea unor români ca propunere de revizuire a Constituției pe site-ul Forumului Constituțional, România ar putea ajunge să aibă nu una, ci două zile naționale începând cu 2014, acest lucru fiind susținut și de mai mulți deputați liberali. Conduși sau nu de curentul monarhist, parlamentarii PNL vor ca statul român să-și schimbe cu totul ziua națională sau să o celebreze de două ori, ambele zile fiind proclamate nelucrătoare.
Varianta 1: 10 mai, Ziua Națională
Mai precis, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputatul Gigel Știrbu, dar încă nedepus la Camera Deputaților, România ar urma să fie sărbătorită pe 10 mai în detrimentul zilei de 1 decembrie. Liberalul vorbește despre evenimentele istorice care s-au întâmplat în această zi, plusând pe argumentul că oricum până în 1947 Ziua națională era pe 10 mai.
„Prin instituirea zilei de 10 mai Zi națională practic revenim la realitatea istorică. Până în 1947 așa a fost, iar pe 10 mai s-au luat decizii importante, covârșitoare, cum ar fi depunerea jurământului lui Carol I sau proclamarea independenței. Trebuie să revenim la adevărul istoric șters de comuniști cu buretele. Suntem singura țară din Europa care nu-și serbează independența. Unii spun chiar că 1 decembrie nu este o zi potrivită pentru a fi zi națională din cauza condițiilor climaterice”, a declarat Știrbu, pentru gândul.
Inițiativa i-a surâs chiar și președintelui PNL, Crin Antonescu, care conduce și Comisia pentru Revizuirea Constituției. Deși nu a fost contactat de colegii săi de la Camera Deputaților pentru acest proiect, Antonescu nu ar spune nu variantei în care România ar avea două zile naționale. Întrebat de gândul dacă 10 mai are potențial pentru a fi zi națională, președintele liberal a recunoscut că această zi este una marcantă pentru România.
„Este o propunere căreia îi înțeleg argumentele și la prima vedere. Categoric 10 mai are toate datele pentru a fi și sărbătoare națională, nu trebuie să fi monarhist ca să o spui, este o zi care cu adevărat marchează istoria României. Nu aș opta să devină zi națională în locul celei de 1 Decembrie, dar sub o formă sau alta, alături de cea de 1 Decembrie, putem să luăm în serios o asemenea propunere”, a spus Antonescu.
Printre suporterii unei astfel de reglementări se numără și deputatul Cristian Buican. Pentru el, lucrurile sunt reduse la minim: regalitatea este cea mai importantă.
„Pentru că sunt regalist, ce contează mai mult de atât? Am numai motive subiective ca să vreau 10 mai Zi Națională. Asta cu condițiile climaterice e puțin ieșit din comun, ca să nu-i spun altfel”, a comentat Buican, contactat de gândul.
Varianta 2: România cu două zile naționale
Un alt deputat PNL care vorbea săptămâna trecută despre o inițiativă prin care 10 mai să devină Ziua Națională a Independenței și a Tradiției Monarhice este Radu Zlati. Însă auzind ideea lui Știrbu, a lăsat deoparte proiectul său, în speranța de a obține mai mult.
„Am hotărât să facem un proiect mult mai ambițios, la ideea domnului Știrbu. Pe 10 mai să fie o zi liberă, să se organizeze activități care să comemoreze independența. Trebuie să readucem în vigoare cu toate puterea acest simbol, de 10 mai, să sărim peste episodul comunist și să ne întoarcem la tradiție. Suntem singura țară care nu are o zi dedicată eroilor noștri, pe Ștefan (cel Mare- n.r.), pe Mihai (Viteazul- n.r.), este vorba despre tradiții vechi de 1.000 de ani”, și-a argumentat acesta poziția, contactat de gândul.
Cu toate acestea, Zlati nu ar renunța nici la actuala zi națională și, în concluzie, spune că ar dori să existe două zile în care să sărbătorim România.
„Ziua de 1 Decembrie e dragă tuturor românilor, și mie mi-e dragă, nu ar trebui să renunțăm la ea. România poate avea prin acest proiect, eventual prin Constituție, două zile naționale, nu este singura țară. Eu sunt monarhist și nu ascund asta”, a mai spus Zlati.
Deși a fost consilierul prezidențial al lui Crin Antonescu, pentru scurt timp, spune că totuși nu s-a consultat încă și cu președintele partidului.
Referitor la această variantă, inițiatorul proiectului, Gigel Știrbu, mizează pe schimbarea cu totul a zilei de 1 decembrie. Dacă totuși Parlamentul decide să se păstreze ambele zile, cu atât mai bine.
„Dacă Parlamentul va decide să fie două zile naționale, asta e, nu mă deranjează, însă eu propun trecerea la altă zi națională, iar 1 decembrie să rămână zi nelucrătoare și să celebrăm reintegrarea națională, reunificarea noastră”, a precizat el.
Deputații care spun „pas”
Potrivit surselor citate, proiectul de lege este susținut de întregul grup parlamentar PNL de la Camera Deputaților. Cu toate acestea, întrebată anterior de gândul dacă ar fi de acord cu așa ceva, deputata Alina Gorghiu a spus din start nu, mai ales dacă sunt invocate motive climaterice.
„Da, foarte interesantă propunere, ce pot spune. Eu nu vreau să jignesc pe nimeni, dar sunt unele propuneri de care mă cam îndoiesc că vor fi luate în seamă. Nu, nu putem discuta despre așa ceva, este exagerat să modificăm Constituția în funcție de lungimea zilei sau de temperaturile de afară”, a precizat ea.
Un alt deputat al puterii, de data aceasta social-democrat, a depus o inițiativă prin care se dorea declararea zilei de 9 mai zi liberă națională. Bogdan Diaconu a fost sceptic la auzul variantei în care ziua României ar fi schimbată, spunând despre cetățenii inițiatori că „doar fac parte dintr-un curent monarhist”.
„E greșit, pe 9 mai s-a proclamat independența României. Această propunere cu 10 mai vine din partea unui curent monarhist care încearcă să mute adevărului istoric și să se confunde cu Ziua regelui. Nu poate fi corelată cu inițativa mea pentru că sunt intenții diferite, eu vreau să punctez adevărul istoric, iar aceasta este de denaturare a lui”, a explicat anterior Diaconu, pentru gândul.
Nici din partea PDL nu ar fi susținere, deputatul Gheorghe Tinel spunând în urmă cu ceva timp, pentru gândul, că 1 decembrie trebuie să rămână Ziua Națională.
„1 Decembrie trebuie să rămână, nu trebuie să uităm că datorită acestei zile muntenii, moldovenii și oltenii sunt toți la un loc. Așa și eu iubesc iarna pentru că sunt născut iarna. Poate cineva vrea ca ziua națională să fie toamna, că atunci se coc strugurii sau de mărțișor, ca să facem niște cadouri femeilor”, a declarat Gheorghe.
EUROVISION 2013. Ce țări participă la PRIMA SEMIFINALĂ. Cu cine ar putea concura contratenorul Cezar