„Marți, 21 august, ministrul Carmen Dan și șefii Jandarmeriei ar trebui să se prezinte în față Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională pentru a fi audiați, conform principiului controlului parlamentar, în privința intervenției din data de 10 august. După cum vă puteți imagina, doamna Dan și ceilalți responsabili nu se vor prezența, pentru că fug de răspunsuri. Ca să nu rămână însă mut și pitit, că săptămâna trecută, PSD a reușit să găsească, în sfârșit, o poveste de îndrugat în următoarele zile, astfel încât să acopere fuga doamnei Carmen Dan de orice explicație și să blocheze orice cercetare reală la nivel parlamentar. E o poveste jenantă, dezonorantă pentru ei-dar e limpede că au renunțat oricum la orice standard și sunt mulțumiți când reușesc, cumva, să îndruge câteva cuvinte. Povestea sună așa: „Opoziție, încurajare violențe, răsturnare putere legitimă, manipulare externă”-practic reincalzirea argumentelor cu care partidul ex-comunist și-a justificat represiunile după 1989. În concluzie, zic admiratorii mineriadelor de ieri și de azi, este nevoie de o comisie de anchetă pentru cercetarea evenimentelor din 10 august-în special a declarațiilor președintelui în acel context…”, a scris deputatul PNL Ovidiu Raețchi, duminică pe Facebook.
În opinia liberalului, PSD nu își dorește o anchetă reală, pentru că dacă ar vrea acest lucru, atunci ar folosi Comisia de apărare pentru a cerceta ce s-a întâmplat la protestele de vinerea trecută.
„Dar de ce să nu folosești Comisia pentru Apărare, pe care o ai deja la dispoziție, care este specializată în ministerul de Interne și Jandarmerie și care are program de lucru chiar marți – dacă ești cinstit, nu ai nimic de ascuns și chiar te interesează cercetarea evenimentelor din 10 august? Tocmai pentru că, de fapt, nu îți dorești niciun fel anchetă! O comisie specială presupune săptămâni întregi pentru înființare-convocarea unei sesiuni extraordinare (pe care PSD nu o va aprobă-sau nu va asigură cvorumul) – iar dacă obiectul comisiei de anchetă e aberant (cercetarea declarațiilor președintelui, a implicării marțienilor) ea va fi declarată neconstituțională de CCR. Exact așa a procedat PSD când l-am chemat pe Dragnea în față Comisiei de Apărare pentru a ne spune ce dovezi are împotrivă SPP. A fugit mâncând pământul și, că să scape, a inventat o Comisie specială de anchetă împotrivă SPP, care a fost declarată neconstituțională, iar acum, după reformulări și luni bune de îngropare a temei, va începe să cerceteze căi verzi pe pereți, convocând numai persoane alese de Dragnea – niciodată pe el”, a completat Raețchi.
Deputatul PNL a adăugat că, la fel cum a fost cu Comisia specială de anchetă a SPP, așa va fi și cu cea anunțată de PSD pentru anchetarea protestelor din 10 august.
„Asta se va întâmplă și cu comisia specială scoasă din pălărie de comunicatorii din subordinea lui Liviu Dragnea. Se va lucra la ea
Ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în care liberalii solicitaseră să se stabilească data la care vor fi audiați ministrul de Interne, Carmen Dan, și a fostului șef al Jandarmeriei, Sebastian Cocoș, a fost suspendată din lipsă de cvorum. Următoarea întrunire va avea loc pe 21 august.
Ministrul Apărării Naționale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminică, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui folosește dărâmarea prin violență a Guvernului?”.
Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declarațiile lui Klaus Iohannis despre acțiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august „denotă dorința evidentă de a stimula și mai mult violențele existente”.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 13 august, că au trecut deja trei zile de la protestul violent din Piața Victoriei și nu există niciun responsabil, precizând că în orice țară până la această oră ar fi fost cel puțin o demisie. Șeful statului a adăugat că cei vinovați de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiți, indiferent cine sunt ei.
PSD a transmis, pe 13 august, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, cu referire la protestele antiguvernamentale, că președintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială” și la „timorarea autorității publice”, precizând că șeful statului e responsabil pentru actuala stare a societății.
Șeful statului i-a solicitat, pe 11 august, procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgență a cercetărilor în vederea stabilirii situației de fapt și elucidării modului concret în care s-a produs intervenția Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul din Piața Victoriei. În aceeași zi, Iohannis i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat „și mai ales la ordinul cui”.
Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafața corpului. Aproximativ 1.000 de jandarmi au acționat la protestul din 10 august din Piața Victoriei, a anunțat Laurențiu Cazan, cel care a comandat intervenția forțelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri și din alte regiuni ale țării.
Procurorii au înregistrat, până în prezent, 257 plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor, aceștia fiind acuzați ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul din 10 august. Totodată, procurorii au efectuat 119 audieri. Parchetul General a anunțat că Secția Militară a instituției a preluat ancheta privind violențele din 10 august din Piața Victoriei, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.