VARIANTA B. UDMR așteaptă ruperea USL ca să intre la guvernare în locul liberalilor. PNL a decis: „nu guvernăm cu UDMR”

VARIANTA B. UDMR așteaptă ruperea USL ca să intre la guvernare în locul liberalilor. PNL a decis: nu guvernăm cu UDMR
Publicat: 17/12/2012, 00:10
Actualizat: 12/01/2013, 10:26

Cu USL controlând două treimi din parlament, UDMR așteaptă ca participarea sa la guvernare să fie decisă în urma discuțiilor dintre Victor Ponta și Crin Antonescu. Chiar dacă liderul PSD a cultivat relația cu Uniunea lui Kelemen Hunor, cooptarea acesteia în echipa de la Palatul Victoria este însă considerată puțin probabilă în acest moment din cauza opoziției fățișe a PNL, astfel că UDMR ia serios în calcul varianta unei „opoziții constructive” în care să negocieze punctual și să obțină resurse pentru comunitatea maghiară și eventual, la momentul oportun, să se așeze la masa guvernului în cazul unei retrageri a liberalilor.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că într-o reuniune restrânsă s-a stabilit ca liberalii să nu accepte participarea la guvernare alături de UDMR. De altfel, Crin Antonescu le-a spus de miercuri celor din UDMR că intrarea la guvernarea „nu este oportună”. Sâmbătă, într-un alt mesaj transmis către liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, vicepreședintele Dan Radu Rușanu a spus că o condiție „sine qua non pentru participarea UDMR la guvernare este recunoașterea oficială a articolului 1 din Constituție”. Într-o intervenție televizată, Crin Antonescu a declarat la Antena3 că este de acord cu punctul de vedere al lui Dan Radu Rușanu și că acesta a fost transmis și liderilor UDMR la întâlnirea de miercuri de la Palatul Parlamentului. Liberalii sunt deciși să țină Uniunea în afara guvernării, în ciuda insistenței premierului Victor Ponta.

Nici în PSD starea de spirit nu este una favorabilă colaborării cu UDMR, secretarul general Liviu Dragnea, dar și mai mulți baroni locali, susținând că guvernarea USL – UDMR nu este agreată de cei careu au votat USL pe 9 decembrie.

În cursul zilei de mâine, PSD și PNL urmează să aibă o discuție decisivă asupra „problemei” UDMR.

Fără a avea, deocamdată, un răspuns ferm din partea USL, primul pas în perspectiva unei viitoare colaborări este susținerea la Cotroceni a lui Victor Ponta, varianta de premier a Uniuniunii Social Liberale.

„La Cotroceni mergem cu un singur mesaj: cei care au câștigat alegerile au tot dreptul să vină cu propunerea pentru funcția de premier și să formeze Guvernul. Asta e situația, avem nevoie de stabilitate, de coerență în ceea ce privește abordările economice și fiscale și avem nevoie de o opoziție constructivă, indiferent cine și câți vor sta în opoziție”, a susținut președintele UDMR, Kelemen Hunor, în fața reprezentanților unionali, care l-au mandatat să negocieze intrarea la guvernare cu USL. Condiția: obținerea unui portofoliul ministerial pentru Uniune, care ar urma să fie ocupat, cel mai probabil, chiar de președintele acesteia, și care ar garanta locul la masa deciziilor, ceea ce o participare la guvernare din eșalonul doi – secretari de stat, directorii de agenții – nu ar face-o.

„Participarea la guvernare alături de USL înseamnă ministru, nu secretar de stat și directori și șefi de agenții. Și acestea sunt importante, dar de aici să pornim, o colaborare cu miniștri. Altă opțiune este opoziția, dar din opoziție nu va exista dialog și nu putem implementa proiectele noastre. Trebuie să decidem dacă vrem să avem un cuvânt de spus, să fim prezenți acolo unde se iau decizii”, a spus de altfel Kelemen Hunor.

Negocierile dintre USL și UDMR vor fi reluate după desemnarea premierului de către Traian Băsescu, iar rezultatul lor depinde de cât de dispus va fi Victor Ponta să impună cooptarea Uniunii la guvernare. În acest moment liderii UDMR nu cred că premierul va risca o ruptură în USL, preferând însă să mențină colaborarea cu maghiarii în perspectiva unei deteriorări a relației PSD-PNL.

Semnalele lipsei unui acord privind prezența în viitorul guvern a UDMR a fost considerată și ultima declarație, pentru gândul, a liberalului Dan Radu Rușanu privind recunoașterea prevederii din Constituție referitoare statul național, a cărei eliminare UDMR a susținut-o de-a lungul timpului. Declarația lui Rușanu a stârnit iritare la nivelul Uniunii, fiind asimilată unui test de loialitate, care nu își are locul în discuții.

Varianta unei „opoziții contructive” în care administrațiile controlate de maghiari să nu fie tăiate de pe lista de resurse financiare este luată în calcul, în interiorul Uniunii, și ca o oportunitate de reconstrucție în interior, o reorganizare a organizațiilor fiind mai greu de făcut atunci când formațiunea este la guvernare.

Confruntată cu cea mai scăzută participare la vor a comunității pe care o reprezintă, conducerea UDMR analizează performanța filialelor, pentru a opera schimbările care se impun asfel încât să le scoată din rutina care a adus Uniunea în situația de a nu intra în parlament.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Se introduce taxa de carbon. Cine este obligat să o plătească
Cea mai mare dilemă a șoferilor, la schimbarea anvelopelor. Sfatul experților
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță