Varianta premierului Grindeanu pentru conducerea Ministerului Justiției
Premierul a vorbit și despre cum pot fi făcute modificările Codurilor Penale.
„Eu am cerut Ministerului Justiției să stopeze orice fel de proiecte care să nu aibă un parcurs cât mai larg. Că aceste lucruri se întâmplă în Parlament, că inițiator e Ministerul Justiției sau altcineva, îmi doresc ca toate deciziile Curții Constituționale și mă refer strict la deciziile Curții Constituționale, să fie transpuse cât mai rapid în legislația din țara noastră. Acesta este, până la urmă, și cadrul legal de 45 de zile să faci lucrul acesta, că aceste dezbateri vor fi demarate de către Ministerul Justiției sau Parlament sau oricine altcineva”, a detaliat premierul.
„Orice inițiativă de a trimite rapid, fără a respecta dialogul cu opoziția, cu partidele din opoziție, cu instituțiile cu atribuțiuni în acest domeniu, cu societatea civilă, orice inițiativă de acest fel a Ministerului Justiției este neconformă cu ceea ce sasm cerut în ședința de guvern. De aceea s-au stopat toate aceste lucruri”, a adăugat șeful guvernului.
O decizie în privința abordării modificării Codurilor Penale ar urma să fie luată după votul asupra moțiunii de cenzură, de miercuri.
„Haideți să trecem de moțiunea de cenzură și, totodată, calea pe care se va merge și anume aceste consultări, care sunt la Parlament, așa cum s-au făcut și în trecut, atunci când s-a modificat Codul penal și Codul de procedură penală, sau în altă parte, prin care să se pună strict deciziile Curții Constituționale în acord cu Codul penal și Codul de procedură penală”.
Premierul a evitat să spună daca va renunța la prevederile controversate din OUG 13: „Voi avea o discuție mâine, după de moțiunea de cenzură. Eu mi-am format părerea și ceea ce trebuie să fac”.
Premierul Grindeanu nu a exclus că ar putea lua în calcul și varianta ca viitorul ministru al Justiției să fie un tehnocrat și că decizia va fi luată în perioada următoare.