Prima pagină » Știri politice » Vasile Blaga, la GÂNDUL LIVE: „Cel mai corect ar fi să ajungem la putere prin alegeri anticipate. Vom depune moțiune de cenzură în februarie”

Vasile Blaga, la GÂNDUL LIVE: „Cel mai corect ar fi să ajungem la putere prin alegeri anticipate. Vom depune moțiune de cenzură în februarie”

Vasile Blaga, la  GÂNDUL LIVE: „Cel mai corect ar fi să ajungem la putere prin alegeri anticipate. Vom depune moțiune de cenzură în februarie
EXCLUSIV

Planul liberalilor după câștigarea alegerilor prezidențiale este preluarea puterii guvernamentale cu schimbarea majorității nu prin cooptarea unor parlamentari ai actualei puteri, ci prin negocieri, la momentul potrivit cu celelalte partide parlamentare. „Frecventabile sunt partidele din parlament ca să ajungem la majoritate. Trebuie să discuți cu UNPR, UDMR, minoritățile. Vom deschide aceste discuții la momentul respectiv”, a declarat Vasile Blaga, la GÂNDUL LIVE.

Varianta cea mai corectă însă, spune el, este ca PNL să ajungă la guvernare în urma unor alegeri anticipate.

„Cel mai corect ar fi să ajungem la putere prin alegeri anticipate. (…) Moțiune de cenzură și să picăm două guverne în Parlament. Colegii mei vor agrea. Nu pot să mă pronunț ce vor face parlamentarii PSD, PC, UDMR și ceilalți. Alor noștri le vom explica și vor înțelege. Va trebui să câștigăm alegerile”, a precizat Blaga, anunțând moțiunea de cenzură în februarie. Până atunci, în plan este rezolvarea foarte rapidă a problemei codului electoral în sensul reducerii numărului de parlamentar, introducerea votului prin corespondență și a unui sistem electoral pe sistem german.

„Dl președinte Klaus Iohannis a spus că ne dorim să ajungem la putere. E un țel prea mic să-l dai jos pe Ponta. Trebuie să ajungem la guvernare”, a confirmat Blaga acceptul lui Iohannis pentru scenariul anticipatelor.

Cât privește relația pe care PNL o va avea cu președintele Iohannis,„termenii au fost reglați după câștigarea alegerilor prezidențiale, a spus că nu se va implica direct în viața partidului, nu își va construi un alt partid, se va întoarce în partid”, a spus Blaga, comentând că noul președinte „ca să-și pună în aplicare proiectul are nevoie de un guvern de centru-dreapta”.

De altfel, liderul PNL a susținut că a avut o relație foarte bună cu Klaus Iohannis, iar în campania electorală „nu a existat niciun moment mai tensionat”. „Discuțiile directe nu durează mai mult de 10 minute”, a spus Blaga, care a estimat că toate cheltuielile de campanie s-au ridicat în jurul sumei de 1 milion de euro., fiind „de departe cea mai ieftină campanie pe care am avut-o”.

N-a fost nevoie de mai mult, a precizat el, apreciind că „atacurile incalificabile” ale PSD au ajutat de fapt PNL. „Cred că votul a fost o acțiune conjugată. pe de o parte românii s-au regăsit în Klaus Iohannis. Nu e o lozincă că își doresc altfel de președinte. Ponta a încercat să fie un fel de Băsescu, n-a reușit să fie un Băsescu mai mic”, a spus Blaga, admițând că liberalii nu s-au așteptat „chiar la acest scor”. 


Cele mai importante declarații:

– Chiar la acest scor, 55-45, nu ne așteptam. Diferența a făcut-o mobilizarea extraordinară a românilor. Niciodată nu a fost o campanie atât de murdară și virusată de teme false.

– Noi mizam pe o prezență de 58-59% care ne asigura victoria.

– Cred că votul a fost o acțiune conjugată. pe de o parte românii s-au regăsit în Klaus Iohannis. Nu e o lozincă că își doresc altfel de președinte. Ponta a încercat să fie un fel de Băsescu, n-a reușit să fie un Băsescu mai mic.

– Ne-au ajutat niște lucruri incalificabile. Atacurile la Klaus Iohannis cu copiii, atacurile la familie, și acea mișcare gratuită, care a pus pe gânduri opinia publică, cu atragerea lui Vadim.

– Noi dorim să ajungem la guvernare. Nu vom agrea traseismul politic, nici măcar parlamentar pentru a ajunge la putere. În acest moment există o majoritate declarată în jurul lui Victor Ponta. Au o majoritate cu care să vină să prezinte un buget.

– Noi nu putem ajunge la guvernare decât constituțional. Noi nu putem intoduce o moțiune de cenzură, vom depune în februarie. Nu vom vota nici bugetul.

– Cel mai corect ar fi să ajungem la putere prin alegeri anticipate. Foarte rapid să rezolvăm problema codului electoral. Și Ponta a făcut astăzi declarații: reducerea numărului de parlamentari, vot prin corespondență, sistemul de vot german.

– Sunt convins că lucrurile nu stau foarte bine în PSD și în cazul aliaților.

-Moțiune de cenzură și să picăm două guverne în Parlament.

– Colegii mei vor agrea. Nu pot să mă pronunț ce vor face parlamentarii PSD, PC, UDMR și ceilalți. Alor noștri le vom explica și vor înțelege. Va trebui să câștigăm alegerile.

– Frecventabile sunt partidele din parlament ca să ajungem la majoritate. Trebuie să discuți cu UNPR, UDMR, minoritățile. Nu vor să plece PSD-iștii de la putere. Vom deschide aceste discuții la momentul respectiv.

– Dl președinte Klaus Iohannis a spus că ne dorim să ajungem la putere. E un țel prea mic să-l dai jos pe Ponta. Trebuie să ajungem la guvernare.

Cum va fi relația cu Iohannis? termenii au fost reglați după câștigarea alegerilor prezidențiale, a spus că nu se va implica direct în viața partidului, nu își va construi un alt partid, se va întoarce în partid. Ca să-și pună în aplicare proiectul are nevoie de un guvern de centru-dreapta.

Orban și Atanasiu sunt cei doi care și-ar dori să ocupe funcția de copreședinte? Nu am avut discuții și m-am ferit, asta nu înseamnă că nu mă interesează. Eu înțeleg sensibilitățile. Statutul spune că atunci când se vacantează un post structura din care el provine își va desemna copreședintele. Nu mă voi pronunța asupra vreunui nume, nu vreau să creez tensiuni anapoda.

Există temerea liberalilor că vor fi încălcați de PDL în teritoriu?  Am văzut că au circulat pe surse abordări total false. oamenii se impun pe muncă și pe rezultate. Am gândit foarte bine când am stabilit criteriile pentru desemnarea candidaților.

Cât a costat campania? A fost de departe cea mai ieftină campanie pe care am văzut-o până astăzi. Cheltuielile cred că au depășit 1 milion de euro.

– Dan Mihalache? A lucrat mai mult cu dl Klaus Iohannis. Pot să vă spun doar că i-am spus clar dl președinte că nu o să-i recomand pe nimeni. L-am sfătuit ca în echipă să nu-și ia niciun politician. Să-și ia oamni curați. Nu am discuta nici listă lungă, nici listă scurtă. nu am discutat. Vechiul PD are o anumită abordare, Mihalache a fost autorul tezelor de la Snagov. Nu vreau să–i iau apărarea, nu o să mă uit în spate.

– Cu dl președinte Traian Băsescu nu am mai discutat. Nu i-am cerut părerea nici când am inițiat demersurile pentru înființarea PNL pentru că nu am crezut că e necesar. Vreau să amintesc de președintele Traian Băsescu care a făcut lucruri bune și pentru România.

Cu PMP colaborare? Mulți parlamentari au ușchit-o. Nu cred că vom colabora nici dacă se întoarce Traian Băsescu. Nu cred că poate să construiască din PMP un partid curat. Unde sunt intelectualii toți care au părăsit PDL pentru PMP.

– Despre Dorin Cocoș. Îl cunosc pe Dorin Cocoș. Îl cunosc de prin 2000. Nu mi-a trecut prin cap că avea asemenea business-uri. dacă e vinovat va plăti. La mine nu a venit niciodată să îmi ceară ceva.

– Eu nu cred că parchetul poate reține pe cineva fără probe. Cred că vor arăta exact ce s-a întâmplat.

– Eu nu am fost soțul doamnei Udrea. Ea a spus că ar fi spus conducerii partidului despre ce se întâmplă la ANRP. Așa cum îl cunosc pe dl Boc nu cred că ar fi spus. Așa cum îl cunosc ar fi mers direct la DNA.

– Și miniștrii sunt oameni și unii au demonstrat că nu aveau ce căuta.

– Nu a încerca nimeni să îmi dea șpagă. Probabil că am avut felul acesta distant.

– Despre EADS. Cred că lucrurile vor fi clare, cei care au greșit vor trebui să plătească. E o confuzie pe care comentatori sau ziariști: securizarea frontierellor s-a făcut pe 3 paliere: contractul cu EADS l-am moștenit la 650 de milioane, pe care eu l-am desecretizat și l-am renegociat, dar care în 2009 … Cred că procurorii, mai există încă 630 de milioane de euro facilitatea Schengen pe care România i-a absorbit.

– Nu am fost chemat de procurori. Dacă cineva are vreo nelămurire… Sunt liniștit.

Despre PSD. Nu e grija mea PSD. E greu să gstionezi o înfrângere. Lucrurile nu sunt limpezi acolo și sunt mai dure decât e impresia generală. E problema lor să gestioneze și să plătească pentru această campanie mizeră în care au încercat să introducă teme false.

– Pe Ponta, după cum a fost istoria PSD nu-l văd conducând pe termen lung. Ei și-au devorat imediat conducătorii după aceste eșecuri. Nimeni dintre cei implicați în campanie nu-și asumă răspunderea.

– Cu domnul Ponta și cu PSD nu mă văd negociind majorități. Eu cred că a fost o greșeală în 2009. De fapt, cea mai mare greșeală a fost a lui Tăriceanu căruia i-a propus o formulă paritară.

– Când ați aflat că Iohannis că se duce la dezbaterea pentru care nu s-a pregătit? Cu o zi înainte. l-am sfătuit să se ducă. Emisiunea aceea au fost doamne ziariste care numai nepartizane nu au fost. Pentru prima, nu și-a permis nici Geoană, nici Năstase să discute termenii ăștia, vii aici la ora asta. Spre deosebie de Ponta, Năstase s-a suspendat din funcția de premier, nu a folosit mijloacele statului.

– Am contat pe efectul corect. Știam că Iohannis îl bate de 3 ori pe zi.

– Nu a existat niciun moment mai tensionat în această campanie. Discuțiile directe nu durează mai mult de 10 minute.

– Se vor schimba șefii la SRI și SIE? Știu că la SIE nu există nominalizat un director și Maior și-a oferit mandatul. Ce va face dl Iohannis nu am discutat. Dacă el consideră că trebuie să disute pe mine. Dl Maior șia făcut foarte bine datoria ca șef al SRI. Nu am ce să-i reproșez. A fost foart corect.

– DIICOT nu ar trebui desființat. Arestarea șefului DIICOT a produs un șoc mai mare decât ar fi fost arestat guvernul.

– V-ați dori să fiți premier? Că mă simt în stare nu am nicio problemă. Dar eu sunt un om cu principii, avem un protocol, l-am propus pe Cătălin Predoiu și el va fi premierul nostru. Plus, țara asta nu se va face bine cât șeful partidului e și premier. Locul partidului va fi în Modrogan.

Autor