”De dimineață, când am văzut că diferența dintre Ponta și Iohannis era de 18 procente, am știut din experiență că Iohannis o să câștige. Momentul în care Iohannis l-a ajuns din urmă pe Ponta a fost între 18 și 19. Aveam rezerva votului din afara României și știam că vor mări distanța. Votul a fost strâns în țară, dar numai după ora 19 s-a produs trecerea candidatului Iohannis în față pe voturile din România”, a declarat Dâncu.
Sociologul susține că mulți votanți s-au hotărât chiar în ziua scrutinului. ”Vreo 50 și ceva la sută din electorat s-a hotărât între cele două tururi și în ziua votului, asta înseamnă o revoltă la urne, un sentiment de frustrare al românilor pentru că nu puteau să-și exercite un drept. Între turul I și turul II, Iohannis a adunat peste 3 milioane de voturi. În ultimii 25 de ani nu s-a întâmplat ca un candidat să își dubleze numărul de voturi între cele două tururi”, a declarat Dâncu.
O altă premieră este prezența tinerilor la vot, cea mai mare de după 1989. ”58% dintre tineri au votat, este cel mai mare procent înregistrat vreodată. Am avut un procent excepțional”, a precizat Dâncu.
Din cei prezenți la vot, 54% au fost bărbați și 46% femei, 28% au avut între 18 și 34 de ani, 30% între 35 și 49 de ani, 27% între 50 și 65 de ani și 16%, peste 65 de ani. În ceea ce privește studiile, 38% dintre votanți au cel mult zece clase sau o școală profesională, 43% au absolvit liceul, iar 19% – învățământul superior. În ceea ce privește regiunile de unde au venit voturile pentru candidați, Ponta a primit 51% dintre voturi din București, Dobrogea și sudul țării, 26% din Transilvania și Banat și 23% din Moldova, în timp ce Iohannis a primit cele mai multe voturi din Transilvania și Banat (45%), în timp ce din Sud, București și Dobrogea a obținut 37% din sufragiile sale, iar din Moldova, 19%.