Venit de la Consiliul JAI pe tema refugiaților, vicepremierul Oprea are o altă preocupare: „Aș fi vrut să mă întrebați de plagiatul meu”

Publicat: 15/09/2015, 15:35
Actualizat: 18/07/2016, 18:07

Vicepremierul Oprea a ținut să vorbească despre acuzațiile care i se aduc în legătura cu plagiatul din lucrarea sa de doctorat, el cerându-le reporterilor să-l întrebe despre acest subiect.

„Aș fi vrut să mă întrebați de plagiatul meu. Am înțeles că cât am fost la Bruxelles a fost o discuție. Am să vă spun că mi-am dat doctoratul. În primul rând vreau să vă spun că sunt de acord ca toți oamenii politici și toți politicienii ar trebui să li se verifice teza de doctorat. A mea tocmai a fost verificată. Când mi-am dat doctoratul nu am fost nici om politic și nici demnitar. De aceea este bine să fie verificate toate tezele. Eu am înțeles că România este un stat membru NATO, a fost verificată teza mea și, unde-i lege, nu-i tocmeală. Mai mult decât atât, în Comisia care m-a verificat au fost chemați și experți în drept penal, iar a fost o singură concluzie în unanimitate: că nu am plagiat. Este o comisie pe care o prevede legea. Eu vorbesc pe lege nu-mi dau cu părerea. Mai mult decât atât, în cadrul acelei Comisii, care mi-a dat un verdict în unanimitate că nu am plagiat au fost experți recunoscuți pe plan național în drept penal”, a fost poziția vicepremierului Oprea.

Acesta a adăugat că se încearcă discreditarea sa și a partidului pe care îl conduce UNPR, deoarece au început să câștige încrederea populației.

„Și cu asta punct. La mine cel puțin este o temă falsă, sunt un om serios, UNPR este un partid serios”, a declarat Gabriel Oprea.

Șeful Comisiei de Etică de la Universitatea din București, Marian Popescu, a transmis, printr-o scrisoare deschisă, Consiliului Național de Etică(CNE), organism al Ministerului Educației, care a stabilit că Gabriel Oprea nu a plagiat, dovada plagiatului din teza de doctorat a vicepremierului. Decizia vine în condițiile în care Consiliul, singurul care se poate pronunța pe lucrările academice ale demnitarilor, a decis suspiciunile în cazul Oprea nu se confirmă, fără a aștepta măcar analiza Comisiei de Etică a Universității care se autosesizase în acest caz.

„Dacă ați constatat că „În cadrul tezei au fost referite prin 251 note de subsol lucrări semnificative din domeniul dreptului, al dreptului penal și procesual penal menționate la bibligrafie (sic! ).” și că „în procesul de documentare au fost selectate și citate din lucrările folosite, idei și informații semnificative asupra problematicii analizate”, cum explicați prezența în teza de doctorat a 5 pagini identice (79-85) cu paginile 45-49 din lucrarea lui Constantin Țurai, Plângerea prealabilă, Curentul, București, 1938, autor care NU APARE LA BIBLIOGRAFIE? E vorba de 119 rânduri din care 100 reprezintă un bloc de text mare, reprodus identic în teză și în succesiunea paginilor ca la Țurai. Poate experții dumneavoastră nu l-au văzut. Dumneavoastră ați văzut: „citarea corespunzătoare a surselor bibliografice. Cum explicați copierea unui enorm bloc de text în teză, de 322 rânduri, între pag. 225 și 239, din opera lui Țurai, între pag. 45 și 58. 14 pagini! Dar poate experții dumneavoastră nu l-au văzut. Dumneavoastră ați văzut că „autorul (Gabriel Oprea-.n.n.) a respectat reglementările legale și normele deontologice care guvernează domeniul studiilor doctorale în materia științelor juridice”, arată Marian Popescu.

Ce a spus Comisia de la Ministerul Educației

„În urma sesizării având ca obiect teza de doctorat elaborată de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, singurul organism abilitat pentru soluționarea acestui tip de sesizări la nivel național în cazul persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, a finalizat procedurile de analiză în acest caz, adoptând Hotărârea nr. 2.165/8.07.2015 prin care constată că nu se confirmă suspiciunea de plagiat”, se arată în comunicatul emis marți de Consiliul Național de Etică.

CNE a precizat că pentru a cerceta acuzația de plagiat a apelat la specialiști recunoscuți.
„În procesul de soluționare a acestei spețe, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării a apelat la specialiști recunoscuți și de prestigiu în domeniul juridic. Menționăm că prezentul comunicat a fost elaborat având în vedere Hotărârea CNE nr. 2.165/8.07.2015″, se mai arată în comunicat.

Cum a reacționat președintele Iohannis

Întrebat dacă în condițiile în care mediul academic a protestat față de acuzațiile de plagiat la adresa lui Gabriel Oprea acesta ar trebui să mai ocupe funcția de vicepremier, președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferință de presă, că nu se pronunță asupra cazurilor particulare, pentru că „nu este treaba președintelui”, dar „dacă dorim să revenim la principiile de integritate și meritocrație, atunci trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat”.

„Dacă doriți pot să răspund la modul general, la modul particular, nu este treaba președintelui. Dacă dorim să revenim la principiile de integritate și meritocrație atunci trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat. Această chestiune trebuie însă sancționată de societate și de mediul academic. (..) Asta la modul general. La modul concret există diferite comisii care au oameni pregătiți și oamenii pentru a verifica aceste chestiuni”, a spus președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Ungurii îți ridică mașina și ți-o vând. Avertisment pentru șoferii români. Legea e lege
Monica Anghel este de nerecunoscut. Cântăreața s-a transformat total
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?