Verificări în Vrancea, după ce au fost depuse sesizări privind cazuri de vot multiplu la referendum
Trei procurori DNA fac verificări, miercuri, în comuna vrânceană Suraia, oamenii fiind chestionați cu privire la desfășurarea referendumului, după ce au fost depuse sesizări în acest sens, primarul spunând că are informații că localnicii ar fi fost luați la audieri chiar de la biserică.
Trei procurori DNA se află, miercuri, în localitatea Suraia, județul Vrancea, unde verifică mai multe sesizări privind cazuri de vot multiplu la referendumul din 29 iulie.
În acest sens, procurorii au chestionat mai mulți localnici. Comuna Suraia a fost împărțită în trei zone, fiecare zonă fiind arondată unui procuror care este însoțit de câte trei polițiști.
Edilul din Suraia a declarat că acțiunea procurorilor reprezintă un abuz și un atentat la libertățile și drepturile omului.
„Consider că acțiunea procurorilor DNA, a procurorilor lui Băsescu, este un abuz care are loc la ordinele președintelui suspendat Traian Băsescu. Cred că această acțiune are loc în mod special la Suraia pentru că eu am fost la PDL și acum avem de-a face cu o răzbunare. Ieri (n.r. – marți) am fost anchetați pentru altă plângere făcută de președintele PDL Vrancea, Alin Trășculescu, și care s-a dovedit a fi falsă”, a spus primarul Vasile Grosu.
El susține că a fost sunat de localnici, care i-au spus sunt „terorizați” de procurorii DNA.
„Am primit telefon de la cetățeni care spun că sunt terorizați și că sunt obligați de procurori să dea declarații. Spun că nu vor mai merge la vot”, a mai spus primarul Vasile Grosu.
Primarul din Suraia susține, de asemenea, că are informații potrivit cărora procurorii DNA au mers la cele trei biserici din comună pentru a-i găsi pe oameni și a-i duce să dea declarații privind referendumul.
„Avem informații că procurorii DNA au mers la cele trei biserici pentru a-i găsi pe oamenii cărora vor să le ia declarații. Dacă această informație este reală avem de-a face și cu o lipsă de respect față cele sfinte, în această zi de mare sărbătoare”, a spus Vasile Grosu.
Procurorii DNA au refuzat să fac declarații, motivând că „orice informație poate fi dată doar de DNA București”.
„Ieri (n.r. – marți) s-a dat un comunicat de către DNA București și noi în baza acelui comunicat facem verificări. Conform acestui comunicat există suspiciune de vot multiplu și din acest considerent facem cercetări”, a spus un procuror Gheorghe Ivan de la DNA Galați.
Marți, Direcția Națională Anticorupție a informat că se fac cercetări în legătură cu organizarea și desfășurarea referendumului din 29 iulie, dar că, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.