Prima pagină » Știri politice » Vești proaste pentru Zgonea de la CCR. Cum poate fi revocat

Vești proaste pentru Zgonea de la CCR. Cum poate fi revocat

Vești proaste pentru Zgonea de la CCR. Cum poate fi revocat
Dacă PSD vrea să-l revoce pe Valeriu Zgonea de la șefia Camerei Deputaților, partidul are toate pârghiile legale să facă acest lucru, spune președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean. Acesta arată că, așa cum scrie în regulament, grupul care l-a propus îl poate revoca și nu există o interdicție potrivit căreia o formațiune n-ar putea să propună și un președinte la Cameră care să nu fie din respectivul partid.

„Da. Dacă regulamentul spune că grupul care l-a propus, putea un grup să propună un președinte care nu e din grupul lor. Nu e interdicție. Or să spună că m-am antepronunțat. Sper să ajungă când eu nu voi mai fi acolo”, a spus Augustin Zegrean la Digi 24.

După ce social-democrații l-au exclus pe Zgonea din PSD, aceștia au solicitat și revocarea sa din funcția de președinte al Camerei Deputaților, pe motiv că nu mai este membru al partidului. Ulterior, însă, ședința Biroului Permanent al Camerei în care s-a discutat această cerere a fost suspendată, deoarece Zgonea a susținut că îi poate fi ridicată funcția doar la cererea liderului grupului din care face parte, iar el este neafiliat.

„Vă solicit să constatați că cererea grupului parlamentar al PSD din 3 mai nu îndeplineștre condițiile de admisibilitate prevăzute de art. 26 din Regulamentul Camerei Deputaților și să dispuneți respingerea acesteia”, a arătat Valeriu Zgonea la acea dată, într-o adresă pe care a semnat-o în calitate de deputat neafiliat.

Concret, Zgonea a susținut că a fost exclus din PSD, iar cererea de revocare poate fi făcută de liderul grupului parlamentar din care președintele Camerei face parte. Secretarul BP al Camerei, Marcel Ciolacu, a explicat atunci că ședința a fost suspendată deoarece liderii de grup nu au ajuns la un consens, liderul grupului PSD, Florin Pâslaru, susținând că are dreptul de a cere revocarea, deoarece nu a fost făcut niciun anunț în plen cu privire la faptul că Zgonea a devenit deputat neafiliat.

În urma acestor discuții, PSD s-a hotărât să-l mai lase o perioadă pe Zgonea șef la Camera Deputaților, motivând că obiectul principal al partidului în intervalul următor ar fi câștigarea alegerilor locale.

 „Observând cu câtă obstinație se ține de scaun domnul Zgonea cred că o să luăm o decizie în forul politic al partidului, sunt absolut sigur că ne vom așeza mai mult pe campanie electorală. Luăm în calcul o astfel de variantă (de amânare -n.r.,) noi nu avem de gând să excedăm un scandal”, a declarat Marian Neacșu.

El a spus că subiectul revocării lui Valeriu Zgonea ar putea fi reluat după alegerile locale din 5 iunie. „Eu nu cred că până atunci o să mai discutăm lucrul acesta în partid, pentrui că chiar nu ne interesează în mod deosebit acest lucru. E foarte puțin important pentru noi cine va conduce lucrările Camerei în continuare, în condițiile în care opinăm că cea mai mare a parlamentarilor se va ocupa de campania electorală și tot mai puțin de ceea ce se întâmplă aici”, a conchis Neacșu.

Citește și