„Viața și opera” lui Liviu Dragnea. Cum a ajuns „Teroristul” lui Băsescu omul-cheie din PSD

„Viața și opera lui Liviu Dragnea.  Cum a ajuns „Teroristul lui Băsescu omul-cheie din PSD
Publicat: 15/05/2015, 15:38

Ministrul Dezvoltării și Administrației, Liviu Dragnea, a fost condamnat, vineri, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Decizia, luată după un an și jumătate de proces, nu este definitivă.

La aproximativ o oră de la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, Liviu Dragnea a plecat la Guvern pentru a se sfătui cu Victor Ponta, iar de acolo cei doi au mers la PSD, unde Dragnea a anunțat că demisionează din funcția de ministru și renunță la calitatea de președinte executiv al PSD, partid în care este din anul 2000. Liviu Dragnea a spus că a luat această decizie deși se consideră în continuare nevinovat.

Liviu Dragnea este baronul local cu cea mai fulminantă ascensiune politică. Puțini știu că, la începuturile sale politice, Dragnea era un apropiat al lui Traian Băsescu în PD. Băsescu îl alinta „Teroristul”, dar relațiile dintre cei doi s-au sfârșit brusc din cauza unei certe de natură personală, moment în care Dragnea a dezertat în partidul condus la acea vreme de Adrian Năstase. „Teroristul” s-a mai intersectat de-a lungul anilor cu Traian Băsescu, ultima dată la întâlnirea „informală” din celebra noapte de miercuri, când Ponta a semnat acordul de colaborare cu președintele în prezența a doi oameni: Crin Antonescu și Liviu Dragnea. Faptul că Dragnea este prezent la toate negocierile de acest nivel arată cât de mare este influența sa în partid și cât de mare va fi în Guvern. Practic, Dragnea va încerca să conducă Guvernul din umbră și să-și extindă influența în partid prin eliminarea baronilor concurenți.

Înaintea alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, s-a vorbit despre un posibil tandem Liviu Dragnea – Sebastian Ghiță, pentru funcțiile de președinte al PSD și, respectiv, președinte executiv. Dragnea spunea, în 22 octombrie 2014, că, dacă va decide să candideze la șefia PSD va face echipă cu Sebastian Ghiță, el asigurându-i pe membrii PSD că, după ce Victor Ponta va deveni președinte, partidul nu va rămâne la „mâna niciunui combinator”.

Președintele executiv al PSD a decis în 2012 să facă pasul de la șefia politica fost va fi numit vicepremier în GUVERNUL PONTA II.

Tot în 2012, dimensiunea lui Liviu Dragnea a luat amploare și la nivel penal. Liderul PSD a fost pus sub urmărire penală de către procurorii anticorupție, în septembrie, pentru fraudarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, desfășurat în vară.

Liviu Dragnea este acuzat că a constituit un sistem electronic ilegal de supraveghere a votului, la nivel național. Prin acest sistem, Dragnea ar fi pus presiune pe autoritățile locale să mobilizeze oamenii la vot, pentru a atinge pragul de prezență de 50% plus unul, necesar validării referendumului. Dragnea mai este acuzat că a instigat diverse persoane să fraudeze alegerile, prin falsificarea de voturi, prin folosirea ilegală a urnei mobile, prin falsificarea CNP-urilor de alegători.

Numele lui Liviu Dragnea a fost vehiculat și într-o altă anchetă a DNA, care s-a finalizat însă fără ca liderul PSD să fie învinuit. Procurorii au cercetat un contract cu fonduri europene, care privea deschiderea unui punct de trecere a frontierei în Bulgaria, la Turnu Mugurele. În acest context, Dragnea ar fi aprobat achiziția unui bac la mâna a doua, pentru care s-au plătit în jur de 750.000 de euro, deși nava mai putea funcționa până în 2008.

Un alt lucru de care Liviu Dragnea este acuzat sunt legăturile sale cu firma de asfaltări și construcții Tel Drum, fostă companie de stat aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Firma deține un cvasi-monopol pe contractele de asfaltări din județul condus de Dragnea și este deținută de persoane apropiate de Liviu Dragnea și de PSD Teleorman. Dragnea nu apare ca acționar la Tel Drum. Cu toate acestea, două posturi locale de radio achiziționate de Tel Drum funcționează în hotelul Turris din Turnu Măgurele, la care Bombonica Dragnea, soția liderului PSD, este acționar majoritar cu 95%.

Compania Tel Drum câștigă aproape toate contractele de asfaltare și de construire de utilități publice din județ. Doar în perioada 2008-2011, compania a câștigat de la autoritățile locale teleormănene în jur de 170 de milioane de euro, conform portalului romaniacurata.ro.

Domeniul Dragnea din Teleorman: piscină, teren de tenis și o vilă imensă

Fără a fi acționar oficial la vreo firmă, Dragnea este proprietar pe terenuri de peste 4.000 de metri pătrați în Alexandria și pe un teren de 1.315 metri pătrați la Bușteni, iar soția sa are un teren în Turnu Măgurele. Dragnea are și un apartament în Turnu Măgurele și o casă în construcție la Alexandria. O televiziune de știri a filmat un domeniu vast, cu piscină, terenuri de tenis și o vilă imensă, despre care a susținut că aparține lui Dragnea.

Liviu Dragnea se află la conducerea politică a județului Teleorman încă din 1996, când a fost numit prefect. În 2004, el a fost numit președinte al Consiliului Județean, funcție în care a fost ales de locuitorii județului și în 2008, și în 2012.

În decembrie 2008, când PSD s-a aliat la guvernare cu PDL, Dragnea a deținut pentru scurt timp funcția de ministru de Interne. A demisionat însă, din cauza scandalului și presiunilor politice privind numirea șefilor la serviciul secret al MAI – fostul „Doi și-un sfert”.

Liviu Dragnea a făcut parte din PD, înainte de a trece la PSD, în anul 2000, unde a ajuns unul dintre cele mai influente personaje.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Ce va căuta misiunea Europa Clipper de la NASA pe unul dintre sateliții lui Jupiter?