Prima pagină » Știri politice » Vicele Comisiei Juridice confirmă oficial informația din Gândul: „Da, a fost o ședință paralelă. Vom pune capăt acestor practici prin introducerea votului electronic în toate comisiile”

Vicele Comisiei Juridice confirmă oficial informația din Gândul: „Da, a fost o ședință paralelă. Vom pune capăt acestor practici prin introducerea votului electronic în toate comisiile”

Vicele Comisiei Juridice confirmă oficial informația din Gândul: „Da, a fost o ședință paralelă. Vom pune capăt acestor practici prin introducerea votului electronic în toate comisiile
Informația prezentată de gândul potrivit căreia proiectul de lege privind amnistia și grațierea a primit un raport favorabil într-o altă sală și nu în cea care se desfășura ședința oficială a Comisiei Juridice, este confirmată și de vicepreședintele Comisiei Juridice, Steluța - Gustica Cătăniciu (PNL)

Vicepreședintele Comisiei Juridice, Steluța – Gustica Cătăniciu (PNL), a confirmat pentru gândul că luni, 9 decembrie, în Parlament, a existat o ședință paralelă a Comisiei Juridice, unde s-a discutat și proiectul de lege privind aministia și grațierea. Până acum se știa, potrivit informațiilor gândul, că în ședința paralelă s-au introdus cele două „bombe” din Codul penal, referitoare la superimunitate și la scoaterea actelor administrative din aria traficului de influență.

Potrivit deputatei PNL, în timp ce la Comisia Juridică se discuta legea lobby-ului, a avut loc o ședință paralelă într-o altă sală a Comisiei Juridice. Cătăniciu a precizat că ședința paralelă a  locpână la orele 21.30, participând la ea și votând împotriva acestui proiect legislativ. Cătăniciu susține că după orele 21.30 a plecat din Parlament.

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, a negat pe parcursul acestei săptămâni convocarea acestei ședințe paralele, susținând că modificările Codului Penal și proiectul legislativ privind grațierea și amnistia au fost discutate într-o ședință a Comisiei care a fost convocată după orele 21.30.

Operațiunile secrete „Codul Pena” și „Grațierea” au fost criticate vehement de ambasadele SUA, Marii Britanii, Franței, Germaniei și Olandei.

„Am participat la Comisia Juridică în sala Mihai Viteazul până la ora 21. 30, când s-a terminat dezbaterea pe legea lobby-ului și am plecat împreună cu alți membri ai Comisiei Juridice, Nicolescu Theodor și Cupșa Ioan. Am plecat din Parlament. La legea privind amnistia și grațierea, noi, liberalii, am votat împotrivă în comisie. Discuția despre proiectul legislativ privind amnistia și grațierea a avut loc în altă sală, în sala mică a Comisiei Juridice. Votul nostru a fost împotrivă”, a declarat pentru gândul vicepreședintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților. 

Și deputatul UDMR, Marton Arpad, a declarat că a participat între orele 19 și 21 la ședința Comisiei Juridice unde s-a discutat proiectul legislativ privind amnistia și grațierea, inițiat de deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu. În sala Mihai Viteazul, sala oficială a Comisiei Juridice, nu a avut loc în acest interval nicio o discuție despre proiectul legislativ privind grațierea și amnistia, dezbaterile având loc în paralel în sala mică a Comisiei Juridice.

Vicepreședintele Comisiei Juridice a adăugat că este o problemă legată și de prezența la vot în Comisii.

„Această practică, nu doar la Comisia Juridică, ci la toate comisiile, există. Deputații care sunt membrii în Comisiile de specialitate semnează prezența la începutul ședinței, iar la sfârșit nu este mereu același număr de deputați ca la începutul ședinței. Cred că este o practică căreia ar trebui să i se pună capăt pentru că dezbaterile și activitatea parlamentarilor are loc în Comisie. De ce nu există un vot electronic în cazul acestor discuții și nu ar mai fi atâtea discuții? Mereu când apare o lege controversată este greu de aflat cine a votat la respectiva ședință.  Din păcate, aceasta este practica în ședințele de comisii. Probabil , după aceste discuții se vor opera niște modificări la regulamentul de modificare al comisiilor”, a spus Cătăniciu.

Deputata a precizat că trebuie modificat regulamentul de funcționare al comisiilor, că trebuie mai multă transparență.

„Nu este firesc să nu existe transparență în cadrul comisiilor, pentru că în activitatea comisiilor se desfășoară activitatea de bază a Parlamentului. Nu este normal ca presa sau orice persoană interesată să nu aibă acces în mod direct, imediat cu privire la modul a fost formulat un amendament, cine l-a formulat, cine l-a votat. E nevoie de un vot electronic în cadrul comisiilor, asta înseamnă transparență. Trebuie să existe transparență totală”, a spus vicepreședintele Comisiei Juridice.

Potrivit acesteia, deputații PNL din Comisia Juridică vor iniția un proiect prin care să „se pună capăt acestor practici, să existe transparență totală”.

„Să existe vot electronic la fiecare comisie, pentru fiecare punct de pe ordinea de zi. Atunci nu vor mai exista situații ca la începutul unei ședințe să existe 25 sau 27 de deputați, iar la final să rămână doar cinci și să apară prezenți 22 de deputați”, a conchis Cătăniciu.

Gândul v-a prezentat neregulile comise la ședința de luni a  Comisiei Juridice, când modificările la Codul Penal și raportul favorabil pentru legea amnistiei și grațierii s-au făcut pe ascuns, la secret, fără ca presa să fie informată. Mai mult, ședința Comisiei Juridice a fost folosită ca paravan pentru ca într-o altă sală, să fie discutate proiectele ținute la secret.