Vicepremierul Constantin a rămas fără sprijinul ALDE. Dragnea îl anunță că trebuie să plece din Guvern
UPDATE: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, că Daniel Constantin nu mai poate rămâne în Guvern, după ce Biroul Politic Central al ALDE i-a retras sprijinul, afirmând că este foarte greu pentru premierul Sorin Grindeanu să nu țină cont de votul ALDE.
„Din păcate, acest deznodământ era previzibil. Am avut mai multe discuții cu Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu. Cred că acum o lună i-am spus lui Daniel Constantin că trebuie să găsească un mod de conviețuire și colaborare cu domnul Tăriceanu, pentru că lucrurile nu pot ajunge decât la situația asta, tranșarea situației prin vot”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la Antena 3.
Liviu Dragnea a afirmat că structurile politice care au susținut un membru al guvernului îl pot și revoca.
„Când un partid, printr-un vot cu o majoritate zdrobitoare, a decis să retragă sprijinul politic pentru un membru al Guvernului, în mod normal nu mai poate rămâne în Guvern. Într-un guvern politic se ajunge în urma unui vot. Votul care te trimite acolo și structurile politice care te trimit acolo sunt aceleași care te și pot scoate de acolo”, a explicat Dragnea.
Președintele PSD a mai spus că nu a reușit să înțeleagă ce l-a îndemnat pe Daniel Constantin să escaladeze acest conflict.
„Decizia de azi nu are nicio legătură cu legalitatea. Nu se poate aplica o sancțiune unui copreședinte decât în Congres. Ce s-a întâmplat azi din păcate pentru dl Tăriceanu nu mai are nicio legătură cu liberalismul. Probabil că decizia de azi nestatutară va fi comunicată domnului Dragnea, domnului Grindeanu. Acum mingea e în terenul domniilor lor. Nu vreau să pun nici presiune pe dânșii. Nu regret nimic. Dacă ar fi să fiu din nou pus în fața acestei situații, aș alege același lucru. Mi s-a cerut să trădez oamenii, să îi arunc peste bord, doar ca să îmi fie mie bine”, a declarat Daniel Constantin după finalizarea ședinței, adăugând faptul că votul pentru retragerea sprijinului politic a fost dat la propunerea lui Dian Popescu.
La scurt timp după, Daniel Constantin a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a reafirmat faptul că decizia luată în ședința Biroului Politic nu este conformă cu statutul ALDE, sancționându-se unul dintre copreședinții alianței prin retragerea sprijinului politic și că se continuă abuzurile începute săptămâna trecută.
„Sunt lucruri care devin, din păcate, o obișnuință în ALDE (…) La art. 100 din statutul ALDE spune clar că până la congres, toate forurile de conducere începând cu Biroul Central trebuie să fie organizate pe principii paritare, să fie un număr egal de membri din fostul PLR și fostul PC (…) Sunt în situația în care cred că am demonstrat și colegilor mei că nu pun pe primul loc funcțiile”, a declarat Daniel Constantin.
Mai mult, Constantin a invocat situații în care ar fi fost șantajat de Tăriceanu în vederea susținerii sau nu a unor membri de partid pentru anumite funcții, precizând, în acest context, că el a acceptat, în schimb, toate propunerile pe care șeful Senatului i le-a făcut, deși era vorba de oameni „cu anumite probleme”. „Obiectivele pe care le-a avut țin cu totul și cu totul de alte resorturi decât cele discutate în interiorul ALDE”, a mai spus Constantin, subliniind faptul că imediat după alegerile din 11 decembrie, exact ce l-a rugat pe Tăriceanu să nu facă, aia a făcut.
Daniel Constantin: „Am observat azi, din păcate, o altă față a domnului președinte Tăriceanu”
Daniel Constantin a mărturisit faptul că Tăriceanu i-ar fi cerut ca în schimbul susținerii sale pentru o funcție în Guvern să renunțe la cooptarea actualului lider ALDE Galați, senatorul Eugen Durbacă, în funcția de conducere, spunând că nu este singurul caz în care președintele Senatului ar fi procedat așa.
„Am observat azi, din păcate, o altă față a domnului președinte Tăriceanu (….) Am văzut mari carențe, din păcate, atunci când vorbim de caracter”, a mai spus Daniel Constantin, admițând că ar fi fost avertizat cu privire la Călin Popescu Tăriceanu.
„Suntem într-o situație caraghioasă ca un copreședinte să ceară revocarea unui alt copreședinte dintr-o funcție care pe care o are partidul în Guvern”, a mai spus Constantin, subliniind faptul că „principala sa problemă era legată de modalitatea în care se iau deciziile în cadrul ALDE”, explicând, în acest context, că mulți colegi de partid nu știu care sunt secretarii de stat pe care ALDE îi are și că unii colegi din teritoriu „nici măcar nu au fost informați de direcția partidului”.
Constantin susține că de fiecare dată a acceptat propunerile făcute de Tăriceanu, deși era vorba de oameni „cu anumite probleme”.
„Am acceptat de fiecare dată fie că a fost vorba de oameni numiți acum sau aduși de-a lungul timpului, oameni care au anumite probleme (…) Am ajuns ca domnul Tăriceanu să ne scoată din casă. Nu mai vorbesc de ținerea de cuvânt”, a adăugat copreședintele ALDE.
Mai mult, Daniel Constantin mărturisește că prima fisură dintre el și Tăriceanu a pornit din momentul în care președintele Senatului și președintele PSD, Liviu Dragnea, au stabilit componența Guvernului, refuzând, printre altele, propunerea sa ca Sorin Cîmpeanu să fie nominalizat ministru al Educației.
„Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu, în luna noiembrie a anului trecut, în care l-am asigurat că nu am o altă intenție decât să formăm Guvernul împreună cu PSD și i-am spus că o să avem anumite probleme și că îmi doresc ca deciziile să le luăm împreună. Din păcate, imediat după alegerile din 11 decembrie, exact ce l-am rugat pe domnul Tăriceanu să nu le facă, asta a făcut (…) Obiectivele pe care le-a avut țin cu totul și cu totul de alte resorturi decât cele discutate în interiorul ALDE”, a mai spus copreședintele ALDE.
În ceea ce privește informația vehiculată în spațiul public potrivit căreia ar intenționa să alcătuiască, alături de Victor Ponta, o nouă formațiune politică, Daniel Constantin a negat acest lucru.
„Sunt foarte mulți colegi care mi-au solicitat să pornim un alt proiect politic. Am refuzat această solicitare pentru că nu vreau să dau impresia că am avut un astfel de gând (…) Sunt membru ALDE în continuare, eu nu îmi dau demisia din ALDE și voi susține în continuare Guvernul”, a susținut Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, relația pe care o are cu fostul premier Victor Ponta nu are legătură cu politica.
„Mi s-a reproșat în interiorul discuțiilor că m-am văzut și că mă văd cu Victor Ponta și le-am spus că am o relație bună cu domnul Ponta, care nu are nimic de-a face cu politica”, a mai precizat Constantin.
Totodată, Daniel Constantin a precizat că își va da demisia dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere acest lucru și că nu va contesta în instanță decizia luată duminică de BPC al partidului de a-i retrage sprijinul politic. Constantin a admis „și-a făcut-o cu mâna sa” pentru că de-a lungul timpului a acceptat ca Tăriceanu își aducă mai mulți oameni decât prevedea statutul formațiunii.
„Eu îl voi informa pe domnul președinte Dragnea de faptul că a fost o încălcare a statutului și o să îmi exprim și în fața domniei sale regretul că domnul Tăriceanu, pentru a promova interesele politice proprii, calcă în picioare orice fel de statut, producând un abuz pe care îl clamează”, a mai spus Constantin.
Călin Popescu Tăriceanu: „Colegul nostru a devenit un cântăreț pe față al sistemului și al binomului”
După finalizarea ședinței Biroul Politic Central al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la rândul său, la ieșirea din sală, că a fost un vot „extrem de clar” și că urmează să aibă loc o ședință a coaliției de guvernare în care să le prezinte oficial și președintelui PSD, Liviu Dragnea și premierului Sorin Grindeanu decizia Biroului Politic Central al ALDE. Tăriceanu a confirmat, totodată, că Grațiela Gavrilescu este propunerea ALDE pentru a-l înlocui pe Daniel Constantin la Ministerul Mediului și în funcția de vicepremier și că liderul grupului senatorilor ALDE, Viorel Ilie, a fost votat pentru a ocupa funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul.
„M-am abținut de la acest vot, cred că trebuie precizate cel puțin două lucruri: lucrurile evident au început să cunoască o degradare a relațiilor și raporturilor în partid și a poziției dlui Constantin (…) Al doilea element e unul de factură strict politică, discursul politic și agenda dlui Daniel Constantin care, de o bună bucată de vreme, e în divergență totală cu ceea ce ALDE a făcut și s-a identificat ca poziție politică (….) Colegul nostru a devenit un cântăreț pe față al sistemului și al binomului și aceasta e o contradicție între principiile liberalismului și un om care se pretinde liberal. Drumurile noastre s-au despărțit politic”, a spus Tăriceanu.
În replică, Daniel Constantin a afirmat că l-a rugat pe Tăriceanu să se informeze de la oamenii apropiați cu care colaborează, afirmând că în sala de ședință a BPC erau doi foști șefi ai SIE, Harnagea și Meleșcanu.
„Chiar am râs de acest lucru pentru că în sală erau doi șefi ai SIE, domnul Harnagea și domnul Meleșcanu. Și l-am rugat pe domnul președinte Tăriceanu să se informeze pentru că are oameni apropiați cu care colaborează și să se informeze mai bine. Este foarte ușor ca din înâlțimea domniei sale să pună etichete care nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat Daniel Constantin, solicitat să comenteze acuzația adusă de către Călin Popescu Tăriceanu, care l-a numit „cântăreț al binomului”.
Pe de altă parte, șeful Senatului a subliniat faptul că „nu s-a pus niciun moment în discuție coaliția și acordul de funcționare a coaliției PSD-ALDE sau sprijinul pentru Guvernul Grindeanu”.
„Noi discutăm despre reprezentarea politică în Guvern (….) Funcția de copreședinte al partidului nu poate să fie luată decât în Congres”, a mai spus Tăriceanu.
Întrebat, totodată, dacă în condițiile în care Daniel Constantin va vota împotriva excluderii din Guvern, coaliția va trece peste acest vot, Tăriceanu a răspuns: „De ce mă întrebați cu „dacă?”. O să vedem mâine, o să hotărâm (…) Toți membrii (n.r – ALDE) sunt obligați să respecte decizia (n.r – Biroului Politic Central)”.
Vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea, ar fi cerut în cadrul ședinței Biroului Politic Central retragerea sprijinului politic pentru copreședintele Daniel Constantin, majoritatea membrilor ALDE votând în favoarea acestei propuneri, declarau pentru Mediafax surse din partid, precizând că au existat și abțineri de la vot.
Călin Popescu Tăriceanu: „Nu pot să nu constat anumite luări de poziție care pe mine mă surprind”
ALDE este scindată între vechiul PLR care îl susține pe Călin Popescu Tăriceanu și fostul PC, pe al cărui sprijin contează Daniel Constantin, după ce mai multe voci au cerut ca acestuia să i se retragă sprijinul politic. Întrebat dacă, în condițiile în care s-ar supune la vot retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin cum va vota, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, în cadrul unei emisiuni difuzate duminică, la Digi 24, că a existat o astfel de propunere, dar că s-ar abține de la a se pronunța „într-o astfel de chestiune”. „Interesul meu a fost ca ALDE să fie o construcție solidă, dar sigur că, în același timp, nu pot să nu constat anumite luări de poziție care pe mine mă surprind”, a spus Tăriceanu.
„A existat o astfel de propunere, nu pot să vă spun care e sentimentul care predomină, o să avem o discuție mai largă într-un organism statutar și dacă această chestiune se va mai ridica, nu știu, vom hotărî atunci. Eu m-aș abține într-o astfel de chestiune pentru că interesul meu a fost ca ALDE să fie o construcție solidă, dar sigur că, în același timp, nu pot să nu constat anumite luări de poziție care pe mine mă surprind”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, duminică, la Digi 24.
Întrebat ce a declanșat conflictul cu Daniel Constantin, Tăriceanu a invocat concesiile pe care a fost nevoit să le facă în mod „forțat” în alcătuirea listelor la alegerile parlamentare.
„Am îndepărtat de pe liste oameni de valoare ca să mă trezesc cu completări facute de colegul meu după criterii mai puțin obiective, dar acest lucru a trebut să îl fac dintr-un singur motiv: îmi doream ca ALDE să participe la alegerile parlamentare (…) Am făcut aceste concesii, dar ulciorul nu merge de multe ori la apă. Situația se prezintă în felul următor: într-un partid, în momentul în care ai peste 35 de organizații județene care spun ‘hai să organizăm congresul’, oricine, chiar și un copreședinte, nu se poate opune unei astfel de inițiative”, a mai spus șeful Senatului.
În ceea ce privește scenariul alcătuirii unui partid naționalist, în urma plecării din ALDE și PSD a „nemulțumiților”, Tăriceanu a precizat faptul că nu exclude posibilitatea înființării unei grupări „care să funcționeze după modelul UNPR din perioada Guvernului domnului Victor Pont când principalul argument politic era șantajul”.
„Nu există pericolul punerii în dificultate a guvernării sau a majorității și cred că orice construcție politică sănătoasă nu poate să accepte să funcționeze pe bază de șantaj politic”, a mai spus Tăriceanu.
Întrebat dacă s-a pus problema convocării UDMR la guvernare ca măsură preventivă, Tăriceanu a răspuns: „Eu am pledat înainte de constituirea Guvernului pentru includerea UDMR-ului. Există un acord politic la nivel parlamentar. Nu, nu s-a făcut niciun pas. Rămânem în aceleași raporturi foarte bune cu UDMR, dar nu e anticipată intrarea lor la guvernare”.
Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a părăsit, duminica trecută, ședința Delegației convocată pentru a stabili data Congresului, despre care a spus că nu respectă prevederile Statutului și că o va contesta în instanță.
„În statutul ALDE se spune că Delegația permanentă convoacă Congresul în doua variante: la solicitarea Biroului Executiv Central, sau jumătate plus unu din delegațiile permanente teritoriale. Delegațiile permanente teritoriale nu sunt statutare. În protocolul de fuziune PC-PLR se spune foarte clar că până la organizarea Congresului, forurile de conducere la nivel județean sunt Biroul Executiv și Biroul Teritorial, nicidecum Delegația Permanentă. Aceste decizii teritoriale au fost atacate în instanță, iar miercuri dacă nu mă înșel o să avem un prim termen într-un județ. Și instanța este cea care va hotărî ce se va întâmpla, la fel cum și în cazul eventualei convocări a Congresului de azi”, a declarat copreședintele ALDE Daniel Constantin.
Daniel Constantin a declarat, ulterior, la Parlament, că o parte dintre colegii săi au sesizat Comisia de etică ALDE și au contestat în instanță decizia și componența Delegației Permanente.
Copreședintele ALDE Călin Popescu Tariceanu a afirmat Daniel Constantin încearcă să blocheze deciziile în partid, și că în momentul în care acesta va demara acțiuni în instanță împotriva partidului, își va pune întrebarea „în mod serios” dacă sustinerea politică a lui Constantin „mai are sens”.
„Delegația de ieri a fost perfect validă, așa cum am menționat și ieri, am făcut convocarea Delegației permanente împreună, aceasta este cea mai bună dovadă că Delegația a fost validă din moment ce și domnul Constantin a fost de acord ca să fie convocată. În plus de aceasta, tot Delegația permanentă, ca for statutar, a aprobat și listele pentru nominalizarea colegilor noștri membri în Guvern. Dânsul beneficiază de atributele statutare date de Delegația permanentă pentru a fi membru în Guvern. Cum să o contești? Nu vedeți că e un nonsens?”, a declara Călin Popescu Tăriceanu.
Formațiunea s-a schindat, iar lideri ALDE din teritoriu au cerut retragerea sprijinului lui Daniel Constantin, în timp ce alții au spus că este „nefiresc” să se discute despre așa ceva.
Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea spus ca Daniel Constantin „și-a achiziționat un bilet doar dus prin tot ceea ce a făcut, prin mesajele pe care le-a dat el și apropiații săi în aceste zile”, afirmând că „ALDE înseamnă la vârf, în primul rând, Călin Popescu Tăriceanu”.
La rândul său, vicepreședintele ALDE Mircea Banias a afirmat că este un moment delicat, dar este „nefiresc” să se discute despre retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin la două luni de la intrarea la guvernare, în condițiile în care motivele pentru care se solicită această sancțiune nu îi sunt „foarte clare”.
Cei doi copreședinți ALDE au purtat, săptămâna trecută, discuții separate cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Camera Deputaților.
Președintele PSD, Liviu Dragnea și-a exprimat speranța că tensiunile din ALDE vor dispărea, afirmând că așteaptă o decizie statutară până la finalul săptămânii și că pentru PSD este dificil să discute separat cu Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă există cale de împăcare între cei doi copreședinți ALDE, Liviu Dragnea a spus spus că „speră”, pentru că „interesul este mult mai mare”.
„Nu m-am simțit foarte confortabil să discutăm separat, dar nu sunt consilier matrimonial”, a mai spus acesta.
Copreședintele ALDE Daniel Constantin este viceprim-ministru și ministrul Mediului în Guvernul Sorin Grindeanu, susținut de coaliția de guvernare PSD-ALDE.