Vicepreședintele PDL Ioan Oltean, audiat la DNA

Vicepreședintele PDL Ioan Oltean, audiat la DNA
Publicat: 12/09/2013, 15:23
Actualizat: 29/07/2014, 18:33

Deputatul PDL Ioan Oltean a venit, joi după-amiază, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru a fi audiat într-un dosar, în legătură cu presupuse fapte de corupție.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Oltean a fost chemat la DNA pentru a da declarații într-un dosar disjuns din cel al lui Remus Baciu – fostul vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

În dosarul lui Baciu, acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că ar fi primit 270.000 de euro în schimbul soluționării rapide a unor dosare de restituire de proprietăți, decizia instanței nefiind însă definitivă.

Șeful ANRP, George Băeșu, declara, în ianuarie, că aproape toate despăgubirile de valori mari, de milioane sau zeci de milioane de euro, din ultimii doi ani nu au fost acordate foștilor proprietari deposedați de regimul comunist, ci unor persoane care au cumpărat drepturile litigioase, cei mai mulți devenind „cazuri speciale”.

Până la retragerea PSD de la guvernare, Autoritatea a fost condusă în 2009 de către Ancuța Gianina Opre, fosta consilieră a fostului președinte PSD Mircea Geoană.

Fost deputat PSD între 2004 și 2008, George Băeșu a înlocuit-o în vara anului trecut pe procurorul Dorina Danielescu, numită în funcție de numai nouă luni. Până în octombrie 2011, funcția de președinte al ANRP a fost deținută de Crinuța Dumitrean, din partea PDL, susținută de secretarul general al partidului, Ioan Oltean. Dumitrean a fost destituită de fostul premier Emil Boc, după ce, în august 2011, DNA l-a arestat pe Remus Baciu, unul dintre vicepreședinții de atunci ai autorității.

Încă de la instalare, Băeșu a criticat modul în care s-au dat despăgubirile, iar una dintre decizii a fost tocmai desființarea dosarelor „cazuri speciale”, care acordau prioritate persoanelor în etate sau care sufereau de boli grave.

„Avem cesionari care după ce au dat un milion de euro au devenit cazuri speciale, pentru că sufereau de nu știu ce boală, și s-a rezolvat cu rapiditate. Cât a fost dosarul unui pensionar nu era caz special, când a ajuns la un tânăr de 34 de ani care suferea de guturai s-a transformat imediat în caz special”, declara Băeșu, pentru MEDIAFAX.

În 15 februarie, fostul vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) Remus Baciu a fost condamnat la trei ani de închisoare, de către Curtea de Apel București, în procesul în care este acuzat că a primit 270.000 euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Alături de acesta, Curtea i-a condamnat pe Camelia Teodora Andrușenco la trei ani și jumătate de închisoare, pe Elisabeta Androne, Elena Albu și Valeria Stan, la câte un an de închisoare, precum și pe pe Elisabeta Vișan la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare. Gheorghe Ciubotaru a fost achitat pentru acuzația de complicitate la trafic de influență.

Decizia a fost contestată la instanța supremă, care va începe în 9 decembrie judecarea recursurilor.

Procurorii susțin că, în calitatea sa de vicepreședinte al ANRP, în perioada iunie – august 2011, Baciu „a pretins și primit foloase materiale” cu ajutorul lui Andrușenco. În schimb, el urma să-i determine pe funcționarii din subordine „să urgenteze finalizarea formalităților de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acțiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10 din 2001”.

Cele trei cumpărătoare de influență din dosar aveau dreptul să primească, potrivit unei decizii a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din 27 octombrie 2008, despăgubiri în valoare de 36.589.160 de lei, adică 10.482.800 de euro, pentru un teren în suprafață de 7.180 de metri pătrați situat într-o zonă rezidențială din București. Totuși, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.

În martie 2012, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul instanței supreme cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Națională de Restiturie a Proprietăților, unde peste 80 la sută din dosarele soluționate pe fond funciar nu aveau atașate certificatele de moștenitor.

Din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011 la ANPR, aproximativ 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000, deși au fost repartizate, nu au fost analizate și soluționate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang