Vicepreședintele PNL Sorin Frunzăverde: „Situația bugetară este dramatică. Dacă vom plăti salariile și pensiile, să fim fericiți”

Publicat: 28 03. 2013, 09:30
Actualizat: 28 03. 2013, 09:30

Președintele Consiliului Județean Caraș Severin, vicepreședintele PNL Sorin Frunzăverde, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că situația bugetară este una „dramatică”, punând sub semnul întrebării plata salariilor și pensiilor.

„În acest moment situația bugetară natională este dramatică, nu știm de unde vom plăti a doua tranșă pentru FMI în iunie, să fim fericiți dacă plătim salariile și pensiile”, a declarat Sorin Frunzăverde la ședința extraordinară a Consiliului Județean.

Cât trebuie să ramburseze România Fondului în 2013

În 2013 România are de rambursat FMI suma de 4,3 miliarde de DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a circa 5 miliarde de euro.

Conform calendarului agreat cu reprezentanții Fondului, Ministerul Finanțelor Publice are de rambursat circa 911,5 milioane de euro, restul sumei urmând să fie achitată de Banca Națională a României (BNR).

Mai exact, Ministerul de Finanțe trebuie să ramburseze patru tranșe de câte 107,3 milioane de DST (echivalentul a 125,1 milioane euro) pe 23 martie, 23 iunie, 23 septembrie și 23 decembrie și alte patru tranșe în sumă de 88 de milioane de DST (102,6 milioane euro) pe 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie și 15 decembrie.

Citește aici reacția lui Ponta la declarațiile președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin

La câteva ore de la declarația vicepreședintelui PNL, Sorin Frunzăverde, biroul de presă al Guvernului a transmis o notă cu graficul de plăți în contul pachetului financiar acordat României de FMI, CE și BM.

Din grafic reiese că suma totală care trebuie rambursată de Ministerul Finanțelor în 2013 este de circa 993,6 milioane de euro, sumă care include și dobânzile și comisioanele aferente împrumutului.

Click pentru a vedea calendarul plăților României către FMI

Sursă: Acordul cu Fondul Monetar Internațional

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a subliniat în repetate rânduri că Banca Națională nu va avea probleme în rambursarea plăților către FMI, dar și că plata datoriei nu este de așteptat să aibă influențe vizibile asupra cursului leu/euro.

În aprilie 2009, România a împrumutat de la FMI suma de 12,9 miliarde de euro, rambursarea împrumutului începând din vara anului trecut.

Este de așteptat ca Ministerul Finanțelor să apeleze la un nou împrumut pentru a onora obligațiile către FMI.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a precizat într-o intervenție televizată că banii pentru plata împrumuturilor au fost prevăzuți în buget.

„Astfel de declarații (legate de lipsa banilor pentru salarii și pensii n.r.) pot crea o stare de incertitudine privind capacitatea de finanțare a României”, a declarat Voinea la RTV, adăugând că ar putea fi afectate dobânzile la care se va împrumută statul pe viitor.

„Execuția bugetară pe primele două luni este mai bună decât anul trecut. Situația este mai bună, este departe de a fi dramatică, este sub control. Deficitul este mai mic decât limita agreată cu instituțiile internaționale”, a adăugat ministrul pentru Buget.