Vicepreședintele PSD Marian Oprișan se plânge că pedepsele cu închisoarea pentru demnitari sunt prea mari

Vicepreședintele PSD Marian Oprișan se plânge că pedepsele cu închisoarea pentru demnitari sunt prea mari
Publicat: 08/11/2013, 13:19
Actualizat: 31/07/2014, 14:24

Vicepreședintele PSD Marian Oprișan susține că trebuie impus „o dată pentru totdeauna” prin lege ca în România să nu mai fie urmăriți oameni, ci faptele, el plângându-se totodată de faptul că pedepsele cu închisoarea prevăzute pentru demnitari sunt mult mai mari decât pentru cetățenii simpli.

Oprișan, care este președintele UNCJR, a vorbit vineri, la „Atelierele Viitorului” organizate de PSD, despre importanța pe care o are în procesul de descentralizare inclusiv cadrul legal privind sancționarea sau urmărirea penală a aleșilor locali.

„Noi avem obligația, ca și cel mai mare partid al României, să spunem lucrurilor pe nume și în dialog cu întreaga societate românească să impunem o dată pentru totdeauna, prin lege, ca în România să nu mai fie urmăriți oameni, așa cum inclusiv guvernele trecute au procedat. În România trebuie urmărite fapte, iar faptele trebuie pedepsite pe bază de indicii temeinice și probe, atât. Pentru că orice cetățean are dreptul la un proces echitabil, în care părțile să fie egale și care merită soluționat într-un termen rezonabil”, a declarat vicepreședintele PSD.

Oprișan a ținut să sublinieze că PSD nu este împotriva justiției, dar a acuzat instituții ale statului de „hărțuirea” aleșilor locali.

„Nu suntem împotriva justiției, trebuie spus foarte clar, dar suntem pentru o justiție corectă, care să fie aceeași pentru toți (…) Guvernele României, din 2000 încoace, au făcut legi neconstituționale care convin mai marilor țării și în care se spune că un cetățean dacă este simplu primește doi ani de închisoare, dar dacă el este demnitar al acestui stat primește 15 ani de închisoare. Și cu toate aceste aberații ne confruntăm, iar ele sunt instrumente la mâna unor instituții din România pentru a hărțui unii sau alții dintre cei care nu stau cu capul în poziția ghiocelului. Eu sunt unul dintre ei, hărțuirea mea a început în 2005, odată cu venirea Alianței DA la putere”, a afirmat vicepreședintele PSD.

De asemenea, Oprișan a precizat că procesul de descentralizare va trebui să beneficieze de sprijinul financiar cuvenit pentru a putea avea un sens.

„Dacă nu vom face descentralizarea, dacă nu vom asigura financiar acest proces, pentru că financiar este cel mai important lucru fără de care descentralizarea nu are nicio valoare. De ce? Pentru că guvernele de dreapta ale României din 2008 încoace n-au făcut altceva, din incompetență, neștiind să găsească surse de finanțare pe lângă deficitul național, neștiind să ia măsuri care să creeze plus valoare. Au făcut un lucru simplu, au furat de la autoritățile locale. În ultimii ani, autorităților locale din România li s-au furat 7,5 miliarde de lei”, a susținut vicepreședintele PSD.

El a precizat că „într-o discuție cât se poate de serioasă” cu premierul Victor Ponta și Guvernul s-a decis ca în anii următori sumele alocate autorităților locale să crească treptat.

„Am decis împreună că anii următori, 2014, 2015, 2016, vom reveni la cuantumul sumelor defalcate din impozitul pe salarii care revin evident fiecărei comunități în parte, să revenim asupra lor, și mai mult decât atât tot procesul de descentralizare să fie finanțat prin anexă la bugetul de stat, pentru a nu exista niciun fel de problemă”, a mai spus Oprișan.

Totodată, el a lansat o serie de critici la adresa fostului premier Adrian Năstase, pe care l-a acuzat că este adeptul centralismului.

„Din nefericire, mai avem etape de parcurs, pentru că un distins coleg de-al nostru, nu o să-i dau numele, care a condus un guvern important în perioada 2000-2004 făcea alaltăieri din nou în paginile unui ziar central teoria statului centralizat. Nevoia ca România să rămână un stat centralizat. România va rămâne prin voința cetățenilor ei un stat național, suveran și independent, dar descentralizarea și aducerea puterii lângă cetățean nu are nicio legătiură cu aceste atribute fundamentale ale României. Nimeni nu a cerut altceva decât pârghiile necesare ca să facem cetățenilor comunității noastre o viață mai bună. De aceea descentralizarea trebuie realizată în România”, a susținut vicepreședintele PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un bucătar ar fi falsificat premiul Guinness World Records. Unde s-a întâmplat asta?
×