Victor Ciorbea îi răspunde președintelui Băsescu
„Cred că domnul președinte nu a înțeles contextul în care discutăm. Nu e vorba de alocări bugetare, ba dimpotrivă, în anul acesta noi ne-am obligat să facem muncă voluntară cu același personal, fără să angajăm pe nimeni și doar să încheiem câteva contracte de colaborare în limitele bugetului avut. Să punem în mișcare Mecanismul Național de Prevenire a Torturii în locurile de detenție este obligația României asumată încă din 2009, când Parlamentul a ratificat Protocolul Adițional la Convenția pentru Combaterea Torturii. Deci mă surprinde o asemenea afirmație, dar cred că a fost făcută în glumă sau pentru neștiutori”, a spus Ciorbea, întrebat cum comentează afirmațiile președintelui Traian Băsescu privind alocările bugetare pentru Avocatul Poporului.
Victor Ciorbea a explicat că adoptarea unui act normativ în acest sens trebuia realizată într-un interval de maxim trei ani de la data ratificării, respectiv până în anul 2012.
„Din păcate, nici în guvernele anterioare, nici în ultimul timp nu s-a găsit momentul potrivit. Acum, tocmai pentru că ne apropiem de deadline, și anume luna august, pentru că s-au obținut două prelungiri ale acestui termen limită de punere în aplicare a protocolului, în luna august trebuie să-l avem, altfel ne vom regăsi în MCV, în diverse rapoarte făcute de Comitetul ONU sau de către Centrul European privind Combaterea Torturii. Peste tot vom apărea cu bilă neagră, și atunci probabil că domnul președinte sau altcineva ar fi criticat guvernul sau autoritățile, sau Instituția Avocatului Poporului că nu au făcut nimic în acest sens. Or nu e cazul, tocmai s-au făcut dezbateri, au fost ani în șir, au fost nenumărat proiecte, în final s-a reușit să se ajungă la această ordonanță de urgență a Guvernului. În rest, v-am spus, nu există resurse suplimentare, ci dimpotrivă avem de-a face cu o muncă suplimentară voluntară”, a mai spus Victor Cioreba.
În ceea ce privește afirmațiile potrivit cărora Instituția Avocatului Poporului nu a atacat ordonanța care modifică Legea educației, Victor Ciorbea a arătat că nu au fost primite sesizări în legătură cu această ordonanță de urgență până acum, astfel încât instituția nu poate acționa decât în cadrul constituțional și legal stabilit.
„Problema e că domnia sa nu-și mai amintește de vremurile când îmi era subaltern și când eu spuneam că este foarte docil în calitate de subaltern. De aceea a vrut să-mi răspundă cu aceeași monedă. Altfel, nu poate fi decât o glumă. Nu am primit sesizări în legătură cu această OUG până acum, așa încât noi nu putem acționa decât în cadru constituțional și legal stabilit. Nu pot să dau replici politice la niște atacuri politice. Nu e cazul. Eu încerc să mă abțin de la astfel de demersuri. Am încercat să dau cel mult replici ironice, dacă au putut fi cât de cât ironice la aceste atacuri destul de dure, mai mult sau mai puțin ironice, formulate înțeleg de către domnul președinte” a mai spus Ciorbea.
Întrebat cum comentează decizia PMP privind atacarea ordonanței care are în vedere modificarea Legii alegerilor, Avocatul Poporului a spus că așteaptă mai întâi o sesizare scrisă pentru a vedea exact care sunt motivele, răspunsul urmând să fie dat în condițiile prevăzute de lege și de Constituție.
„Nu pot să răspund pe hol la ceea ce cere PMP într-o altă sală sau în mass-media, așteptăm mai întâi o sesizare scrisă să vedem exact care sunt motivele, și nu aflând așa în mod întâmplător. Răspunsul, evident că îl vom da în condițiile prevăzute de lege și prevăzute de Constituție”, a precizat Victor Ciorbea.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Victor Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului, date fiind alocările bugetare de care se bucură, șeful statului menționând că acesta nu va afecta, din slugărnicie, actele Guvernului.
Șeful statului l-a criticat, într-o dezbatere despre statul de drept organizată de Fundația Mișcarea Populară, pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru că nu a atacat Ordonanța pentru modificarea Legii Educației, precizând că „marele fost sindicalist” este „docil, supus politic și (…) îl cumperi cu facilități”.
Președintele a declarat că nu se poate spune că supremația Constituției este realizată, atâta vreme cât guvernele abuzează de ordonanțe de urgență și atât timp cât au un Avocat al Poporului, singurul care poate ataca Ordonanțe de urgență care este supus politic sau pe care îl cumperi cu facilități de ultimă oră, cum s-a întâmplat în ședința de Guvern trecută.
„Domnul Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului de la Revoluție, i s-a mărit bugetul, i s-au creat facilități să cheltuiască atât cât are nevoie și veți vedea că marele fost sindicalist Ciorbea va fi un Avocat al Poporului docil”, a spus Băsescu.
El a continuat: „Un Avocat al Poporului responsabil ar fi atacat Ordonanța de Urgență de modificare a Legii educației, pe care a dat-o Guvernul de curând, și care a făcut din nou, din Educație, un chioșc la care să se poată achiziționa diplome”.
Președintele a criticat modificările aduse Legii educației, precizând că „prin această Ordonanță se pot achiziționa diplome, doctorate, rectori cu mandate nesfârșite și cu patrimonii ale facultăților private care sunt tratate exact ca proprietatea asupra unui chioșc, pe care, când cel care inițiază formarea unei universități, cum avem multe universități private, devine și proprietarul patrimoniului”.
„Este nepermis ca Avocatul Poporului, îmbuibat cu noile prevederi de drepturi materiale pe care le are, să nu atace această Ordonanță la Curtea Constituțională, mai ales că Educația este în domeniul organic”, a precizat Traian Băsescu.
El a menționat că, în privința supremației Constituției, avem „o problemă care ține de oameni, și nu de legi”. Șeful statului a arătat că dacă legile sunt bine controlate de Curtea Constituțională, este „evident” că Ordonanțele de Urgență, „prin slugărnicia Avocatului Poporului”, rămân neatacate, pentru că acesta este singurul care le poate ataca.