„Documentul din păcate prezintă doar o serie de generalități și platitudini despre Uniunea Europeană. Este practic o enumerare de acțiuni și activități pe care Ministerul de Externe și departamentul de afaceri europene le fac de mult timp. Practic nu avem nimic nou într-un moment în care România ar trebui să fie mai curajoasă în demersurile sale europene și internaționale. Sunt surprins că parcursul european al României este infim prezentat în comparație cu importanța sa, în timp ce avem un amestec de demersuri multilaterale și bilaterale pe mai multe continente fără însă a ne fixa un nivel de ambiție mai ridicat”, a afirmat Victor Negrescu, joi, pentru Mediafax.
Social-democratul a adăugat acum PNL laudă rezultatele Președinției rotative a Consiliului UE deținută de România, în schimb în perioada mandatului criticau subiectul.
„Este un document ezitant care denotă o lipsă de viziune privind politica europeană și externă a Guvernului PNL. Refuz să cred că acest document a fost scris de cineva cu expertiză în domeniu. Probabil a fost realizat de un consultant începător în politică externă. Despre Schengen, aderarea la zona Euro sau MCV avem doar generalități, fără obiective clare sau încercarea de a genera un consens pe aceste subiecte de interes național. Mă bucur că documentul recunoaște reușita pregătirilor pentru Președinția Consiliului UE” a completat Negrescu.
PNL a validat, în ședința BPN de joi, programul de guvernare și lista miniștrilor noului Guvern Orban. Executivul va avea 16 ministere, un vicepremier și prim-ministrul în persoana lui Ludovic Orban.
Urmează ca cei propuși ca membri ai Cabinetului Orban să fie audiați în comisiile parlamentare de specialitate, iar apoi să fie dat votul în plenul reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului.