Victor Negrescu, vicepreședinte al P.E, a CONTESTAT ideea de tăiere a 1,52 miliarde de euro din valoarea creditelor de angajament din bugetul UE 2025

Publicat: 19/09/2024, 12:07

Negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul european al anului 2025, Victor Negrescu, a tras un puternic semnal de alarmă în plenul legislativului european cu privire la tăierile masive propuse de Consiliul UE, în valoare de 1.52 miliarde de euro, cu ocazia prezentării poziției Parlamentului European asupra bugetului UE al anului viitor. 

În intervenția sa, acesta a susținut că propunerea Consiliului UE este inacceptabilă și a subliniat necesitatea suplimentării alocărilor financiare în vederea asigurării investițiilor necesare și creșterii nivelului de trai al cetățenilor.

„Nu. Propunerea pe care a făcut-o Consiliul pentru bugetul european al anului viitor nu poate fi acceptată ca atare. Se îndepărtează prea mult de ceea ce Parlamentul European a solicitat prin orientările sale adoptate anul acesta și se propun tăieri severe care contravin cu ceea ce s-a agreat în recenta revizuire a Cadrului Financiar Multianual.

Rolul meu în calitate de raportor și negociator-șef al Parlamentului European este de a apăra rolul de autoritate bugetară a instituției noastre, dar și să mă asigur că bugetul anual adresează prioritățile asupra cărora am convenit cu grupurile politice.

Recentele alegeri europene au transmis un mesaj clar cu privire la faptul că, pentru a avea mai multă solidaritate între statele membre și mai multe investiții în politici și programe, avem nevoie de finanțări adecvate și avem nevoie, desigur, ca acele finanțări să îmbunătățească viețile oamenilor.

Acest apel nu poate fi tradus prin mai multe tăieri bugetare și printr-o reducere a resurselor mult necesare pentru a ajuta cetățenii noștri să depășească această perioadă dificilă.

Bugetarea prudentă nu înseamnă blocarea finanțării priorităților cetățenilor, nu înseamnă reduceri din contribuțiile bugetare și cu siguranță nu înseamnă tăieri din programe pentru a finanța rate crescute ale dobânzilor. Trebuie să facem mai mult împreună și mai bine, nu mai puțin’’, a precizat negociatorul-șef al Parlamentului European, Victor Negrescu.

Propunerea Parlamentului European privind bugetul UE pentru anul 2025, negociat de europarlamentarul social-democrat, urmează să fie votată până la finalul lunii octombrie urmând ca negocierile interinstituționale să conducă la aprobarea finală a bugetului în luna noiembrie

Victor Negrescu a punctat și pe pagina sa Facebook, faptul că: ,,Am intervenit, în plenul Parlamentului European, respingând ferm propunerea Consiliului de a tăia 1,52 miliarde de euro din valoarea creditelor de angajament din bugetul Uniunii Europene pentru 2025.”
Aceste diminuări ar afecta programe emblematice ale UE, precum cele dedicate educației, cercetării, conectivității și domeniului digital, pieței unice, ocupării forței de muncă, dar și cele dedicate asigurării protecției frontierelor:
Tăieri de 400 milioane de euro din programul de cercetare Orizont Europa,
Tăieri de 110 milioane de euro din Mecanismul pentru Interconectarea Europei – (CEF) Digital,
Tăieri din programul de investiții InvestEU, programul Europa Digitală, programul Piața Unică, inclusiv IMM-uri, Instrumentul pentru Asistență Tehnică, precum și din programul de sănătate EU4Health,
 Tăiere de 294 milioane de euro din Erasmus, programul nostru de referință pentru tineri și educație,
Tăieri din programele pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială, Corpul European de solidaritate, Europa Creativă, Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori și programul nostru pentru mediu, LIFE, dar și din cele dedicate protejării frontierelor.
Vicepreședintele Parlamentului European, a mai menționat că: ,,Recentele alegeri europene au transmis un mesaj clar cu privire la faptul că, pentru a avea mai multă solidaritate între statele membre și mai multe investiții în politici și programe, avem nevoie de finanțări adecvate și, desigur, ca acele finanțări să îmbunătățească viețile oamenilor.
În calitate de raportor și negociator-șef al Parlamentului European mă voi asigura că bugetul anual se va adresa priorităților reale ale cetățenilor.”
CITEȘTE ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”