Prima pagină » Știri politice » Victor Ponta a câștigat alegerile din DIASPORA doar în Palestina. HARTA voturilor din străinătate

Victor Ponta a câștigat alegerile din DIASPORA doar în Palestina. HARTA voturilor din străinătate

Victor Ponta a câștigat alegerile din DIASPORA doar în Palestina. Harta voturilor din străinătate

Mai puțin de 40.000 de voturi au fost date de românii din străinătate liderului PSD, Victor Ponta, în timp ce Klaus Iohannis a câștigat aproape 340.000 de voturi.  Din toate statele, singurul în care premierul a fost declarat câștigător este Palestina, unde a fost votat de 10 persoane (52,63%), la o diferență de doar un vot de Klaus Iohannis.

Cea mai puternică victorie a președintelui ales este însă în Germania, unde a fost votat de 96.05% dintre românii din străinătate, adică aproape 17.000 de voturi, în timp ce Victor Ponta a obținut un scor de doar 3,94%.

O altă victorie clară a fost și în Irlanda, țara în care Klaus Iohannis a obținut al doilea cel mai bun scor din diaspora, cu 95.75% dintre voturi, Victor Ponta fiind ales de doar 4,24% dintre alegători.

Și în Danemarca a fost diferență foarte mare de voturi, liderul liberal obținând un scor de 95.13%, în timp de președintele PSD a luat doar 4,86%.

Click pentru a mări

Cele mai mari probleme în ziua votului au avut loc în Londra, unde mii de români au așteptat ore în șir la cozi pentru a putea vota, înfruntând frigul și ploaie, iar mulți dintre ei ajungând să nu poată vota. În Marea Britanie, Victor Ponta a fost taxat drastic și a fost votat doar de 5,09% dintre români, adică 1.317, în timp ce Klaus Iohannis a primit voturile a 24.533 de români, adică 94.90%.

Probleme la secțiile de votare au fost și în Paris, și, la fel ca în cazul Marii Britanii, Victor Ponta a fost sancționat printr-un număr foarte mic de voturi. Per total, în Franța, premierul a fost votat doar de 1.049 de români, adică 6,53%, în timp ce peste 15.000 de alegători din Franța l-au ales pe Klaus Iohannis (93.46%).

La Torino, românii care așteptau să voteze și își strigau drepturile au fost tratați cu gaze lacrimogene. Și cum în Italia este una dintre cele mai mari comunități de români, numărul de voturi a fost printre cele mai mari. Aici, Klaus Iohannis a primit aproape 86.000 de voturi, adică 88.59%, în timp de Victor Ponta a fost votat de 11.021 de români, adică 11.40%.

Procente mai bune pentru Victor Ponta

La polul opus, statele în care Victor Ponta a reușit, totuși, să obțină procente bune, chiar dacă nu a câștigat, sunt destul de puține. Liderul PSD a câștigat doar în Palestina, însă și în Pakistan a fost aproape. 42,85% dintre românii aflați acolo, adică șase la număr, la diferență de doar două voturi de Iohannis.

În Zimbabwe, 5 români din 14 l-au votat pe Victor Ponta, reușind astfel să obțină un procent de 35.71%.

În Uruguay, candidatul PSD a primit 14 voturi, adică 37.83%, iar Iohannis 23 de voturi, adică 62.16%.

Dacă în primul tur, Republica Moldova a votat, în mare parte, cu Victor Ponta, acum situația stă altfel. Klaus Iohannis a fost votat de 27.933 de români aflați peste Prut, adică un procent de 78.58%, iar premierul puțin peste 7.600 de voturi, adică 21.41%.

VEZI AICI SITUAȚIA VOTURILOR DIN DIASPORA PE ȚĂRI

Probeleme din diaspora

377.651 de români au putut să voteze la cele 294 de secții amplasate în străinătate, asta deși mii de români nu au putut să-și exercite acest drept. În primul tur, doar 161.000 de români au putut să voteze, în timp ce la alegerile prezidențiale din 2009, în cel de-al doilea tur, mai puțin de 150.000 de voturi au fost înregistrate în diaspora.

În ciuda numărului record de români care s-au prezentat la vot în străinătate pentru alegerea noului președinte al României, au existat, din nou, mii de concetățeni care nu au putut vota, după cum gândul a transmis pe tot parcursul zilei de duminică. Totodată, amintim că la Paris și la Torino s-a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva românilor care protestau față de neprelungirea programului de vot. Mai mult, la Londra, secția de votare de la Brent Civic și-a închis porțile cu o oră și jumătate înainte de finalul programului de vot, organizatorii considerând că doar cei care mai erau înăuntru puteau vota.

Instalat cu mai puțin de o săptămână înaintea celui de-al doilea tur, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a demisionat marți de la MAE, în contextul problemelor de la organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate. Meleșcanu a spus că măsurile luate de el în puținul timp în care a condus MAE au fost cele care au permis o prezență record la alegerile din afara țării și că de vină pentru problemele înregistrate a fost doar legea rigidă, care trebuie schimbată și adaptată la realitățile demografice actuale.

Joi, Parchetul General a început o anchetă în privința votului din diaspora, după ce mii de români au fost practic împiedicați să-și exprime dreptul la vot la alegerile prezidențiale. Anunțul a fost făcut în această dimineață chiar de procurorul general, Tiberiu Nițu.

Citește și