Victor Ponta, citat de AFP: Klaus Iohannis va trebui să ceară acces la întregul raport al Senatului SUA privind CIA

Publicat: 17 12. 2014, 15:02
Actualizat: 17 12. 2014, 16:08

„Avem datoria de a informa opinia publică despre tot ce cunoaștem” în legătură cu acest dosar, a declarat Ponta într-o întâlnire cu trei agenții de presă străine.

Conform premierului, președintele ales Klaus Iohannis va trebui să convoace o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru a cere acces la întregul raport al Senatului american privind CIA, așa cum intenționează să facă Polonia.

„De când am preluat funcția de prim-ministru (în 2012-n.r.), nu am avut niciodată acces la informații care să confirme” existența unor asemenea închisori în România, a subliniat el.

„Dar Guvernul este absolut deschis” și pregătit „să furnizeze toate informațiile pe care le putem găsi în arhive, fie la Parchetul General, fie la Parlament sau la presă, pentru a ști” dacă acuzațiile care vizează România sunt adevărate sau nu, a adăugat Ponta.

El a amintit că o anchetă a Parchetului General din România este în curs.

Parchetul a confirmat marți pentru AFP că efectuează o anchetă „în urma unei plângeri depuse de Abd al-Rahim al-Nashiri”, dar a refuzat să ofere alte detalii.

Numele lui al-Nashiri figurează, alături de cele ale altor trei „combatanți inamici” deținuți în prezent la Guantanamo, în raportul Senatului american privind interogatoriile violente ale unor presupuși membri al-Qaida.

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat marți că autoritățile române nu dețin probe referitoare la centre de detenție ale CIA sau acțiuni de privare de libertate întreprinse de Agenție pe teritoriul național, dar nu pot ignora „alegațiile” aduse, astfel că manifestă disponibilitate pentru elucidarea acestora.

Potrivit raportului Senatului american, în cadrul programului secret al CIA 119 deținuți au fost capturați și închiși în centre de detenție secrete, în alte țări care nu au fost identificate, dar care includ cel mai probabil Thailanda, Afganistan, România, Polonia și Lituania.