Premierul Ponta a spus că „înțelege îngrijorările legitime ale partenerilor europeni” și a dat asigurări că România „rămâne un stat de drept” în care se garantează independența justiției.
„Întrebările partenerilor europeni sunt perfect legitime. România este și va rămâne un stat de drept care respectă toate standardele europene. Indiferent de decizia Parlamentului privind suspendarea președintelui, Guvernul va asigura până la referendum stabilitatea totală și absolută atât a Curții Constituționale, a Parchetului General, a DNA, a ANI, serviciilor de informații și instanțelor care nu trebuie în niciun fel implicate sau afectate de bătălia politică”, a fost mesajul „de seriozitate” transmis de Victor Ponta partenerilor europeni.
El a precizat că „România rămâne o țară stabilă” în care se vor respecta toate obligațiile asumate în urma acordurilor cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană.
Totodată, premierul s-a angajat că Guvernul va continua să ia toate măsurile necesare în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru a garanta „o justiție independentă la standarde europene”. Victor Ponta a dat asigurări că nu vor exista „schimbări de persoane” la instituțiile din sistemul judiciar.
„Nu vom sprijini și nu vom iniția niciu fel de măsură care să afecteze independența Parchetului General, DNA, bătălia politică nu va afecta sistemul judiciar”, a adăugat premierul.
Potrivit acestuia, deciziile Curții Constituționale vor fi respectate de Guvern și puse „imediat în aplicare”.
Pentru a elimina îngrijorările partenerilor europeni, premierul Victor Ponta a anunțat că va merge personal la Bruxelles pentru a-i informa despre deciziile luate la București.
„Îmi asum obligația să respect orice fel de evaluare prin care eventuale decizii luate în ultima perioadă nu ar respecta standarde europene. Dacă în baza unei evaluări clare se va considera că vreuna din măsuri nu respectă standardele europene sunt gata să îndreptăm aceste lucruri. Dincolo de o bătălie politică nicio altă instituție sau proces democratic și de respectare a independenței justiției nu va fi afectat. Înțeleg și consider legitime îngrijorările partenerilor noștri și este datoria Guvernului să răspundă la aceste îngrijorări”, a spus la finalul mesajului premierul Victor Ponta.
Citește și Ordonanța de urgență prin care Guvernul a modificat Legea referendumului a fost publicată în Monitor
Citește și Presa internațională semnalează „accelerarea” procedurii împotriva președintelui și proteste
Citește și Președintele comisiei de afaceri europene din Parlamentul german îi scrie lui Barroso: „În România DEMOCRAȚIA E ATACATĂ; e cazul pentru infringement”