Victor Ponta, după o săptămână de relaxare în Dubai: „Nu s-a pus problema de împiedicare a votului, ci de o evoluție demografică”. Opoziția i-a cerut demisia

Victor Ponta, după o săptămână de relaxare în Dubai: Nu s-a pus problema de împiedicare a votului, ci de o evoluție demografică. Opoziția i-a cerut demisia
Publicat: 25/11/2014, 16:47

Prezent în Parlament pentru a da explicații pe problemele votului din diaspora, premierul Victor Ponta și-a cerut scuze pentru faptul că mii de români nu au reușit să voteze, spunând că a „plătit prețul meritat”, făcând referire la pierderea alegerilor prezidențiale. Pe de altă parte, prim-ministrul le-a cerut deputaților să elaboreze o lege care să prevadă votul prin corespondență sau votul electronic, astfel încât dreptul la vot să fie asigurat tuturor românilor din țară și din străinătate. Una dintre variantele propuse de premier a fost și împuternicirea Autorității Electorale Permanente cu toate atribuțiile pentru organizarea alegerilor.

„Am plătit prețul politic, dar atrag atenția că cei care au votat în diaspora nu au venit neapărat de dragul unor partide politice care vorbesc în numele diaspora”, a spus premierul, în cadrul dezbaterilor.

Pe de altă parte, liderii PNL i-au cerut demisia din funcția de premier, acuzându-l că este „o pată pe obrazul României” și că a premeditat „cu sânge rece” împiedicarea românilor din diaspora să voteze.

„Victor Ponta nu a înțeles nimic din ce s-a întâmplat în 2 și 16 noiembrie. Am crezut că mai păstrează o fărâmă de bun simț, de decență, de onoare și că deși, în calitate de prim-ministru, e obligat să participe la această dezbatere, că va găsi unica soluție morală pentru a nu participa la această dezbatere: demisia din funcția de prim-ministru. Domnule Ponta, dați-vă demisia din funcția de prim-ministru, este singurul gest prin care puteți ieși cât de cât onorabil. Sunteți o pată pe obrazul României, ne-ați făcut de râs în fața Europei. Plecați!”, a transmis Ludovic Orban.

În replică, premierul l-a acuzat pe liberal că ar fi „un bufon” și că românii nu au nevoie de „simple bufonerii sau concerte cu chitări”, ci de soluții reale.

„Aș vrea ca atunci să luăm deciziile raționale, cu bun simț, nu cu demagogie saubufonerii din partea unor bufoni pe care îi știm foarte bine, cu gândul că în 2007 și în 2008 muți au plecat din țară tocmai pentru că unii care erau miniștri la Transport furau cu sutele de milioane. Și cum a spus domnul Vasile Blaga în 2009, că domnul Orban ar trebui arestat și încă nu a fost arestat, iar atunci mulți români au considerat că aici e o țară în care hoții și bufonii rămân în continuare, bufoni care dacă nu ar fi fost pe lista USL, nu ar fi fost azi în Parlament, care să ne dea lecții.Este o jignire pentru românii din diaspora să fie reprezentați de bufoni. Trebuie să ne organizăm în așa fel încât data viitoare să poată vota și mai mulți. Dar să nu transformați o problemă reală într-o simplă bufonerie sau un concert cu chitări”, a încheiat Victor Ponta.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații

UPDATE 11:52Victor Ponta: „Domnii deputați au avut intervenții extrem de pertinente pentru că s-au referit la soluții pe care le putem lua în mod real. Trebuie să ne așteptăm la scrutinele viitoare la o prezență la vot și mai mare. Nu s-a pus problema de împiedicare a votului, pentru că au votat mult mai mulți cetățeni, ci a inadecvării mijloacelor logistice pentru ceea ce înseamnă evoluție demografică și o mișcare a cetățenilor români în UE. Sper că veți lua măsurile cele mai bune. Aș vrea ca atunci să luăm deciziile raționale, cu bun simț, nu cu demagogie sau bufonerii din partea unor bufoni pe care îi știm foarte bine, cu gândul că în 2007 și în 2008 muți au plecat din țară tocmai pentru că unii care erau miniștri la Transport furau cu sutele de milioane. Și cum a spus domnul Vasile Blaga în 2009, că domnul Orban ar trebui arestat și încă nu a fost arestat, iar atunci mulți români au considerat că aici e o țară în care hoții și bufonii rămân în continuare, bufoni care dacă nu ar fi fost pe lista USL, nu ar fi fost azi în Parlament, care să ne dea lecții.Este o jignire pentru românii din diaspora să fie reprezentați de bufoni. Trebuie să ne organizăm în așa fel încât data viitoare să poată vota și mai mulți. Dar să nu transformați o problemă reală într-o simplă bufonerie sau un concert cu chitări”.

UPDATE 11:43Varujan Pambuccian, liderul minorităților naționale: „Votul are trei caracteristici: direct, secret și universal. Două dintre ele pot întâmpina distorsionări foarte mari, dacă nu suntem foarte atenți, caracterul secret și cel direct. Cei care aveți experiență serioasă în acest domeniu, să vă imaginați cât de multe voturi ar veni de peste tot cu votul electronic, se vot și automitiza, poate să voteze un soft, nici nu trebuie să mai fie oameni”.

UPDATE 11:40Marian Neacșu, lider de grup PSD: „E adevărat, în câteva secții de votare din străinătate, unii nu au putut vota, câteva. Votul prin corespondență, am cerut să se facă o documentare foarte clară. A face o lege pe genunchi, cu multe inexactități, numai pentru că acum trăim o oarecare emoție, cred că îndemnul meu la calm și raționalitate este cel mai bun. Vom reuși să facem o lege bună. Sunt câteva lucruri de lămurit”.

UPDATE 11:30Marton Arpad, UDMR: „Dacă vrem să introducem votul prin corespondență, să-l introducem cu toate metodele de securitate”.

UPDATE 11:25Eugen Tomac, PDL: „Ați promis că românii vor vota în condiții civilizate. Colegii dvs au respins solicitarea noastră ca votul prin corespondență să intre pe ordinea de zi, să fie dezbătută, să le putem transmite celor 3,5 milioane de români de peste hotare că întreaga clasă politică a înțeles mesajul. Ați demonstrat că n-ați înțeles nimic”.

UPDATE 11:17Mircea Lubanovici, PDL, președintele comisiei pentru românii de pretutindeni: „Ați ignorat toate solicitările noastre pentru votul din diaspora. Ați premeditat cu sânge rece împiedicarea diasporei să-și exercite dreptul de vot. Călcați în picioare românii din străinătate. S-a încălcat dreptul fundamental al democrației. Cer în numele românilor din diaspora să faceți reforma consulatelor din străinătate. Ar fi ne drept să nu vin cu o soluție și cer încă o dată ca votul prin corespondență să fie pus pe ordinea de zi. Lecția pe care ați primit-o vă va fi de folos”.

UPDATE 11:10Ludovic Orban, PNL:„Un guvern care nu a urmărit decât un singur scop, să blocheze cât mai mulți români din diasporă să-și poată exercita dreptul de vot. Demisia domnului Ponta este mult mai puțin, scapă mult mai ușor. Articolul 57, din legea alegerilor prezidențiale, spune clar, împiedicarea dreptului de vot se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la trei ani. Sunt convins că dacă v-ar fi întrebat Victor Ponta după 2 noiembrie dacă să se înființeze noi secții de votare, ați fi fost de acord. Nu v-a întrebat nimeni. Domnule Ponta, dați-vă demisia din funcția de prim-ministru, este singurul gest prin care puteți ieși cât de cât onorabil. Sunteți o pată pe obrazul României, ne-ați făcut de râs în fața Europei. Plecați!”.

UPDATE 11:05Ludovic Orban,PNL: „Victor Ponta nu a înțeles nimic din ce s-a întâmplat în 2 și 16 noiembrie. Am crezut că mai păstrează o fărâmă de bun simț, de decență, de onoare și că deși, în calitate de prim-ministru, e obligat să participe la această dezbatere, că va găsi unica soluție morală pentru a nu aprticipa la această dezbatere: demisia din funcția de prim-ministru. Diaspora românească este parte a națiunii române, cetățenii români din diaspora au toate drepturile pe care le au și ceilalți români. Ei trebuie tratați cu aceeași unitate de măsură. Iar ceea ce s-a întâmplat a fost cea mai cruntă umilință la care puteau fi supuși cetățenii români care nu au făcut altceva decât să încerce să-și exercite un drept la vot. Cine este de vină? Guvernul. Nu este suficient să plătească doi acari păuni, doi miniștri de Externe care au preferat să-și dea demisia, deciziile pe care le-au luat și au împiedicat dreptul la vot au fost în calitate de membri ai Guvernului condus de Victor Ponta”.

UPDATE 11:00Victor Ponta: „Cerem diplomaților și personalul MAE ceva ce nu e în atribuțiile lor. Vă rog să luați în considerare modificările legislative pentru a împuternici AEP toate pârghiile pentru a organiza votul în țară și în străinătate. Mulțumesc tuturor celor care au votat în diaspora, regret faptul că nu toți au putut vota. Am plătit prețul politic, dar atrag atenția că cei care au votat în diaspora nu au venit neapărat de dragul unor partide politice care vorbesc în numele diaspora. Cred că este de datoria celor reprezentați în Parlament să adopte aceste măsuri legislative. Sper să luați decizia cea mai bună”.

UPDATE 10:56Victor Ponta:„Activitatea electorală s-a desfășurat fără niciun fel de incidente, nu au apărut elemente de fraudă electorală. Vă rog să țineți cont de câteva date și lucruri concrete pentru a sta la baza deciziei dvs. În baza evidenției, există doar 550.000 cetățeni români care au domiciliul în străinătate. Este evident că numărul lor e mult mai mare, iar în 16 noiembrie au votat 10% dintre ei, aproximativ 3,8 milioane de români aflându-se în afara țării. Pentru a asigura prezența lor la vot, trebuie să luați în considerare două elemente esențiale: organizarea logistică, mai multe secții de vot, dar atât timp cât nu avem o evidență clară, va avea o influență de aleatoriu. Ar trebui fie vot prin corespondență, fie vot electronic, ne permitem acum. Din punctul de vedere al Guvernului, un vot electronic care să asigure accesul tuturor cetățenilor români din diaspora este soluția tehnologică care poate fi susținută. Dacă doar dorim să mărim numărul de secții de vot, mereu vor fi probleme”.

UPDATE 10:52Victor Ponta: „Au existat cetățeni români care au așteptat foarte mult și care nu au putut vota. Este inacceptabil, mi-am cerut scuze, am plătit prețul politic pentru asta, e un preț meritat. Până pe 2 noiembrie, nu a existat o discuție despre asta, ci abia după primul tur și s-au luat toate deciziile care se puteau lua în baza legii”.

UPDATE 10:49Victor Ponta: „Parlamentul este instituția care trebuie să legifereze astfel încât scrutinele care vor urma să se desfășoare bine. Prevederile actuale, care reglementeaza organizarea votului sunt depășite de realitățile demografice. Legea trebuie modificată, iar dvs, reprezentanții în Parlament, sunteți cei care trebuie să faceți acest lucru”.

UPDATE 10:48Gabriel Andronache, PNL: „Considerăm absolut necesară și urgentă o astfel de dezbatere, dreptul la vot al românilor a fost flagrant încălcat. Modul defectuos în care premierul Victor Ponta a organizat alegerile în străinătate a dus la umilirea a mii de români”.

UPDATE 10:42 Deputații sunt nemulțumiți de timpul alocat fiecărui grup parlamentar pentru a-și spune punctul de vedere. Dezbaterea a început cu mai bine de o jumătate de oră întârziere, premierul Victor Ponta ajungând mai târziu, după întâlnirea cu deputații PSD.

Mii de români nu au reușit să voteze la alegerile prezidențiale de pe 2 și 16 noiembrie din cauza numărului insuficient de secții de votare organizate în diaspora. Nemulțumirile românilor din străinătate au avut ecouri și în țară, unde au fost organizate mai multe manifestații de susținere.

La final, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, aproape 380.000 de români din diaspora au reușit să voteze, președintele ales, Klaus Iohannis, câștigând aproape 90% dintre ele.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...