După închierea mandatului prezidențial al Traian Băsescu, în 2015, România va recunoaște Kosovo. Acesta este unul dintre mesajele pe care premierul Victor Ponta i le-a transmis marți, la Washington, vicepreședintelui Statelor Unite, Joe Biden. Nu mai departe de o săptămână, poziția publică în favoarea recunoașterii independenției Kosovo i-a fost reproșată lui Ponta de către Băsescu de la Palatul Cotroceni, ca motiv de rupere a acordului de colaborare, șeful statului justificându-și opoziția ca fiind „direct legată de interesul nostru național cu privire la Transnistria de a sprijini Republica Moldova”.
Întrebat, la finalul întâlnirii de la Casa Albă, dacă discuția cu Biden a inclus probleme de politică internă, premierul a răspuns inițial „nu, aproape deloc”. Imediat a invocat însă problema divergențelor pe subiectul Kosovo, deși acestea țin de politica externă. „Cred că singurul punct în care nici nu a trebuit să dau detalii a fost poziția față de Kosovo. I-am spus că anul viitor nu se va întâmpla nimic, dar cred că din 2015 România va fi alături de celelalte state”, a spus Ponta, într-un interviu la RTV, arătându-se din nou pro-Kosovo.
Ulterior, Ponta a clarificat și de ce s-a referit la anul 2015. „Știți foarte bine, președintele Băsescu a spus că cât va fi președinte nu se vor întâmpla anumite lucruri. Și nu va mai fi președinte anul viitor pe vremea asta. Cred că viitorul președinte… Nu s-a pronunțat deloc numele domnului președinte timp e o oră”, a adăugat premierul.
Ponta i-a dat însă asigurări lui Biden că nu vor mai exista conflicte politice. „Companiile vor să știe că nu mai avem o bătălie politică care aruncă totul în aer”, a spus el.
La plecarea de la București, premierul susținea că nu a cerut un mandat de la președinte pentru vizita la Washington întrucât nu l-a considerat necesar.
Statele Unite ale Amercicii au recunoscut independențe Kosovo din 2008, însă România și-a păstrat poziția inclusă în documentele oficiale inclusiv la Summitul NATO de la Chicago din 2012.
Într-o ieșire publică de la Cotroceni pe 8 octombrie 2013, Băsescu reclama că Ponta nu ar fi trebuit să se pronunțe în privința problemelor de politică externă cu atât mai puțin schimbând direcția. „Nu vă mai amintesc deja celebrele declarații cu Kosovo, cum le dădea el independență, ca să ce? Când România are o poziție consecventă, care este direct legată de interesul nostru național cu privire la Transnistria, de a sprijini Republica Moldova. (…) Singurul care poate angaja România la nivel de stat, conform Constituției României, este președintele României. Este din decizia Curții Constituționale. (…) Deci, limbajul dublu este catastrofal pentru România și occidentalii îl sesizează. Vă pot spune cu certitudine este că nu-mi voi menține semnătura pe un acord prin care împreună să mințim partenerii noștri”, susținea atunci Băsescu, negociind însă între timp cu Guvernul păstrarea acordului.