Prima pagină » Știri politice » Victor Ponta: „Iliescu a câștigat ALEGERILE din 2000 pentru că a intrat cu Vadim în turul doi. Dacă intra cu Isărescu sau cu Stolojan, le pierdea”

Victor Ponta: „Iliescu a câștigat ALEGERILE din 2000 pentru că a intrat cu Vadim în turul doi. Dacă intra cu Isărescu sau cu Stolojan, le pierdea”

Victor Ponta: „Iliescu a câștigat ALEGERILE din 2000 pentru că a intrat cu Vadim în turul doi. Dacă intra cu Isărescu sau cu Stolojan, le pierdea”

Fostul premier PSD al României,  Victor Ponta, a vorbit la emisiunea „Insider politic” de la Prima TV despre alegerile prezidențiale din anul 2000. El susține că Ion Iliescu ar fi pierdut în fața unui candidat din dreapta liberală, potrivit Capital.ro.

El a mai făcut dezvăluiri și despre fostul președinte Traian Băsescu. Este de reamintit că Victor Ponta a fost premierul României din partea PSD, între 2012 și 2015. El a candidat la alegerile prezidențiale din 2014, dar le-a pierdut în fața oponentului său, candidatul PNL Klaus Iohannis. Ponta a demisionat în urma protestelor rezultate în urma incendiului de la clubul Colectiv din octombrie 2015.

Băsescu sau Iohannis?

Victor Ponta a mai spus că îl preferă pe președintele actual Klaus Iohannis, fostul său adversar care l-a învins la alegerile din 2014, decât pe  fostul președinte Traian Băsescu.

„Contondentă a fost cu amândoi, dar, atenţie, de la Iohannis nu am avut aşteptări. Nu m-a dezamăgit pentru că nu am avut nicio aşteptare.Băsescu e un tip foarte deştept şi foarte talentat politic, care şi-a folosit mintea şi talentul pentru a face rău, nu pentru a face bine”, a conchis Victor Ponta.

Întrebat cu cine a colaborat mai bine în perioada cât a fost prim-ministru (între anii 2012 și 2015), coabitând atât cu președintele Traian Băsescu, cât și cu președintele Klaus Iohannis, el a răspuns:

„Vai de capul meu! Totuşi, Iohannis. Dacă numai ăştia doi ar mai fi pe lume…”, a răspuns, amuzat, Ponta, afirmând că relația sa politică a fost tensionată cu ambii președinți.

Victor Ponta: „Iliescu ar fi pierdut alegerile din 2000, în fața oricărui alt candidat”

Victor Ponta, întrebat în cadrul emisiunii „Insider politic”,  dacă fostul președinte social-democrat Ion Iliescu ar fi avut șanse să câștige alegerile prezidențiale în zilele noastre, el a răspuns în mod categorit „Nu!”. 

„Şi le-a câştigat în 2000 numai în măsura în care a intrat cu Vadim Tudor în turul doi. Dacă intra cu Isărescu sau cu Stolojan, le pierdea”, susține fostul premier.

Mulți internauți au scris pe rețelele de socializare că rezultatul alegerilor din 2000 s-ar putea repeta în acest an, dacă în turul II ar intra candidatul de centru stânga de la Partidul Social Democrat, Marcel Ciolacu, și candidatul naționalist de dreapta de la Alianța pentru Unirea Românilor, George Simion.

Majoritatea susținătorilor partidelor liberale au scris pe forumuri și pe rețelele de socializare că premierul Marcel Ciolacu ar pierde în turul II dacă oponentul său ar fi un candidat liberal de centru dreapta, la fel cum au pierdut toți candidații PSD în fața lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

Scurt istoric: Alegerile prezidențiale din anul 2000

Ion Iliescu a pierdut o singură dată alegerile, la cele din 1996. Acestea au fost câștigat de candidatul Partidului Național Țărănesc, Emil Constantinescu. În anul 2000, dreapta liberală a devenit divizată după eșecurile guvernării Convenției Democratice Române în reformarea statului și a administrației prezidențiale a țărănistului Emil Constantinescu. Situația economică a României era precară.

Corneliu Vadim Tudor, candidatul naționalist al Partidului România Mare, s-a bucurat de o ascensiune în rândurile alegătorilor nemulțumiți de rezultatele guvernării liberal-țărăniste. Atunci, toți candidații au participat la o dezbatere electorală.

La aceste alegeri a participat și guvernatorul Băncii Naționale Române din 1990 până în 1999, prim-ministrul independent de atunci, Mugur Isărescu. De asemenea, a candidat și un membru al familiei regale din România, Paul-Philippe Hohenzollern.

Care au fost rezultatele alegerilor de la finalul mileniului 2?

În turul I al scrutinului prezidențial din anul 2000, Iliescu și cu Vadim au obținut cele mai multe voturi, intrând în turul II. Iată care au fost rezultatele:

  • Ion Iliescu (candidatul Partidul Democrației Sociale in România de centru stânga) a obținut 4 milioane de voturi (36,35%); 
  • Corneliu Vadim Tudor (candidatul naționalist Partidul România Mare de extrema dreaptă) a obținut 3,1 milioane de voturi (28,34%);
  • Theodor Stolojan (candidatul Partidul Național Liberal de centru dreapta) 1,3 milioane de voturi (11,78%);
  • Mugur Isărescu (candidat independent susținut de Convenția Democrată Română) a luat peste 1 milion de voturi (9,54%);
  • Gyuorgy Frunda (candidatul Uniunea Democrată Maghiară din România) a obținut numai 696.000 de voturi (6,22%);
  • Petre  Roman (candidatul Partidul Democrat de centru dreapta) a obținut 334.000 voturi (2,99%);
  • Teodor Meleșcanu (candidatul Alianța pentru România de centru stânga) a obținut 214.000 voturi (1,91%); 
  • Eduard Gheorghe Manole (Independent) 133.991 (1,19%);
  • Graziela-Elena Bârlă (Independent) 61.455 (0,55%);
  • Paul-Philippe Hohenzollern (Partidul Reconcilierii Naționale) 55.238 (0,49%);
  • Ion Sasu (Partidul Socialist al Muncii) 38.375 (0,34%);
  • Nicolae Cerveni (Partidul Liberal Democrat Român) 31.983 (0,29%). 

În turul II, din 17 milioane de alegători români înregistrați, au fost la vot 10.177.343 (57,50%). Candidatul de centru stânga a câștigat alegerile în fața candidatului naționalist de extrema dreaptă de atunci, cunoscut pentru declarațiile și instigările sale xenofobe la adresa minorităților.

  • Ion Iliescu (PDSR) a câștigat alegerile și a fost reales ca președinte al României pentru al treilea mandat după ce a obținut 6.696.623 (66,83%);
  • Corneliu Vadim Tudor (PRM) a obținut 3.324.247 (33,17%).

Din 2004, la turul II al fiecărui scrutin prezidențial, candidatul liberal îl învinge pe oponentul său de la PSD.

 

Citește și:  

Opt ani fără Vadim Tudor. Versuri cutremurătoare la mormântul Tribunului. „Eu am să plec spre miazănoapte / Iar de mor nu-mi pare rău” | FOTO EXCLUSIV 

25 de ani de democrație și o ISTORIE NEFERICITĂ a alegerilor prezidențiale, pe cale să se repete 

Iliescu NEMURITORUL, creat de Inteligența ARTIFICIALĂ/ Ion Iliescu în anul 2099: Eu sunt tot aici, martor la toate astea….

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și