Victor Ponta: „În realitate, nu știu cum s-a întâmplat cu modificarea Codului penal”
Premierul Victor Ponta a admis că, în cazul modificărilor aduse de parlamentari Codului Penal, a fost o lipsă de consultare cu CSM, ministrul Justiției și Comisia Europeană, dar s-a arătat convins că, în urma acestor consultări, forma finală a legii va fi acceptată la Bruxelles.
„E foarte clar că a fost o lipsă de consultare cu CSM, cu ministrul Justiției și cu Comisia Europeană. Am spus foarte clar că nu putem adopta legislația fără să avem consultări, dar, în cele din urmă, Parlamentul trebuie să respecte doar Constituția”, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat postului de radio France Inter.
Întrebat dacă astfel nu se încearcă „albirea” acestui vot dat de parlamentari, premierul a arătat că forma finală a legii va respecta standardele europene.
„În realitate, nu știu cum s-a întâmplat cu proiectul de lege, deși sunt un fost magistrat și cunosc procedurile, dar sunt sigur că, în urma consultărilor, forma finală a legii va fi acceptată de Comisia Europeană, nu însă și de opoziție, acest lucru va fi imposibil”, a spus Ponta.
El a recunoscut că în România există încă problema corupției politice, dar a precizat că există rezultate importante în combaterea fenomenului.
„Din nefericire, la noi se amestecă corupția și lupta instituțională, care există, cu bătălia politică. La noi e foarte ușor să spui că adversarul politic e corupt”, a susținut Victor Ponta.
Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Tot marți, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcționarilor publici.
Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că va retrimite Parlamentului legea prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici, el menționând că „nu putem confunda Președinția și Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”.
Șeful statului a mai spus că modificările la Codul penal adoptate marți de Camera Deputaților sunt „dramatice” și „dărâmă zece ani de muncă și activitate a instituțiilor anticorupție” precum DNA sau ANI.
PDL a depus, joi, la Curtea Constituțională, două sesizări în legătură cu modificările adoptate marți de Camera Deputaților la Codul Penal, una vizând definirea funcționarului public și cealaltă referindu-se la conflictul de interese.
Și Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat, joi, Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Codului penal care au fost aprobate marți de Camera Deputaților.
Direcția Națională Anticorupție a arătat că, în urma modificărilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimiși în judecată pentru fapte de corupție sau asimilate acestei infracțiuni ar putea să fie achitați, iar cei aflați în detenție, prin condamnări definitive, ar putea fi puși în libertate.
Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la rândul său, modificările aduse Codului Penal, subliniind că nu le-a primit spre avizare, așa cum prevede legea. Comisia juridică a Camerei Deputaților a precizat, joi, într-un comunicat, că nu avea obligația să ceară avizul CSM.
Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei și ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de către deputați.