Victor Ponta rămâne doctor în drept. Modificarea din „ordonanța dottore” care îi lasă premierului titlul academic

Publicat: 18 07. 2016, 15:23

This browser does not support the video element.

Concret, deputații au abrogat articolul referitor la renunțarea la titluri științifice, după ce comisia de învățământ a respins respectivele prevederi cu unanimitate de voturi.

„Titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice renunțarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educației și Cercetării Științifice ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului științific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunțare la titlu, precum și cea privind anularea actului administrativ La Art.I, pct 12 se abrogă13 constatator al titlului științific se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării științifice”, este articolul 168, alineatul 7, din ordonanța 94/2014, abrogat acum de deputați.

Cu toate acestea, forul decizional este, în acest caz, Senatul, iar ordonanța de urgență își face efectele în continuare.

„Astăzi am reușit să supunem plenului raportul pe această ordonanță, care a fost adoptată netransparent, aducând grave prejudicii sistemului educației românești. Am reușit să corectăm două aspecte. Nu doar diluare în învățământul dual, ci și posibilitatea de a renunța unilateral la titlul de doctor.”, a spus Raluca Turcan, membru în comisia de învățământ.

Propunerea a fost adoptată cu 311 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și 19 abțineri.

Premierul s-a răzgândit: nu renunță la titlul de doctor

 Premierul Victor Ponta a renunțat, prin votul său în calitate de deputat, la prevederea care îi permitea să renunțe la titlul de doctor, introdusă într-o ordonanță de urgență, dată în decembrie 2014. Întrebat cum a votat, Ponta a invocat „unanimitatea” și „înțelepciunea” Parlamentului.

„Eu am votat în sensul în care, în înțelepciunea sa, Parlamentul,  în unanimitate, și în comisie și în Parlament, a votat”, a răspuns premierul.

Întrebat de gândul dacă își mai dorește să renunțe la titlul de doctor, în noile circumstanțe, Victor Ponta a spus că acum nu-i mai permite legea, pe care, de altfel, tot el a votat-o.

„Păi dacă nu mai îmi dă voie legea? Aceiași propagandiști, după ce m-au certat timp de doi ani și jumătate că nu renunț la teza de doctorat, dup-aia m-au certat două luni și jumătate că de ce renunț. Așa că mai bine Parlamentul  a decis mai înțelept decât propagandiștii”, a răspuns el.

În plus, înaintea votului, la banca în care stătea Victor Ponta, a venit deputatul Cristian Rizea. Liderul grupului PSD, Marian Neacșu, i-a făcut semn acestuia să se îndepărteze, anunțându-l pe premier că urmează la vot ordonanța 94/2014. La momentul votului, Victor Ponta a făcut un gest ostentativ.

Întrebat de gestul pe care l-a făcut, premierul a spus: „nu știu la ce vă referiți”.

VEZI AICI RAPORTUL COMISIEI DE ÎNVĂȚĂMÂNT

Un aspect foarte important este și faptul că, până în prezent, nu a fost publicat ordinul de ministru prin care se stabilește concret procedura de renunțare la titlul de doctor.

„Nu pretind că nu putem greși, dar în cazul în care am greșit sunt sigur că în Parlament acest lucru va putea fi amendat. De aceea, am preferat să nu promovez metodologia de revocare prin ordin de ministru a titlului de doctor până când Parlamentul nu confirmă dacă inițiativa a fost corectă din toate punctele de vedere sau nu”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un interviu Gândul, înainte ca ordonanța să fie modificată în Parlament.

În plus, Cîmpeanu a precizat, pe 29 ianuarie, că până în prezent există trei solicitări de renunțare a titlului de doctor.

Guvernul Ponta a modificat legea educației, la sfârșitul lunii decembrie, printr-o ordonanță de urgență, astfel încât cei care vor să renunțe la titlul de doctor să o poată face atunci când doresc acest lucru. Ordonanța de urgență a venit la scurt timp după ce premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare rectorului Universității București, prin care îl anunța că renunță la titlul de doctor obținut în 2003, precizând că după ce va părăsi viața politică va începe „un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”. Anunțul a fost făcut de Ponta pe Facebook.

„Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.  După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”, susținea premierul în scrisoarea transmisă rectorului.

Pe de altă parte, decanul Baroului București, Ion-Ilie Iordăchescu, a anunțat că dacă Victor Ponta va renunța oficial la titlul de doctor, există posibilitatea de retragere a calității de avocat, obținută tocmai datorită diplomei de doctorat.